gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zijn telefoonkosten aftrekbaar als zzp'er?

Telefoonkosten behoren tot de aftrekbare kosten voor zzp'ers als je zakelijk gebruik maakt van de telefoon. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

De kosten voor zakelijke telefoongesprekken zijn voor zelfstandige ondernemers meestal fiscaal aftrekbaar. De Belastingdienst heeft de voorwaarden opgenomen in het overzicht zakelijke kosten.

Welke telefoonkosten zijn aftrekbaar?

De abonnementskosten en gesprekskosten voor de mobiele telefoon/smartphone die jij als ondernemer gebruikt zijn aftrekbaar van de winst. De kosten moeten wel zakelijk zijn. Volgens de fiscale regeling betekent dat tenminste 10%. De btw mag je verrekenen bij de aangifte omzetbelasting.

Als je een nieuwe zakelijke mobiele telefoon of smartphone aanschaft in combinatie met een sim only-abonnement, dan mag je de actuele marktwaarde ook opgeven als aftrekpost.

Veel providers bieden alles in één pakketten aan. Als je hiervoor kiest, zijn de zakelijke gesprekskosten aftrekbaar en de abonnementskosten niet. Het loont de moeite om de inhoud en prijzen van deze pakketten te vergelijken.

Je kunt de telefoonkosten van een zakelijke rekening of van een privérekening betalen, dat maakt voor de Belastingdienst niet uit. Voor je eigen overzicht is het wel handig om dit te scheiden.

Vaststellen zakelijk deel

Als je een telefoonabonnement hebt dat bestaat uit zowel toestel- als verbruikskosten, mag je alleen het zakelijke deel van de abonnementskosten aftrekken van je winst. Omdat je jouw mobiele telefoon of smartphone zowel zakelijk als privé gebruikt om te bellen, te appen of als navigatie, is het lastig is om het zakelijke deel exact te berekenen. Daarom heeft de Belastingdienst besloten dat je het zakelijk deel 'naar redelijkheid' mag inschatten.

Zorg ervoor dat je je schatting kunt onderbouwen als de Belastingdienst achteraf vraagt naar een specificatie van je telefoonabonnement.

Kosten vaste telefoon

De abonnementskosten van een vaste telefoon thuis zijn fiscaal niet aftrekbaar. Ook niet als je thuis een kantoor hebt. Voor zelfstandige ondernemers zijn de zakelijke gesprekskosten uiteraard wel aftrekbaar. Als je op kantoor een tweede aansluiting hebt die je alleen zakelijk gebruikt, dan zijn deze abonnementskosten en gesprekskosten beide aftrekbaar.

Zakelijk abonnement voor zzp'ers

Je bent als zzp'er niet verplicht om een zakelijk abonnement af te sluiten. Zolang het abonnement op jouw naam staat, zijn gemaakte kosten aftrekbaar. Volgens de Wet op de Omzetbelasting is bij een eenmanszaak de natuurlijke persoon altijd eigenaar en ondernemer; het maakt dan verder niet uit welke naam de onderneming heeft. Vraag je provider wel om een factuur met btw-specificatie.

Tip: lees welke kosten je nog meer mag aftrekken als zzp'er en het artikel over aftrek van prive (eerder) aangekochte zaken

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord