gasten online
Registreer en profiteer!
 

Je bedrijf starten met een gouden handdruk of ontslagpremie

Je hebt een ontslagpremie, ontslagvergoeding of zogenaamde 'gouden handdruk' gekregen en wilt hier zo handig mogelijk mee omgaan. Wat betekent dit fiscaal gezien en wat zijn de mogelijkheden? Voorheen kon je belasting betalen uitstellen door middel van een speciaal geblokkeerde 'gouden handdruk'-rekening of lijfrente. Dit is niet meer mogelijk: je moet nu direct belasting betalen over je vergoeding. Hoe dat werkt, lees je hier.

Jouw transitievergoeding gebruiken om je bedrijf te starten

Mogelijkheden

De Belastingdienst ziet een gouden handdruk als inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Je kunt het betalen van belasting uitstellen door de ontslagpremie te gebruiken om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Voorheen kon je een speciale 'gouden handdruk'-rekening openen bij de bank, echter is dit niet meer mogelijk.

Bedrijf beginnen met je ontslagpremie

Als je de uitkering van de gouden handdruk wilt gebruiken om een nieuw bedrijf te beginnen, kon je tot 1 januari 2014 gebruikmaken van een 'stamrecht bv'. Je richtte een stamrecht bv op en liet je ontslagpremie onderbrengen in je stamrecht bv. Hierdoor kon je het geld direct gebruiken als beginkapitaal. Ook dit is tegenwoordig niet meer mogelijk: je betaalt direct belasting over je ontslagvergoeding. Naast inkomstenbelasting dien je ook direct vermogensrendementsheffing te betalen over de gouden handdruk. 

Transitievergoeding

Wel heb je sinds 1 juli 2015, als je wordt ontslagen, recht op een transitievergoeding. De voorwaarde is wel dat je dan langer dan twee jaar in dienst bent (geweest). De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van je maandsalaris en het aantal dienstjaren. Je kunt je transitievergoeding gebruiken voor bijvoorbeeld scholing of ondernemerstrainingen.

Advies

Het is verstandig om advies in te winnen bij specialisten over hoe je optimaal gebruik kunt maken van jouw ontslagvergoeding. Neem gerust vrijblijvend contact op met een kantoor in jouw regio en laat je de voor- en nadelen en verschillende opties goed uitleggen. Je kunt een lokale boekhouder vinden via deze link.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2019 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2019 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.