gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe krijg ik subsidie voor mijn opleiding als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. De kosten voor opleidingen en cursussen die je volgt in loondienst zijn vaak voor rekening van je werkgever. Maar wat zijn jouw mogelijkheden als zzp’er? Kun je subsidie krijgen voor een opleiding of cursus? In dit artikel lees je meer.

Voorheen waren er diverse mogelijkheden om als zzp'er subsidie te krijgen voor ontwikkeling of opleiding. Helaas, tegenwoordig zijn die subsidies er niet meer. Wél zijn er fiscale regelingen waar je recht op hebt als zelfstandige.

Opleidingskosten aftrekbaar

Zo kun je als zzp’er de kosten die je maakt voor opleiding of studie aftrekken van de belasting. Dan moet je echter wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je volgt de opleiding voor je toekomstige beroep of functie – in dit geval zijn de kosten aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.
  • Je volgt de opleiding voor je huidige bedrijf – in dit geval zijn de kosten aftrekbaar als bedrijfskosten.
  • Hobbymatige opleidingen zijn – op uitzonderingen na – niet aftrekbaar.

TIP In dit artikel vertellen we je alles over het aftrekken van jouw kosten als je een opleiding volgt. 

Toekomstig beroep

Volg je de opleiding voor je toekomstige beroep? Ook dan gelden er een paar voorwaarden. De btw is niet apart terug te krijgen en reis-, verblijf- en hotelkosten en je studeer- of werkkamer zijn niet aftrekbaar. Andere kosten – zoals afschrijving van je laptop – zijn wel aftrekbaar. Daarbij geldt een financiële drempel van € 250,- en je moet de kosten in het kalenderjaar hebben voldaan.

Bedrijfskosten

Als je je kennis op peil wilt houden om je werkzaamheden als zzp’er goed uit te kunnen voeren, kun je ook (een deel van) de kosten van je cursus, opleiding of seminar aftrekken (tot 73,5%). Je kunt dan wel btw, reiskosten en verblijf- en hotelkosten aftrekken. In dit artikel lees je meer over kosten aftrekken als je een opleiding volgt.

Naast regelingen voor het volgen van opleidingen zijn er veel subsidies en regelingen voor zzp'ers. De hoogte en duur ervan verschilt bijna per jaar. Op Ondernemersplein.nl vind je de meest actuele gegevens voor zzp'ers.  

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord