gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is een kredietverzekering?

Een kredietverzekering dekt jou als zzp’er in tegen het risico dat jouw opdrachtgever niet in staat is om te betalen voor eerder geleverde goederen of diensten. Bijvoorbeeld in het geval van faillissement of uitstel van betaling van een opdrachtgever. Deze verzekering wordt ook wel debiteurenverzekering genoemd.

Hoe werkt een kredietverzekering?

Een kredietverzekering dekt het risico af van niet betalende debiteuren en wordt in verschillende varianten aangeboden. Je kunt een verzekering afsluiten per transactie, per debiteur of per land. Ook is het mogelijk om een omzetverzekering af te sluiten. Dit laatste is gelijk ook de meest uitgebreide vorm van kredietverzekering, waarbij je je gehele omzet verzekert tegen het risico van niet-betalende debiteuren.

Let op: In bepaalde gevallen keert de verzekeringsmaatschappij niet uit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij betalingsonwil en particulieren.

Mijn debiteur is failliet, wat nu?

Als een debiteur van jou failliet gaat en je hebt nog facturen openstaan, kom je bij de curator terecht. Bij de curator geef je aan hoeveel je nog tegoed hebt aan onbetaalde rekeningen. Zo kom je op de crediteurenlijst te staan. Vervolgens zal de curator proberen om met de middelen die nog beschikbaar zijn zoveel mogelijk crediteuren te betalen. Dat kan zijn door de inboedel te verkopen en zo meer crediteuren te voorzien van betaling.

Of je daadwerkelijk je geld ontvangt, hangt af van de plek die jij als schuldeiser krijgt op de crediteurenlijst. De curator brengt namelijk een rangorde aan in de vorderingen die nog openstaan. Hierbij zal hij onderscheid maken in boedelvorderingen, preferente en concurrente vorderingen. Boedelvorderingen zijn de schulden die in de eerste plaats afgelost dienen te worden. Deze schulden zijn gemaakt gedurende de periode van het faillissement.

Is de boedelschuld afgelost, dan komen de preferente vorderingen aan bod. Preferente vorderingen zijn vorderingen van schuldeisers die voorrang krijgen. Denk aan instanties als de Belastingdienst, het UWV of medewerkers die nog wachten op salaris.

Tot slot is het de beurt aan de concurrente vorderingen. Bij deze categorie gaat het om de nog openstaande facturen van leveranciers. Als er na het aflossen van de boedelschuld en het betalen van de preferente vorderingen genoeg geld resteert, zal de curator jouw factuur uitbetalen. In de praktijk is dit echter lang niet altijd het geval. Bij veel faillissementen is er niet genoeg geld over om ook de concurrente vorderingen af te lossen. Als zzp'er sta je dan met lege handen.

Een kredietverzekering afsluiten

Wil je niet het risico lopen dat jou dit overkomt, dan kun je er voor kiezen om een kredietverzekering af te sluiten. Zo ben je ervan in ieder geval van verzekerd dat je het grootste deel van je geld terugkrijgt. Een verzekeringsmaatschappij zal doorgaans 90% van je factuurbedrag verzekeren. Blijf de betaling van de factuur uit na het verlopen van de betalingstermijn én het debiteurenbeheer, dan kun je de factuur overdragen aan de kredietverzekeraar. De verzekeraar gaat dan eerst zelf proberen om de openstaande factuur te incasseren.

Mochten de invorderingspogingen onverhoopt uitlopen op een faillissement, dan zal de verzekeringsmaatschappij het in de verzekering afgesproken percentage van de factuur aan je uitbetalen. Houd er hierbij wel rekening mee dat er enige tijd overheen kan gaan voordat de verzekeringsmaatschappij het bedrag aan je uitkeert.

Ondernemen zonder zorgen

Wil je liever je bezig houden met het ondernemen, zonder het gedoe van debiteurenbeheer en zorgen over een mogelijk faillissement van je opdrachtgever? Dan is het een overweging om een factoringbedrijf in te schakelen. Facturen die je via een factoringbedrijf laat lopen, worden binnen maximaal 24 uur aan je uitbetaald.

Een factoringbedrijf als Freelance Factoring neemt ook de administratieve rompslomp van je over én zorgt ervoor dat jij als zzp'er bent verzekerd tegen het risico op faillissement van je opdrachtgever. Doordat het factuurbedrag wordt overgemaakt, loop je niet het gevaar zonder geld te komen zitten.

Wil je meer weten over factoring? Neem hier contact op of vraag vrijblijvend een offerte op.

Tip. Lees in deze kennisartikelen meer over het incasseren van onbetaalde facturen en financiering:

Downloads

Whitepaper 

Laat je bedrijf groeien met hulp van factoring

Bekijk alle downloads

 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord