gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is een zzp'er?

Er zijn verschillende manieren waarop het begrip zzp'er (zelfstandig zonder personeel) kan worden uitgelegd. De omschrijving van de Sociaal Economische Raad (SER) biedt de meest complete verwoording van een zzp'er.

Wat is een zzp'er?

Een zzp'er is een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft: de afkorting staat dan ook voor zelfstandig zonder personeel. Om te bepalen of er vermelding is van ondernemerschap, gelden de volgende criteria, die ook door de Belastingdienst in het kader van de inkomstenbelasting gehanteerd worden:

  • zelfstandigheid bij de inrichting van de eigen werkzaamheden en het uitvoeren daarvan;
  • het risico van werkzaamheden;
  • het gericht zijn op, perspectief hebben op en maken van winst;
  • bekendmaking van het ondernemerschap;
  • het streven naar meerdere opdrachtgevers.

Zzp versus eenmanszaak

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarin je kunt ondernemen als zzp'er. Maar je kunt net zo goed zzp'er zijn in een coöperatie, besloten vennootschap, vennootschap onder firma of maatschapDe term zzp geeft alleen aan dat je geen personeel hebt.

Zzp en corona noodfondsen

Als gevolg van coronacrisis worden zzp'er relatief sterk aangeraakt. Om de financiële gevolgen kunnen mogelijk beperken, heeft de Nederlandse overheid diverse regelingen in het leven geroepen waar je als zzp'er aanspraak op kunt maken, als er sprake is van inkomensverlies.

Met dit handige stappenplan ben je er in 5 minuten achter welke maatregelen van het Corona Noodfonds Steunpakket voor jou van toepassing zijn en hoe je deze correct kunt aanvragen bij de betreffende overheidsinstantie.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Whitepaper 

Starten als zzp'er

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord