gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in voor zzp'ers?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is met ingang van 2020 veranderd. Kwam je als zzp'er voorheen in aanmerking voor vermindering of zelfs kwijtschelding van te betalen btw, in de nieuwe regeling is de btw-plicht komen te vervallen. Dit betekent echter ook dat je betaalde btw niet langer kunt aftrekken.

 

Als je als zzp'er maximaal €1.883,- aan btw betaalde, kwam je voorheen in aanmerking voor een korting op de btw. Deze berekening werd achteraf gemaakt. Als ondernemer deed je dus gewoon btw-aangifte en kon je ook de btw factureren én terugvragen. 

Per 1 januari 2020 is de KOR veranderd. In plaats van een belastingvermindering geldt er nu een btw-vrijstelling. De vrijstelling geldt voor iedereen: van zzp'er tot stichting. Die vrijstelling geldt als je omzet onder de € 20.000,- blijft.

De keuze om gebruik te maken van de nieuwe KOR geldt voor minimaal 3 jaar óf tot je de omzet van € 20.000,- overschrijdt.

Als je gebruik maakt van de nieuwe regeling, hoef je geen btw op je leveringen te berekenen. Ook hoef je slechts een beperkte btw-administratie bij te houden en geen btw-aangifte in te dienen. Lekker gemakkelijk, maar pas op: dit kan nadelig zijn als je van plan bent om de komende 3 jaar grote investeringen te doen.

Wat doe ik bij een omzet vanaf €20.000,-?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je meer gaat verdienen dan je in eerste instantie dacht. Als je omzet boven de € 20.000,- komt, moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je die grens van € 20.000,- overschrijdt.

Als zzp'er moet je de (verhoogde) omzet doorgeven aan de Belastingdienst. Deelname aan de nieuwe KOR wordt hierna direct stopgezet. Je moet weer een normale btw-administratie bijhouden en kunt de volgende 3 jaar geen gebruik maken van de btw-vrijstelling. Voor overige bijzonderheden en vrijstellingen verwijzen wij je graag naar de website van de Belastingdienst.

Voor wie is de nieuwe KOR interessant?

Er zijn verschillende argumenten die meewegen in het besluit om al dan niet deel te nemen aan de nieuwe Kleineondernemersregeling. Zo kan het voor de zzp'er die jaarlijks btw moet betalen voordelig zijn om mee te doen. Daarentegen kan het voor ondernemers die jaarlijks btw terugkrijgen of die veel investeringen doen, juist nadelig zijn 

Ook voor zzp'ers die veel zakendoen met particulieren, ofwel klanten die geen btw kunnen terugvragen, kan de btw-vrijstelling interessant zijn. Als zelfstandig ondernemer hoef je immers geen btw meer te factureren, wat de prijs voor particuliere klanten aanzienlijk verlaagd. Daarnaast vervalt de administratieve verplichting t.a.v. de btw, waardoor je extra aandacht kunt besteden aan bijvoorbeeld acquisitie of branding 

TIP Klik hier om naar alle informatie over de KOR te gaan. Je kunt daar ook een brochure downloaden.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Coronavergoedingen

Ook als je meedoet met de Kleineondernemersregeling, kun je in veel gevallen aanspraak maken op de tegemoetkomingen die de overheid in het leven heeft geroepen voor zzp'ers die opdrachten verliezen. Belangrijkste voorwaarde is dat je geregistreerd bent als ondernemer en voldoet aan het urencriterium. Met de Corona Noodfonds Quickscan weet jij binnen 2 minuten of je recht hebt op regelingen van het noodfonds en hoe je die aanvraagt?
Start ZZP Corona Scan.

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de keuze om al dan niet deel te nemen aan de nieuwe Kleineondernemersregeling? Zoek dan hulp bij jou in de regio of word lid van Het Ondernemerscollectief en vraag het de fiscale helpdesk.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord