• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 5 min

Deze wetswijzigingen gelden voor zzp'ers vanaf 1 januari 2020

Met ingang van het nieuwe jaar hebben we ook weer te maken met nieuwe (belasting)regels en wetten. Wat zijn de belangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers voor 2020? Welke regels gaan er per 1 januari 2020 in? Dat lees je in dit kennisartikel.

Tarieven inkomstenbelasting wijzigen

De drie verschillende tarieven die we tot nu toe hadden voor de inkomstenbelasting, worden in 2020 vervangen door twee tarieven. Blijft je inkomens onder € 68.507,-? Dan geldt het basistarief van 37,35%. Inkomen boven die grens valt in het toptarief van 49,5%.

Op het belastingbedrag wat daaruit voortkomt, worden heffingskortingen in mindering gebracht. De arbeidskorting gaat vanaf 2020 in drie stappen omhoog. Wat dit precies betekent voor jouw inkomen hangt af van de situatie, maar in het beste geval betaal je volgend jaar netto € 234,- minder belasting.

De algemene heffingskorting gaat in twee stappen omhoog met € 78,- in 2020 en met € 2,- in 2021. Ook dat betekent dat je minder belasting betaalt.

Zelfstandigenaftrek omlaag

De zelfstandigenaftrek is specifiek bedoelt voor ondernemers. Hiermee verlaag je de winst en betaal je minder inkomstenbelasting. De aftrekmogelijkheid wordt normaliter toegepast op jaren waarin relatief winst maakt. Zo profiteer je optimaal van deze regeling.

Ben je van plan om er komend jaar gebruik van te maken? Wacht daar dan beter niet te lang mee. Het is namelijk de bedoeling om de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 geleidelijk aan af te bouwen, van € 7.030,- over 2020 naar € 5.000,- per jaar in 2028.

Je mag straks dus minder aftrekken. Maar daar staat wel tegenover dat de arbeidskorting en algemene heffingskortingen binnen de inkomstenbelasting hoger worden. Dit compenseert de afbouw van de zelfstandigenaftrek.

Nieuw btw-id voor eenmanszaken

Alle eenmanszaken krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Uit dit nieuwe nummer is je Burgerservicenummer (BSN-nummer) niet meer te herleiden, waardoor het nummer minder fraudegevoelig is.

Vanaf 1 januari 2020 moet je het nieuwe nummer gebruiken en vermelden op je facturen en website. Het oude btw-nummer heet vanaf nu het omzetbelastingnummer. Je gebruikt het voor je onderneming als je met de Belastingdienst communiceert.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Hogere bijtelling elektrische auto van de zaak

Op 1 januari 2020 gaat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s van de zaak omhoog. Van 4% naar 8%. Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000,-? Dan geldt over het meerdere 22% bijtelling (dit was vanaf € 50.000,-). Na 2020 stijgt het bijtellingspercentage verder. Vanaf 2025 geldt de motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting ook voor een elektrische auto.

Ondanks deze tariefstijging blijven elektrische auto’s van de zaak de komende jaren fiscaal aantrekkelijker dan zakelijke auto’s die op benzine of diesel rijden.

Kleineondernemersregeling (KOR) op de helling

De Kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving is ingrijpend veranderd. De Kleineondernemersregeling is een regeling voor mensen die in een jaar minder dan € 1883,- btw betalen.

Tot nu toe kregen ondernemers korting op de btw. Vanaf 2020 kunnen ondernemers én rechtspersonen ook kiezen voor een vrijstelling op de btw. Als je gebruik gaat maken van deze nieuwe kleineondernemersregeling, dan hoef je geen btw-aangifte meer te doen! Ook mag je een beperkte btw-administratie bijhouden.

Om in aanmerking te komen voor deze nieuwe regeling, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  1. Je omzet mag niet hoger zijn dan € 20.000,- per kalenderjaar.
    Let op: bij de omzetgrens tel je ook levering en verhuur van onroerende zaken, financiële diensten en verzekeringsdiensten. Medische diensten, sportdiensten en diensten door schrijvers en journalisten tellen niet mee voor de omzetgrens.
  2. Het bedrijf moet in Nederland zijn gevestigd.

Lees hier meer over de veranderingen in de Kleineondernemersregeling (KOR).

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het verwerken van deze wetswijzigingen in jouw administratie? Zoek dan hulp bij jou in de regio of word lid van Het Ondernemerscollectief en vraag het de fiscale helpdesk.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.