gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bepaal ik mijn bedrijfsnaam als zzp'er?

De bedrijfsnaam stáát voor jouw onderneming. Als je eenmaal een klantenbestand hebt opgebouwd, kun je niet snel van naam veranderen. Ga daarom niet voor een geinige bedrijfsnaam, neem jezelf en jouw bedrijf serieus. In dit kennisartikel geven wij je een aantal tips voor het bedenken van een goede bedrijfsnaam.

Kies jouw ideale bedrijfsnaam!

Wat wil je uitstralen en wat past bij jou?

Bedenk goed wie je bent, wat bij jou(w bedrijf) past en wat je wilt uitstralen. Ga je voor duidelijk en formeel of creatief en grappig? Bedenk ook goed dat vindbaarheid belangrijk is: een bedrijfsnaam met een afwijkende spelling is natuurlijk moeilijk te vinden. Een goede bedrijfsnaam maakt direct duidelijk wat jij doet en te bieden hebt én is goed te onthouden.

De naam van jouw bedrijf moet ook passen bij de producten of diensten die jij aanbiedt. Je kunt ervoor kiezen om jouw product of dienst in de bedrijfsnaam te verwerken, bijvoorbeeld in combinatie met jouw achternaam, zoals ‘Timmerbedrijf Jansen’. Maar wat als jij je aanbod uitbreidt? Verandert dan ook jouw bedrijfsnaam?

Het is goed om vooraf over dit soort zaken na te denken. Als je eenmaal in business bent en veel klanten hebt, is het stukken lastiger om je bedrijfsnaam te veranderen.

Moeilijk om een naam te bedenken. Praat eens met een reclamebureau. Of overweeg eens een brainstormwedstrijd. Via het platform Crowdsite kun je eenvoudig een briefing publiceren en de hulp inroepen van duizenden creatieve geesten.

Wat past bij jouw doelgroep?

Aan wie lever jij jouw product of dienst? Bedenk of de bedrijfsnaam die jij in gedachten hebt, jouw ideale klant aanspreekt.

Nederlands of internationaal?

Er zit nogal een verschil in of je jouw producten of diensten alleen in jouw regio, Nederland of bijvoorbeeld online aanbiedt. Als jij een webshop opent en van plan bent ook internationaal te gaan leveren, moet jouw naam ook jouw buitenlandse klanten aanspreken.

Controleer

Als je een keuze gemaakt hebt, controleer dan eerst of er niet al andere bedrijven bestaan met dezelfde naam. Dat kun je doen via de Kamer van Koophandel. Daarnaast is het belangrijk om zo snel mogelijk te controleren of jouw bedrijfsnaam nog beschikbaar is als domeinnaam. Zo ja, legt deze dan gelijk vast.

TIP Veel (startende) ondernemers gaan er ten onrechte vanuit dat hun naam voldoende is beschermd met een handelsnaamregistratie bij de KvK. Een handelsnaamregistratie is echter niet bedoeld om de naam van je product of dienst of jouw logo te beschermen. Een merkregistratie doet dit wel.

Downloads

Whitepaper 

Zo richt je je marketing in

Checklist 

Start een merk, start sterk

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord