gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Tips: vermijd deze 5 valkuilen bij het starten als zzp'er

Je bent vastbesloten: jouw bedrijf wordt een succes. Al was het maar omdat je niet in de vijf beruchte valkuilen trapt! Welke valkuilen dat zijn, lees je in dit artikel.

Trap niet in deze valkuilen als zzp'er

1. Afspraken niet op papier zetten

Je hebt een klant en gaat vol vertrouwen aan de slag. Een contract hoeft niet: je hebt tenslotte een mondelinge afspraak. Maar wat als jouw klant iets anders begrepen heeft dan jij? Onduidelijke afspraken kunnen voor conflicten zorgen. Zet afspraken daarom altijd op papier, bijvoorbeeld in een contract, of gebruik een opdrachtbevestiging. Ook een eventuele samenwerking met een zakenpartner kun je het beste vastleggen, bijvoorbeeld in een vof-contract.

TIP Lees ook eens het artikel: hoe kun je het best samenwerken? In onze kennisbank vind je allerlei algemene voorwaarden die je gratis kunt downloaden.

2. Administratie niet op orde

Je administratie bewaar je in een schoenendoos: het liefst kijk je er helemaal niet naar. Tot het tijd is voor jouw aangifte en de stress begint. Het is echt belangrijk om je administratie goed bij te houden. En niet alleen omdat de Belastingdienst dat wil. Jouw administratie geeft een goed beeld van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je krijgt inzicht in je omzet, kosten en winst, de voorraad, slecht of goed lopende producten en rendabele uren. Laat je goed adviseren door een boekhouder of accountant en bespreek de resultaten regelmatig.

TIP Wil je hulp van een specialist uit jouw regio? Op www.zzpboekhoudkantoor vind je aanbevolen accountants en boekhouders.

3. Verzekeren? Alleen maar rompslomp

Verzekeren? Dat is niet nodig. Veel te duur en je bent toch nooit ziek. Een grote vergissing. Verzekeren kan wel degelijk de moeite lonen. Als je fanatiek hockeyt, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering geen gek plan. En voor die kop koffie die je per ongeluk bij jouw klant over de computer gooit, komt een aansprakelijkheidsverzekering goed van pas.

4. Wanbetalers laten lopen

Sommige klanten betalen stelselmatig te laat. Geen probleem, je zingt het nog wel even uit. Binnenkort betalen ze heus wel. Toch? Klanten die te laat of helemaal niet betalen, kunnen jou in serieuze financiële problemen brengen. Jouw leverancier moet bijvoorbeeld al betaald worden. En als jouw klant niet betaalt, dan kost de opdracht jou geld in plaats van dat het jou inkomen oplevert! Als het om grote bedragen gaat, kun je zelfs failliet gaan door één wanbetaler. Een goed debiteurenbeleid kan geldproblemen voorkomen. Neem altijd actie richting wanbetalers en schakel eventueel een incassobureau in.

Tips om je factuur betaald te krijgen vind je in onze kennisbank.

5. Onvoldoende geld opzij leggen voor de Belastingdienst

Jouw eerste facturen zijn betaald en je hebt jouw nieuwe auto al uitgezocht. Helaas valt een paar maanden later de belastingaanslag op de mat en blijk je toch niet zo rijk als gedacht! Als ondernemer ontvang je bruto-bedragen van klanten. Daar moet je later nog (inkomsten- en omzet-) belasting over betalen. Leg daarom op tijd geld opzij. In onze kennisbank vind je een handige module om te berekenen wat je netto kunt besteden van je bruto inkomen, zodat je voldoende reserveert om de belasting te betalen.

Wil je meer tips? Bekijk dan de andere artikelen in onze kennisbank.

Gratis download

Download hieronder een voorbeeld ondernemingsplan, zodat je in ieder geval goed voorbereid start! En wil je weten wat jouw bedrijfsrisico's zijn? Download dan de kaart 'Risico's waar ondernemers wakker van liggen' of de kaart 'Een eigen bedrijf, ken je risico's'.

Downloads

Download 

Template ondernemingsplan Qredits

Kaart 

7 risico's waar ondernemers wakker van liggen

E-book 

Een eigen bedrijf, ken je risico's

Download 

VOF overeenkomst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord