gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Je bedrijf starten met een gouden handdruk of ontslagpremie

Je hebt een ontslagpremie gekregen en wilt hier zo handig mogelijk mee omgaan. Voorheen kon je belasting betalen uitstellen door middel van een geblokkeerde 'gouden handdruk'-rekening of lijfrente. Dit is niet meer mogelijk: je moet nu direct belasting betalen over je vergoeding. Hoe dat werkt, lees je hier.

Jouw transitievergoeding gebruiken om je bedrijf te starten

Mogelijkheden

De Belastingdienst ziet een gouden handdruk als inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Je kunt het betalen van belasting uitstellen door de ontslagpremie te gebruiken om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Voorheen kon je een speciale 'gouden handdruk'-rekening openen bij de bank, echter is dit niet meer mogelijk.

Bedrijf beginnen met je ontslagpremie

Als je de uitkering van de gouden handdruk wilde gebruiken om een nieuw bedrijf te beginnen, kon je tot 2014 gebruikmaken van een 'stamrecht bv'. Je richtte een stamrecht bv op en liet je ontslagpremie onderbrengen in je stamrecht bv. Hierdoor kon je het geld direct gebruiken als beginkapitaal.

Dit is tegenwoordig niet meer mogelijk: je betaalt direct belasting over je ontslagvergoeding. Naast inkomstenbelasting dien je ook direct vermogensrendementsheffing te betalen over de gouden handdruk. 

Transitievergoeding

Wel heb je recht op een transitievergoeding. De voorwaarde is dat je dan langer dan twee jaar in dienst bent (geweest). De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van je maandsalaris en het aantal dienstjaren. Je kunt je transitievergoeding gebruiken voor bijvoorbeeld scholing of ondernemerstrainingen.

De hoogte van de transitievergoeding hangt af van je maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2020  maximaal € 83.000,- bruto. Is je jaarsalaris hoger dan € 83.000,-, dan geldt er voor de vergoeding een plafond van 1 bruto jaarsalaris.

Advies

Het is verstandig om advies in te winnen bij specialisten over hoe je optimaal gebruik kunt maken van jouw ontslagvergoeding.

Neem gerust vrijblijvend contact op met een kantoor in jouw regio en laat je de voor- en nadelen en verschillende opties goed uitleggen. Je kunt een lokale boekhouder vinden via deze link.

TIP Meer weten over ondernemen? Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Stappenplan 

Starten vanuit een WW-uitkering

Whitepaper 

Ondernemen vanuit de WW

Whitepaper 

Starten als zzp'er

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord