gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke fiscale voordelen zijn er voor mij als zzp'er?

Als zzp'er kun je gebruikmaken van allerlei fiscale aftrekmogelijkheden. In dit artikel vind je een handig overzicht van de voordelen waar je, als je aan de voorwaarden voldoet, recht op hebt.

Welke vrijstellingen zijn er voor mij als zzp'er?

Ondernemersaftrek

Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • zelfstandigenaftrek: als je voldoet aan de voorwaarden mag je een bedrag van € 7.030,- (2020) van je winst aftrekken; 
  • startersaftrek: een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers.
  • startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: als je arbeidsongeschikt bent, is er een speciale regeling.

MKB winstvrijstelling

Na toepassing van de ondernemersaftrek kun je een percentage van de winst vrijstellen van belasting. Voor 2020 bedraagt het percentage voor de mkb-winstvrijstelling 14%. Dit geldt voor elke ondernemer. Je hoeft daarbij ook niet te voldoen aan het urencriterium maar moet wel officieel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Meer informatie lees je hier.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als kleine ondernemer kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je betaalt dan minder of geen omzetbelasting (btw) aan de Belastingdienst. Hoe dit werkt en wanneer je er recht op hebt, lees je in dit artikel.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Investeer je als zzp'er in bedrijfsmiddelen? dan kun je met de KIA een bedrag van de winst aftrekken. Als je in 2020 tussen de € 2.401,- en € 323.544,- investeert, kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is een percentage van al je investeringen en de hoogte van je aftrek hangt dus af van het door jou geïnvesteerde bedrag. Je vindt hier meer informatie over de KIA. 

Meewerkaftrek

Werkt jouw fiscale partner mee in je bedrijf? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de meewerkaftrek. De voorwaarde hierbij is dat je voldoet aan het urencriterium, je fiscale partner minimaal 525 uur onbetaald meewerkt in je bedrijf, of de arbeidsvergoeding die je daarvoor betaalt, minder dan € 5.000,- is. Je fiscale partner mag niet in loondienst zijn bij je en er mag ook geen sprake zijn van een fictief dienstverband. Meer informatie over de meewerkaftrek vind je hier.

Fiscale oudedagsreserve en lijfrenteaftrek

Als ondernemer kun je een fiscale oudedagsreserve (FOR) opbouwen door jaarlijks een deel van je winst opzij te zetten (9,44%). Voor 2020 is het maximumbedrag voor de FOR € 9.218,-. Je moet daarbij voldoen aan het urencriterium en aan het begin van het belastingjaar jonger dan 65 jaar zijn. Je vindt hier meer informatie over de FOR.

TIP Wist je dat de Belastingdienst ook een handig overzicht biedt met tips en tools?

Kwijtschelding belasting gemeente en waterschap

Als je de gemeentelijke belasting niet kunt betalen, kun je in aanmerking komen voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van belastingen van je gemeente en eventueel ook het waterschap. Wanneer dit kan, lees je in dit artikel.

Kinderopvang-, zorg- en huurtoeslag & kindgebonden budget

Als zzp'er heb je gewoon recht op de toeslagen als je voldoet aan de vermogens- en inkomensgrens voldoet. Met een wisselend inkomen is dit dus nogal onvoorspelbaar: zo kun je het ene jaar wel, het andere jaar niet recht hebben op toeslagen. Je berekent dit hier.

Stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek

Als je (gedeeltelijk) stopt met je bedrijf, kom je mogelijk in aanmerking voor stakingsaftrek. Je betaalt dan minder belasting over de stakingswinst. Onder bepaalde voorwaarden kun je de stakingswinst onbelast omzetten in een lijfrente (stakingslijfrenteaftrek).

Specifieke subsidies

Er gelden ook veel specifieke subsidies, die bijvoorbeeld alleen in bepaalde branches of situaties gelden. Denk aan onderstaande regelingen:

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale regeling om innovatie te stimuleren. De regeling is bedoelt voor innoverende ondernemers in Nederland. Het maakt niet uit hoe groot je onderneming is of in welke bedrijfssector je werkt. Meer informatie over de WBSO vind je in dit artikel.

Research & Development Aftrek (RDA)

Als je gebruik maakt van de WBSO, kom je eventueel ook in aanmerking voor de Research & Development Aftrek. Via deze regeling kun je een percentage van de investeringen in bijvoorbeeld huur van apparatuur en aanschaf van materialen van de inkomstenbelasting aftrekken. Hoe dat werkt en aan welke voorwaarden je moet voldoen, lees je hier.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in energiebesparende technieken of energiebesparende bedrijfsmiddelen? Dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Meer informatie vind je hier

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je in aanmerking komen voor de MIA of de VAMIL. Meer informatie over de MIA vind je hier. Meer weten over de VAMIL vind je hier.

Wist je dat er nog tientallen meer subsidies zijn? Je vindt ze allemaal op deze pagina.

Lees ook eens:

  • Wat hou ik netto over als zzp'er? Bereken zelf wat je netto kunt besteden als zzp'er.
  • Wil jij zeker weten welke fiscale regelingen voor jou van toepassing zijn? Wij werken samen met boekhoudkantoren die er alles van weten en worden aangeraden vanuit ons netwerk. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl voor een kantoor bij jou in de buurt of gebruik onderstaand contactformulier. Dan brengen wij jou in contact met een specialist in jouw regio!

Hoe verwerk je fiscale voordelen?

Wat heb je nodig om deze fiscale voordelen te verwerken? een geordende boekhouding helpt enorm om het overzicht te houden. Er zijn online boekhoudprogramma's waarmee je zelf je boekhouding heel handig kunt regelen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:

 

Wil je alle pakketten met elkaar vergelijken en bekijken? Daarvoor hebben we een hele uitgebreide vergelijker van boekhoudpakketten. Kijk hier welk pakket het beste bij je past!

Vergelijk boekhoudprogramma's

Bron: Ondernemersplein.nl

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord