gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Auto kopen in privé en toch rijden met zakelijk voordeel

Het is een mogelijkheid waar je betrekkelijk weinig over leest en hoort, maar die voor zzp’ers wel degelijk interessant is. Een auto vanuit je privé vermogen aanschaffen maar wel zakelijk opvoeren voor de btw. Je hebt dan niet te maken met bijtelling voor het privégebruik van een zakelijk gekochte auto, terwijl je wel btw-teruggave kunt vragen. In onderstaand artikel leggen we het voor je uit.

Laat je privé aangeschafte auto zakelijk in aanmerking komen voor de omzetbelasting

Als zelfstandig professional of ondernemer heb je misschien een auto nodig om klanten te bezoeken of om goederen af te leveren. Vaak is het ook zo dat diezelfde auto ook privé gebruikt wordt. Of heb je juist een privéauto die je zo nu en dan gebruikt voor zakelijke ritten?

Wat betreft de aanschaf van een auto zijn er twee hoofdmogelijkheden.

  • de auto staat op naam van je onderneming en behoort tot het ondernemingsvermogen
  • de auto staat op je eigen naam en behoort tot het privévermogen

De keuze of  je auto behoort tot je privé vermogen of je zakelijk vermogen, bepaalt welke belastingregels er voor jou van toepassing zijn. Dit geldt zowel voor de inkomstenbelasting (IB) als voor de omzetbelasting (BTW).
Lees hierover ook dit kennisartikel.

Gecombineerd vermogen

Veelal gaat men er vanuit dat als de auto voor de inkomstenbelasting als privévermogen wordt aangemerkt, dit dan automatisch ook zo is voor de omzetbelasting en visa versa. Deze aanname is echter onjuist. Het is namelijk mogelijk om een voor de inkomstenbelasting privé aangeschafte auto toch zakelijk in aanmerking te laten komen voor de omzetbelasting. Dit geeft je als ondernemer de mogelijkheid om zowel het zakelijk deel van de btw op de aanschaf van je privéauto terug te vorderen, als wel het zakelijke btw deel op brandstof en onderhoud. Omdat je auto voor de inkomstenbelasting wel tot je privévermogen behoort, heb je:

  • Geen bijtelling
  • Wel €0,19 kostenaftrek voor zakelijke kilometers

Gelijk doen?

Elke voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. Zo zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan deze constructie. Wat je in ieder geval moet weten, is dat je als belastingplichtige maar 1 moment hebt om hiervoor te kiezen. en dat is bij de aanschaf van je nieuwe auto of occasion. Deze keuze geldt vervolgens voor de gehele gebruiksperiode van de auto; doorgaans 4 tot 5 jaar of langer.

Nog wel kilometerregistratie nodig

Ter onderbouwing van je keuze, dien je voor de Belastingdienst nog wel een kilometeradministratie voor de zakelijke ritten bij te houden. Dit om aan te tonen welk deel van totaal gereden kilometers zakelijk is geweest en om gebruik te maken van de €0,19 cent kilometervergoeding. Het is ook bepalend voor het zakelijke deel van de btw dat je terug kan vragen. Het privé deel van de btw krijg je namelijk niet terug. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.

Voor je kilometerregistratie hebben we een handig Excel document gemaakt dat je hieronder gratis kunt downloaden.

Een andere optie voor de juiste btw aftrek is deze in z’n geheel af te trekken en vervolgens gebruik te maken van een jaarlijkse afdracht/correctie op basis van een forfait van 2,7%  van de catalogusprijs van de auto. Deze 2,7% daalt overigens naar 1,5% wanneer de auto 5 jaar in eigen gebruik is.

Keuze maken

Welke optie voor jou uiteindelijk het voordeligst is, hangt strekt af van jouw persoonlijke situatie en het type auto dat je gaat aanschaffen. We raden je dan ook aan om dit soort fiscale beslissingen te maken in samenspraak met je boekhouder of accountant.

Tip: Wil je in contact komen met een boekhouder of accountant bij jou in de buurt? Met de zoekfunctie op onze hulp in de regio-pagina vind je snel en gemakkelijk een professionele boekhouder die jou kan helpen met je administratie.

Downloads

Uren en kilometerregistratie 2020 

Uren en kilometerregistratie in Excel voor 2020

Bekijk alle downloads

 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord