gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zzp’er opgelet: dit is de wettelijke betalingstermijn voor je factuur

Als je een opdracht hebt afgerond, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk betaald krijgen. Logisch, want je hebt er hard voor gewerkt. Vervelend dus als een factuur niet direct of zelfs te laat wordt betaald. Gelukkig kennen we in Nederland een wettelijke betalingstermijn voor facturen. In dit kennisartikel lees je welke wettelijke betalingstermijnen er gelden voor verschillende typen opdrachtgevers en wat je kunt doen als een factuur niet op tijd wordt betaald.

De wettelijke betalingstermijn in Nederland

De wettelijke betalingstermijn voor een factuur is 30 dagen. Tenzij je hierover bepaalde afspraken hebt gemaakt met je opdrachtgever. Hoe lang de termijn dan is, hangt af van wat voor type opdrachtgever je hebt. Voor een bedrijf en overheidsinstelling gelden bijvoorbeeld andere termijnen dan voor consumenten.

1. Betalingstermijn voor een bedrijf

De regels voor bedrijven zijn vastgelegd in de Wet Betalingstermijnen. De maximale betalingstermijn is 60 dagen. Er is geen minimale betalingstermijn voor bedrijven.

2. Betalingstermijn voor consumenten

Als je producten of diensten levert aan consumenten, mag je zelf de betalingstermijn van je factuur bepalen. Het is belangrijk om dit duidelijk te vermelden in het contract of de algemene voorwaarden. Natuurlijk moet het wel realistisch zijn. De meeste zzp’ers hanteren een betalingstermijn tot maximaal 30 dagen.

3. Betalingstermijn voor overheidsinstellingen

Voor overeenkomsten met overheidsinstellingen geldt een betalingstermijn van 30 dagen. Het is vrijwel onmogelijk om hiervan af te wijken, doordat de overheid de Algemene Rijksvoorwaarden hanteert voor facturen.

Deze betalingstermijn zet je als zzp’er op je factuur

In de tabel hieronder zie je welke betalingstermijn je als zzp’er op je factuur kunt zetten. Maar let op: dit gaat in zodra je opdrachtgever de factuur heeft ontvangen, dus niet vanaf de factuurdatum.

 

Bedrijven

Consumenten

Overheidsinstelling

Geen betalingstermijn overeengekomen

30 dagen

30 dagen

30 dagen

Maximale betalingstermijn

60 dagen

60 dagen

30 dagen

Minimale betalingstermijn

-

-

30 dagen

Regels voor je factuur als zzp’er

Er zijn geen bijzondere regels waar je als zzp’ers aan moet voldoen. Wel is het belangrijk dat je factuur volledig is, zodat het voor je opdrachtgever duidelijk is wat hij moet doen. Je kunt het beste de betalingstermijn op de factuur vermelden. Let wel, dit is niet rechtsgeldig. Zorg er daarom voor dat je de betalingstermijn ook opneemt in de algemene voorwaarden.

Wat doe je als je factuur niet op tijd wordt betaald?

Er zijn drie dingen die je kunt doen als de betalingstermijn wordt overschreden. Je kunt een aantal herinneren sturen - misschien is je opdrachtgever het door de drukte vergeten.

Mocht je na deze vriendelijke herinneringen nog niets ontvangen, dan kun je overwegen een incassobureau in te schakelen. Als je opdrachtgever niet op tijd betaalt, mag je als zzp’er tegenwoordig direct een vergoeding rekenen voor incassokosten aan bedrijven. Dat is minimaal € 40. Ook mag je jaarlijks een wettelijke handelsrente van 8% rekenen over het openstaande bedrag.

Als al het bovenstaande niet werkt, kun je verdere juridische stappen ondernemen.

Mijn factuur is betaald, wat nu?

Je kunt het betaalde factuurbedrag niet direct weer uitgeven, want je moet btw afdragen voor de omzetbelasting en rekening houden met de inkomstenbelasting. Daarom is het slim om het geld te verdelen in aparte potjes.

Met de zakelijke rekening van Knab is dat heel eenvoudig, want daarmee open je zoveel spaarrekeningen als je wilt. Je kunt elk spaarpotje een aparte naam geven, bijvoorbeeld inkomstenbelasting of pensioen. Zo bewaar je het overzicht op je zakelijke rekening.

Nog geen rekening bij Knab? Dan hebben we goed nieuws, want je ontvangt nu het eerste jaar 50% korting. Hierdoor kost je zakelijke rekening nog maar € 3 per maand. Lees meer over Knab Zakelijk.

Binnenkort hebben we trouwens weer een interessant webinar op het programma staan voor startende zzp'ers.
Schrijf je hieronder in!

Schrijf je hier in voor het webinar:


 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord