• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Pensioen

In de afgelopen jaren zijn er diverse artikelen in de media verschenen waarin naar voren kwam dat zzp'ers de armen van de toekomst zijn. Dit komt doordat veel zzp'ers weinig of niets sparen voor later. Stel dat je binnen jouw beroepsgroep tot je 60e kunt werken (je bent bijvoorbeeld stratenmaker). Dan moet je tot je AOW-uitkering zelf kunnen overbruggen. Bovendien is de AOW ook geen vetpot. In 2019 bedraagt de AOW € 1.215,81 bruto per maand voor een alleenstaande. Lees hier per wanneer jij een AOW uitkering kan verwachten.

Het is dus zaak om een spaarpotje te creëren om de periode te overbruggen tussen het einde van je werkzame bestaan en je AOW en, ook als je tot de AOW-leeftijd kan werken, als extra bovenop je AOW.

Hoe bouw ik als zzp'er dan pensioen op?

Pensioen opbouwen is niets meer dan een (fiscaalvriendelijk) spaarpotje maken voor later. Wanneer je uit loondienst komt, bestaat er vaak een mogelijkheid om door te storten in jouw huidige pensioenfonds. Informeer bij een einde dienstverband dan ook altijd eerst bij jouw huidige of vorige werkgever of je wellicht kunt doorstorten en of dat voor jou een aantrekkelijke keuze is.

Als zzp'er kun je op verschillende manieren iets aan je pensioen doen. Bijvoorbeeld via lijfrente, door zelf sparen of door (later) je bedrijf te verkopen. In het artikel Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp'er? lees je over de verschillende manieren om een potje voor later op te bouwen. Bespreek samen met een boekhouder wat voor jou de meest gunstige manier van sparen is. Lees de verschillende mogelijkheden van pensioenopbouw in onze kennisbank.

Banksparen

Fiscaalvriendelijk sparen kun je doen door te gaan banksparen. Sinds 1 januari 2008 is dit product in het leven geroepen om een einde te maken aan allerlei ondoorzichtige producten waarvan alleen de verkoper van het product beter werd. Alle informatie over banksparen of beleggen voor later kun je hier vinden.

Wanneer?

Het is verstandig om direct na aanvang van jouw onderneming te gaan reserveren voor later. Advies is om eerst maandelijks te sparen op een spaarrekening en pas wanneer je er 100% zeker van bent dat het zzp bestaan voor jou de toekomst is over te gaan tot een product als een lijfrente, banksparen of een pensioenpolis. Stel dat je er namelijk na een half jaar achter komt dat het zzp'er zijn toch niets voor jou is, dan kun je het opgebouwde deel niet zomaar opnemen.

Volgende stap: Bedrijfsnaam, huisstijl en website

Misschien voel je je als startende zzp'er als een kleine vis in de oneindige oceaan. Hoe zorg je dat je gezien wordt, positief opvalt? Hoe onderscheid je je ten opzichte van andere aanbieders? De manier waarop je jezelf en je bedrijf presenteert is bepalend voor je succes. Onderscheidende ondernemers zijn de meest succesvolle zzp'ers.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

Vorige stap: Verzekeren

Als zzp'er word je niet meer beschermd door je werkgever. Alle randvoorwaarden dien je zelf te regelen. Daarbij horen ook je verzekeringen. Wat verzeker je wel? En wat verzeker je niet? Hieronder bespreken we de meest gangbare verzekeringen die jij als zzp'er nodig hebt om veilig te kunnen starten. Laat je vooraf goed informeren en adviseren over welke verzekeringen je nodig hebt.

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

februari
06
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

maart
06
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er