• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel heeft drie belangrijke taken: advies geven aan (startende) ondernemers, registratie in het Handelsregister en het stimuleren van de regionale economie. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voor alle ondernemingen wettelijk verplicht. Registratie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel bevordert de rechtszekerheid bij het zakendoen. Het is voor jou als zzp'er van belang te weten met wie je te maken heeft, wie bevoegd is, wie aansprakelijk is en of er misschien sprake van een faillissement is.

Waarom inschrijven?

Elke onderneming, en dus ook als je zzp'er bent, moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voordat je jezelf gaat inschrijven zul je moeten kiezen hoe je jezelf in laat schrijven: als besloten vennootschap of als eenmanszaak. Aangezien er aan het opstarten van een besloten vennootschap veel haken en ogen zitten, schrijft 99% van de zzp'ers zichzelf in als eenmanszaak. Vooral de fiscale voordelen van een eenmanszaak zijn tijdens de start erg aantrekkelijk. Wanneer je vanaf de start minimaal € 125.000,- tot € 150.000,- winst verwacht, is het verstandig een accountant te raadplegen over wat voor jou de beste keuze is.

Strikt formeel kun je jouw onderneming pas een week voor je daadwerkelijk start inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Echter, indien je eerder een inschrijving nodig hebt voor bijvoorbeeld het openen van een rekening bij je bank, kun je jezelf inschrijven als onderneming die voorbereidingshandelingen treft om te starten als zzp'er. De Kamer van Koophandel kan wel van je verlangen dat je kunt aantonen dat je daadwerkelijk van plan bent te starten. Neem bijvoorbeeld jouw ondernemingsplan mee als je je eerder dan een week voor de daadwerkelijke start wilt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je van start als zzp'er.

Wat kost het inschrijven?

Sinds februari 2014 betaal je eenmalig € 50,- voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Er is geen verplichte jaarlijkse bijdrage na de inschrijving.

Toegevoegde waarde?

Naast het bevorderen van de handel in het algemeen zorgt de Kamer van Koophandel ook voor educatie en workshops en organiseert de Kamer van Koophandel informatiedagen voor starters. Kijk maar eens op www.kvk.nl wat de Kamer van Koophandel voor jou te bieden heeft als startende zzp'er.

Online inschrijven

Schrijf je online in via deze link, na het invullen van de benodigde gegevens zal er een afspraak met jou gemaakt worden om de daadwerkelijke inschrijving te formaliseren.

Coronacrisis vergoedingen

De overheid heeft diverse regelingen in het leven geroepen om zzp'ers die inkomstenverlies leiden door de coronacrisis financieel tegemoet te komen. Met de Corona Noodfonds Quickscan krijg je binnen 2 minuten inzicht in welke tegemoetkomingen voor jou van toepassing zijn en hoe je deze aanvraagt.
Start ZZP Corona Scan.

Volgende stap: Belastingdienst

De Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Deze slogan wordt al jaren gebruikt door de Belastingdienst. Leuk is het niet om belasting te betalen, maar noodzakelijk is het wel. De Belastingdienst probeert het wel makkelijk voor je te maken. Vandaar dat je alle informatie over belastingen en het betalen hiervan sinds 2010 kunt vinden op www.belastingdienst.nl/zzp. Als zzp'er krijg je te maken met de Wet DBA, btw, IB en nog veel meer andere belastingzaken. Hieronder worden de belangrijkste zaken uitgelegd.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

Vorige stap: oriënteren bank

In de oriënterende fase zet je de basis voor jouw eigen onderneming. Alle adviezen die je krijgt, kun je gebruiken in je ondernemingsplan en in je overweging om te starten als zzp'er.

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

februari
06
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

maart
06
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er