gasten online
Registreer en profiteer!
 

Ondernemingsplan maken

Ben jij op zoek naar een gratis (voorbeeld) ondernemingsplan? Het maken van een ondernemingsplan is tijdrovend maar erg belangrijk, het zorgt ervoor dat je bewust bezig bent met alle aspecten van je bedrijf en het starten als zzp'er. En dat zorgt dan weer voor een goed onderbouwde beslissing om te starten (of niet), een beter voorbereide start van je bedrijf en daarmee betere slagingskansen voor jou als zzp'er. Doordat je over alle aspecten hebt nagedacht, onderzoek hebt gedaan, zaken goed hebt doorgerekend, weet je beter wat je kunt verwachten en kun je tegenvallers voorkomen.

Het is dus voor iedereen aan te raden om een ondernemingsplan te schrijven. En soms 'moet' je sowieso een plan schrijven, bijvoorbeeld omdat de bank dit van je vraagt als onderbouwing voor financiering van je bedrijf.

Inhoud

Een ondernemingsplan kun je op verschillende manieren opzetten en er zijn allerlei verschillende versies in omloop.
Vaste onderdelen zijn in elk geval:

  • De ondernemer;
  • Het marketingplan;
  • Het financiële plan.

Onderaan deze pagina en op onze gratis downloads-pagina vind je een voorbeeld van een gratis basisondernemingsplan.

De ondernemer

Dit gaat over jou als ondernemer. Welke ervaring, kennis heb je, wat zijn jouw sterke en zwakke punten als ondernemer? Het is niet erg als je zwakke punten hebt, dat heeft iedereen, zolang je er maar over hebt nagedacht hoe belangrijk deze punten zijn in je bedrijf, en hoe je daarmee om zult gaan in je bedrijf. Kun je deze punten uitbesteden? Kun je de punten verbeteren, bijvoorbeeld door training, opleiding

Het marketingplan

In dit deel van het ondernemingsplan gaat het om jouw idee, je product of dienst en jouw doelgroep: wie is jouw potentiële klant of opdrachtgever? Hoe ga je die bereiken? Hoe onderscheid je je ten opzichte van concurrenten? Wat maakt jou of jouw product/ dienst anders? Hoe ziet de markt er uit voor jouw product of dienst?

Financiële prognose

Het maken van een financiële prognose is essentieel om te weten wat je financieel te wachten staat als zzp'er. Je gaat hierbij zo realistisch mogelijk inschatten wat jouw opbrengsten en kosten zullen zijn, hoeveel winst er onder aan de streep over zal blijven en wat er dan na aftrek van belasting (eventueel) overblijft als inkomen. Dit geeft je vervolgens een goed beeld van hoe je financiële situatie er uit ziet als ondernemer. Je weet dan ook of je financiering nodig hebt, voor investeringen die je moet doen, of bijvoorbeeld omdat je de eerste periode geen winst zult maken en je toch inkomen nodig hebt.

Tips
Je kunt een gratis voorbeeld van een ondernemingsplan downloaden via StartProof van de Rabobank. Dit voorbeeld is gratis en biedt in de meeste gevallen voldoende om goed beslagen ten ijs te komen. Bespreek je financiële plan met een boekhouder zodat je zeker weet dat je al je financiële zaken goed op de rit hebt.

Downloads

Download 

Voorbeeld ondernemingsplan Rabobank

Bekijk alle downloads

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord