gasten online
Registreer en profiteer!
 

De kleineondernemersregeling: wat houdt het in?

Bij de Kleineondernemersregeling (KOR) kan een kleine onderneming in aanmerking komen voor vermindering of zelfs kwijtschelding van het btw-bedrag wat betaald moet worden aan de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor de KOR zijn er drie voorwaarden waaraan je moet voldoen.

 

Wat is de Kleine Ondernemersregeling (KOR) in 2017, 2018 en 2019?

De voorwaarden:

  • je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma (vof);
  • je betaalt na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883,- aan btw in een jaar;
  • je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw.

Voldoe je aan de voorwaarden?

Als je voldoet aan de voorwaarden kun je de regeling toepassen bij je laatste aangifte van het jaar. De hoeveelheid belastingvermindering die je krijgt, hangt af van het btw-bedrag dat je zou moeten betalen wanneer je de regeling niet zou toepassen. Informatie voor het berekenen van je vermindering vind je hier op de site van De Belastingdienst.

Ontheffing administratieve verplichtingen

Als je per jaar minder dan € 1.345,- aan btw moet afdragen, kun je een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen bij de Belastingdienst. In de aanvraag moet duidelijk zijn wat je aan btw betaalt en dat dit in de komende jaren hoogstwaarschijnlijk stabiel blijft. Dit kun je aantonen met de cijfers van voorgaande jaren.

Uitzonderingen en bijzondere situaties

Er zijn uitzonderingen en bijzondere situaties binnen deze regeling, bijvoorbeeld als de btw verlegd is, of als je landbouwer, veehouder, tuin-of bosbouwer bent. Kijk voor deze situaties op deze pagina op de site van de Belastingdienst.

TIP Als je nét buiten de KOR valt, kun je overwegen een investering te doen om het btw-bedrag zodanig omlaag te halen dat je binnen de regeling valt.

Let op: de KOR verandert per 1 januari 2020

Per 1 januari 2020 verandert de KOR. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Die vrijstelling geldt als je omzet onder de € 20.000 blijft. Momenteel geldt een belastingvermindering dat gebaseerd is op het btw-bedrag dat je moet afdragen.  Vanaf 2020 geldt dus een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting. De vrijstelling geldt voor iedereen: van zzp'er tot stichting. Je mag dan geen btw op je leveringen berekenen, mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte in te dienen. De keuze geldt voor minimaal 3 jaar óf tot je de omzet van € 20.000 overschrijdt.

Zet je vanaf 1 januari 2020 meer dan € 20.000 per kalenderjaar om? Dan moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je die grens van € 20.000 overschrijdt. Je moet dan ook weer een normale btw-administratie bijhouden en kunt de volgende 3 jaar geen gebruik maken van de btw-vrijstelling.

Wil je gebruikmaken van de nieuwe regeling? dan moet je je uiterlijk 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst. Als je op dit moment een ontheffing hebt van administratieve verplichtingen, ga je automatisch over naar de nieuwe regeling.

TIP Klik hier om naar alle informatie over de KOR te gaan. Je kunt daar ook een brochure downloaden.

TIP Download onderstaande gratis whitepaper om meer informatie te krijgen over de btw-aangifte als zzp'er!

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2019 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Whitepaper 

Btw-aangifte voor zzp'ers

Handboek 

Ondernemen 2019 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.