gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke overeenkomsten heb ik nodig als zzp'er?

Als zzp'er onderhoud je zakelijke relaties met allerlei partijen. Het is verstandig om deze relaties altijd vast te leggen in een overeenkomst met heldere afspraken. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Maar welke overeenkomsten heb je echt nodig? Hieronder de vijf meest voorkomende overeenkomsten die zzp'ers gebruiken en in welke gevallen je deze nodig hebt.

Zzp-modelovereenkomst/opdrachtgeversverklaring

Elke zzp'er heeft een zzp modelovereenkomst nodig. Het is niet verplicht om deze te gebruiken, maar wel verstandig. In deze overeenkomst wordt de onderlinge relatie tussen de zzp’er en de klant vastgelegd. Door een zzp modelovereenkomst te gebruiken kun jouw klanten zekerheid geven dat er niet sprake is van een arbeidsrelatie. Daarnaast worden in de overeenkomst de wederzijdse rechten en plichten vastgelegd. Zo staat op voorhand duidelijk vast wat de afspraken zijn en onder welke voorwaarden je zaken doet, zoals binnen welk termijn de opdracht uitgevoerd moet worden, wanneer er sprake is van meerwerk of binnen welke termijn de klant moet betalen.

LET OP De wet DBA wordt afgeschaft. De modelovereenkomsten worden daarmee vervangen voor opdrachtgeversverklaringen.

Samenwerkingsovereenkomst

In geval van ziekte of vakantie wil je ook dat jouw klanten goed voorzien worden. Het is in dit geval verstandig om vervanging achter de hand te hebben en een andere zzp’er in te huren. Sluit daarom een samenwerkingsovereenkomst af en maak hier duidelijk afspraken over. Denk aan prijsafspraken, relatiebeding, opzegtermijnen en hoe om te gaan met meerwerk.

Bewerkersovereenkomst

Een bewerkersovereenkomst is wettelijk verplicht als jij persoonsgegevens voor iemand verwerkt of als jij persoonsgegevens aan een derde ter beschikking stelt. Hier is bijvoorbeeld sprake van indien jij je personeelsadministratie uitbesteedt een aan accountant. Of wanneer je bijvoorbeeld software installeert voor jouw onderneming waarmee persoonsgegevens worden verwerkt en de software laat beheren door een ander. In dit geval is het verplicht om een bewerkersovereenkomst te gebruiken en dat alle regels die daarin opgenomen zijn worden nageleefd. Gebruik je geen bewerkersovereenkomst en ben je dit wel verplicht? Dan loop je het risico dat er een boete wordt opgelegd wegens het ontbreken van een bewerkersovereenkomst.

Arbeidsovereenkomst

Groeit jouw onderneming en wil je graag personeel aannemen? Dan heb je een arbeidsovereenkomst nodig! In een arbeidsovereenkomst leg je afspraken vast met jouw werknemer over de werkzaamheden, de beloning die daarvoor geldt en de duur van de overeenkomst. Het is nuttig een arbeidsovereenkomst op te stellen om te voorkomen dat een werknemer zomaar bij een concurrent aan de slag gaat of bij vertrek relaties en klanten van jou meeneemt. Een arbeidsovereenkomst is er ook om vast te leggen in welke situaties de arbeidsovereenkomst gewijzigd kan worden en om duidelijke afspraken te maken over eventueel disfunctioneren of ziekte van de werknemer.

Geheimhoudingsverklaring

Wanneer je een idee of concept hebt bedacht, wil je deze vaak niet openbaar maken of delen met andere partijen. Toch is het soms noodzakelijk het idee of concept vrij te geven aan een andere partij. Daarnaast kun je vaak nog geen patent, tekeningen- of modelrecht aanvragen op een idee of concept. Je kunt jouw idee of concept beschermen door een geheimhoudingsverklaring op te stellen. Indien jouw idee zomaar openbaar wordt gemaakt of verspreid, heb je recht op een schadevergoeding.

‘Last but not least’: Algemene Voorwaarden!

Check goed welke overeenkomst je nodig hebt en welke overeenkomst verplicht is om te gebruiken. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Naast dat je wellicht een overeenkomst nodig hebt, heb je als zzp’er altijd algemene voorwaarden nodig. Zo heb je namelijk altijd een basis om op terug te vallen!

Korting op jouw algemene voorwaarden

Speciaal voor de leden van Het Ondernemerscollectief hebben wij een korting van 10% kunnen bedingen bij HalloLex, plus nog eens 1 maand gratis proberen van de diensten van HalloLex zonder verdere verplichtingen (ter waarde van € 69,99). Bekijk hier het aanbod voor onze leden.

Tip: hieronder vind je een aantal modelovereenkomsten die je gratis kunt downloaden.

Downloads

Download 

Algemene voorwaarden zzp'ers zakelijke dienstverlening

Download 

Geheimhoudingsverklaring

Download 

Samenwerkings-contract zzp

Download 

Offerte overeenkomst

Download 

Overeenkomst van uren tussen opdrachtgever en zzp'er of freelancer

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord