gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De fiscale voordelen van zakelijk elektrisch rijden als zzp'er

Ben je als zzp’er veel met de auto onderweg en wil je voordelig zakelijk rijden, dan kan een elektrische auto een interessante optie zijn. Als EV-rijder ben je namelijk niet alleen milieubewust bezig, je profiteert ook van een paar financiële voordelen. Check hier wat de fiscale voordelen van zakelijk elektrisch rijden voor jou zijn vanaf 2020.

Belastingvoordeel lease rijden: lagere fiscale bijtelling

Hoe sneller je overstapt op elektrisch rijden, hoe beter het eigenlijk is. Op dit moment geldt voor elektrische auto’s een bijtellingstarief voor privégebruik van het voertuig van 8% (een stuk lager dan de 22% die van toepassing is voor brandstofauto’s). De overheid wil dit stapsgewijs afbouwen. Totdat je als EV-rijder in 2026 evenveel aan bijtelling kwijt bent.

Echter, het bijtellingstarief waar je nu recht op hebt, geldt 5 jaar lang. Dus stap je nog dit jaar over op elektrisch, dan geldt tot 2025 het bijtellingstarief van 8%. Vandaar dat het we zeggen: hoe eerder je overgaat op elektrisch, hoe voordeliger je de jaren erna rijdt. Hierbij geldt overigens wel als voorwaarde dat de aanschafwaarde van de auto niet meer is dan € 45.000,-. is de prijs hoger, dan betaal je over de meerprijs 22% bijtelling.

Wil je weten hoe het ook alweer zat met de fiscale bijtelling voor elektrische auto's? Je leest er alles over in dit artikel.

Belastingvoordeel eigen elektrische auto: BPM en MRB

Zelf een elektrische auto kopen? Ook dan heb je voordeel als zzp’er omdat je geen BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) en MRB (Motorrijtuigenbelasting) betaalt. Deze regeling geldt nog tot en met 2024. Vanaf 2025 betaal je €360,- BPM en 25% MRB. Vanaf 2026 betaal je als EV-rijder hetzelfde aan motorrijtuigenbelasting als andere bestuurders.

Extra aftrek van je elektrische auto: MIA

Zzp’ers en andere ondernemers die een elektrische auto kopen, hebben nog een extra voordeel: de Milieu-investeringsaftrek, kortweg MIA. De code voor elektrische voertuigen is E 3110. Onder de code E 3110 vallen nieuwe, volledig elektrische auto's met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Deze komen in aanmerking voor 13,5% MIA. Het gaat hier om 'elektrisch aangedreven voertuigen'. Dit betekent dat u onder deze code ook motoren en andere voertuigen kunt melden, die voldoen aan de codeomschrijving.

Van 100% zakelijk naar zakelijk én privé

Van alle zakelijke auto’s die in ons land rijden wordt ruim 10% van de auto’s alleen zakelijk gebruikt. Deze rijders betalen dus geen bijtelling. Maar let op: kiezen zij een elektrische auto met de bedoeling om die ook privé te gebruiken, dan moeten zij de bijtelling over de eerdere maanden in dat kalenderjaar terugbetalen. Je betaalt dan dus alsnog de bijtelling van je vorige leaseauto die je niet privé gebruikt hebt. Het is goed hiermee rekening te houden.

Nog meer voordeel met Vroaming

Ben je als zzp’er veel onderweg en wil je voordelig elektrisch rijden op een manier die bij je past? Met Total Vroaming kun je een laadoplossing combineren met energie. Je kunt met Vroaming Energie en Onderweg overal gemakkelijk laden voor één vast tarief (dus ook bij snelladers). Wil je alleen een laadpas? Dat kan ook. Met de Total laadpas of druppel van Vroaming Onderweg laad je jouw auto op bij ruim 110.000 laadpunten in heel Europa!

TIP Lees in dit kennisartikel meer over welk vervoersmiddel je kunt kiezen als ondernemer en wat de fiscale regels zijn.

Downloads

Whitepaper 

Alles over Vroaming van Total

Whitepaper 

2020 Het jaar van Elektrisch Rijden

Bekijk alle downloads

 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord