gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Dit is wat we tot nu toe weten van de nieuwe regeling voor tijdelijke ondersteuning voor zzp’ers

Om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor zzp’ers te compenseren, komt het kabinet met een tijdelijke voorziening voor drie maanden. Zzp’ers met financiële problemen kunnen een beroep doen op deze voorziening die uitgevoerd wordt door gemeenten. Welke voorwaarden gelden er voor deze regeling? In dit kennisartikel zetten we de hoofdpunten uiteen.

Wat houdt de nieuwe regeling Bbz in?

De nieuwe regeling die inmiddels Tozo is genoemd (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), is aanvullend op de overige maatregelen die worden getroffen voor ondernemers. De regeling is geënt op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) en bevat de volgende elementen:

Geen toets

De toets op levensvatbaarheid van je bedrijf die het Bbz kent wordt niet toegepast, waardoor een snelle behandeling van aanvragen mogelijk is.

Periode van 3 maanden

Daarmee wordt binnen 4 weken voor een periode van maximaal 3 maanden inkomensondersteuning voor levensonderhoud verstrekt. Nu kan dat 13 weken duren. Daarbij kan er met voorschotten worden gewerkt.

Maximaal € 1500,-

De hoogte van de inkomensondersteuning is afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie maximaal ca. € 1500 per maand (netto) voor samenwonenden en € 1050,- netto voor alleenstaanden.

Ook versnelde aanvragen lening

Deze versnelde procedure geldt ook voor aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,-.

Bijdrage hoeft niet terug betaald

De inkomensondersteuning voor levensonderhoud wordt ‘om niet’ verstrekt; de ondernemer weet dus zeker dat deze niet later terugbetaald hoeft te worden. Er is in deze tijdelijke regeling geen sprake van een vermogens- of partnertoets.

Mogelijkheid van uitstel bij lening

Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal wordt een mogelijkheid tot uitstel van de aflossingsverplichting opgenomen.

Bij lening lager rentepercentage

Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal zal een lager rentepercentage dan thans in het Bbz geldt worden gehanteerd.

Aan welke eisen moet je voldoen om in aanmerking te komen voor Tozo?

Tozo is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. Het kabinet doet een beroep op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Voor de tijdelijke regeling moet de woonplaats in Nederland zijn. Ondernemers die in België of Duitsland wonen, komen dus niet in aanmerking.

Meer specifiek gelden de volgende eisen:

  • Gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland.
  • Nederlander of daarmee gelijkgesteld.
  • Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend.
  • Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
  • Is vóór 27 maart 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, dat wil zeggen minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep.
  • Woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.

Meer vragen over de coronacrisis en wat dit voor jou als zzp'er betekent? Neem contact op met de Corona Helpdesk van Het Ondernemerscollectief!

TIP: De regelingen van de overheid om zelfstandig ondernemers tegemoet te komen tijdens de coronacrisis zijn flexibel en daardoor voortdurend aan verandering onderhevig. Wil je weten op welke voorzieningen uit het Corona Noodfonds Steunpakket jij recht hebt? Start de ZZP Corona Scan.


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord