• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Hoe krijg ik subsidie voor mijn opleiding als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. De kosten voor opleidingen en cursussen die je volgt in loondienst zijn vaak voor rekening van je werkgever. Maar wat zijn jouw mogelijkheden als zzp’er? Kun je subsidie krijgen voor een opleiding of cursus? In dit artikel lees je meer.

Voorheen waren er diverse mogelijkheden om als zzp'er subsidie te krijgen voor ontwikkeling of opleiding. Helaas, tegenwoordig zijn die subsidies er niet meer. Wél zijn er fiscale regelingen waar je recht op hebt als zelfstandige.

Opleidingskosten aftrekbaar

Zo kun je als zzp’er de kosten die je maakt voor opleiding of studie aftrekken van de belasting. Dan moet je echter wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je volgt de opleiding voor je toekomstige beroep of functie – in dit geval zijn de kosten aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.
  • Je volgt de opleiding voor je huidige bedrijf – in dit geval zijn de kosten aftrekbaar als bedrijfskosten.
  • Hobbymatige opleidingen zijn – op uitzonderingen na – niet aftrekbaar.

TIP In dit artikel vertellen we je alles over het aftrekken van jouw kosten als je een opleiding volgt. 

Starten als zzp'er doe je niet alleen. Daarom werken wij samen met tientallen regionale partners. Zoek vrijblijvend hulp in jouw regio.

Hulp in de regio

Toekomstig beroep

Volg je de opleiding voor je toekomstige beroep? Ook dan gelden er een paar voorwaarden. De btw is niet apart terug te krijgen en reis-, verblijf- en hotelkosten en je studeer- of werkkamer zijn niet aftrekbaar. Andere kosten – zoals afschrijving van je laptop – zijn wel aftrekbaar. Daarbij geldt een financiële drempel van € 250,- en je moet de kosten in het kalenderjaar hebben voldaan.

Bedrijfskosten

Als je je kennis op peil wilt houden om je werkzaamheden als zzp’er goed uit te kunnen voeren, kun je ook (een deel van) de kosten van je cursus, opleiding of seminar aftrekken (tot 73,5%). Je kunt dan wel btw, reiskosten en verblijf- en hotelkosten aftrekken. In dit artikel lees je meer over kosten aftrekken als je een opleiding volgt.

Naast regelingen voor het volgen van opleidingen zijn er veel subsidies en regelingen voor zzp'ers. De hoogte en duur ervan verschilt bijna per jaar. Op Ondernemersplein.nl vind je de meest actuele gegevens voor zzp'ers.  

TIP Meer weten over fiscale aftrekmogelijkheden en toeslagen voor zzp'ers? Download het gratis handboek Ondernemen van de Belastingdienst.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

ZZP Aftrekposten Scan

ZZP Aftrekposten Scan

Wil je snel weten welke aftrekposten en toelages voor jou van toepassing zijn? Doe dan de ZZP Aftrekposten scan hieronder en krijg het complete plaatje binnen 2 minuten.