• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Adverteren

Als je start als zzp’er is het belangrijk om je naamsbekendheid te vergroten. Dat kun je doen op verschillende manieren: denk aan netwerken, social media gebruiken en je website op de juiste manier inzetten. Een andere effectieve manier is adverteren. Adverteren kan op meerdere manieren en kan zowel offline als online.

 

Offline adverteren

Bij offline adverteren kun je denken aan buitenreclame, radio, tv of natuurlijk gedrukte media. Dit is met name effectief als je te maken hebt met klanten die bij je op locatie komen of als jij je voornamelijk op jouw regio concentreert. Bij buitenreclame kunnen dat bijvoorbeeld posters of borden zijn, die meestal op drukke plekken zoals in de stad, bij stations of scholen worden geplaatst.

Gedrukte media

  • Geprinte media, zoals weekbladen of huis-aan-huisbladen, zijn nog steeds vrij populair onder Nederlandse gezinnen: zo’n 90% leest wel eens een huis-aan-huisblad (bron). Vraag bijvoorbeeld eens wat de advertentiemogelijkheden zijn bij de uitgever van zo’n blad: dat kan ook een advertorial zijn bijvoorbeeld. Je kunt ook altijd navragen wat de advertentiemogelijkheden op regionale radiozenders zijn. Of informeer eens naar bioscoopreclame.

Tip: let bij het samenstellen van je advertentie altijd op je logo, de beelden die je gebruikt en de boodschap die je wil overbrengen. Let er ook op dat bladen en kranten ook verschillende formaten kunnen hanteren.

Online adverteren

Het inzetten van online media als advertentiemiddel kan wat ingewikkeld zijn, maar met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind. Feit is dat online media steeds populairder worden en jouw doelgroep zich daar hoogstwaarschijnlijk ook bevindt. Als het goed is heb je in de voorbereidingsfase onderzoek gedaan naar jouw doelgroep. Meer hierover lees je ook in dit kennisartikel: “Hoe breng je jouw (online) doelgroep in kaart?”. Je weet waar je doelgroep zich bevindt en wat de interesses van jouw potentiële klanten zijn. Ook kun je door online te adverteren potentiële klanten in jouw regio gericht bereiken.

Voorbeelden van online advertentiemogelijkheden zijn:

Met online adverteren breng je jouw bedrijf onder de aandacht van het online publiek. Daarbij is het vanzelfsprekend dat jouw bedrijf online aanwezig is. Zonder website ben je niet vindbaar voor online klanten. Heb je een nieuwe of verbeterde website nodig? Vergelijk hier 4 website designers.

SEA

SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel: zoekmachine adverteren. Hiermee koop je advertentieruimte in op Google en kom je dus in het betaalde gedeelte van de zoekresultaten terecht. Je betaalt meestal per klik en 'koopt' als het ware zoek- of trefwoorden in. Dit kun je via het adverteerprogramma van Google doen: Google AdWords.

Social media

Via Facebook of LinkedIn kun je heel gericht adverteren. Je maakt een doelgroep aan, kunt zelf je advertentie en tekst samenstellen en kiezen waar je advertentie getoond moet worden. Wil je je advertentie alleen aan mannen van 50+ tonen of jonge vrouwen van 18 tot 25 jaar? Je kunt het tot in detail bepalen. Je houdt zelf in de hand hoeveel geld je uitgeeft, of de tekst tussentijds aangepast moet worden of dat je de advertentie stopzet. In de whitepaper onderaan deze pagina lees je daar meer over.

Remarketing

Met remarketing toon je je advertentie aan mensen die jouw website, of bepaalde pagina's daarvan, al eens hebben bezocht. Het grote voordeel hiervan is dat je mensen bereikt die al eens eerder interesse hebben getoond in jouw bedrijf en de kans dus groter is dat zij overgaan tot actie. Remarketing kun je inzetten door middel van Google AdWords of via Google Analytics.

Gratis whitepapers

Wil je beginnen met online adverteren? In de whitepaper ‘Wat is jouw ideale Facebookstrategie?’ leer je stap voor stap een advertentie op te zetten op Facebook. Je kunt deze gratis downloaden onderaan deze pagina, samen met een aantal andere handige whitepapers!

Heb je vragen of wil je advies over dit onderwerp? Vul dan het contactformulier hieronder in en wij helpen je graag op weg.

Vorige stap: Coaching

Wat bepaalt het succes van jouw bedrijf? Ben je financieel niet zo handig? Je kunt ervoor kiezen bepaalde cursussen of workshops te volgen. In de vorige stap lees je hoe je dat doet.

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda