• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Versoepeling van het urencriterium in 2020 en 2021

Om in aanmerking te komen voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de fiscale vrijstelling oudedagsreserve) moet je als zzp’er voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je ten minste 1225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor je onderneming.

Door de coronacrisis kun je misschien niet aan het urencriterium voldoen. En dat zou betekenen dat je geen gebruik meer kunt maken van deze aftrekposten. Om te voorkomen dat zzp’ers er daardoor nog meer bij inschieten, gaat de Belastingdienst ervan uit dat ondernemers ten minste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. Ook als dat niet werkelijk het geval is. De versoepeling is van toepassing voor de periode 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020, alsmede voor de periode 1 januari 2021 tot 1 juli 2021.

 

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.

Vraag kostenloos een offerte aan
Hulp bij jouw boekhouding?

Arbeidsongeschikt

Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid geldt dan een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. In dat geval mag je er voor je aangifte inkomstenbelasting van uitgaan dat je in die periode ten minste 16 uur per week aan je onderneming hebt besteed.

Seizoenswerk

Ben je een seizoengebonden ondernemer? En ligt de piek van je werkzaamheden normaal juist in de periode van 1 januari t/m 30 juni? Je mag dan voor je aangifte over 2020 uitgaan van hetzelfde aantal uren als in de piekperiode van 2019. De uren over 2019 moet je wel aannemelijk kunnen maken.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Contactformulier

Stel jouw vraag

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.