gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Gemiddeld uurtarief zzp'ers even hoog als in 2016

15 augustus 2017

Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers is in 2017 hetzelfde als in 2016, namelijk € 43,-. Dat blijkt uit een onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van cijfers van 15.000 offertes. Met name de zzp'er in de marketing-communicatie branche heeft het zwaar te verduren. Socialmediaspecialisten, tekstschrijvers en vertalers verdienen minder in vergelijking met vorig jaar.

Socialmediaspecialisten verdienden in 2014 gemiddeld
€ 54,- per uur - in 2017 is dit slechts € 38,-. Ook in de sectoren financieel-administratie en management-organisatie is het uurtarief gedaald. Uit het onderzoek blijkt dat freelance docenten het slechtst verdienen van allemaal: € 33,- per uur. Zzp'ers die in de branche analyse en advies vallen, waaronder ondernemerscoaches, doen het het beste in vergelijking met 2016. Hun tarief steeg gemiddeld met 11% van € 48,- in 2016 naar € 54,- in 2017. Ook zzp'ers in websites en applicaties kunnen gemiddeld een hoger tarief rekenen. 

Onzekerheid omtrent wet DBA

De aantrekkende economie lijkt dus geen invloed te hebben op het uurtarief. De onzekerheid omtrent wet- en regelgeving voor zzp'ers en opdrachtgevers kan een verklaring zijn waarom de tarieven blijken steken, aldus directeur Niels Goossens van Hoofdkraan.nl. De terughoudendheid van opdrachtgevers zou leiden tot meer concurrentie en tariefdruk. 

Uurtarief per provincie

Ook werd er onderzocht in welke provincies het uurtarief het hoogste en het laagste is. Daaruit blijkt opvallend genoeg Groningen de grote winnaar: het uurtarief daar steeg met gemiddeld 23% van € 40,- in 2016 naar € 52,- in 2017. Daaropvolgend is de provincie Friesland, die het uurtarief zag stijgen met 11% - van € 40,- naar € 45,-. In Groningen ligt het gemiddelde uurtarief hoger dan in de overige provincies. Het laagste uurtarief vinden we in Drenthe: daar is het tarief gemiddeld € 37,- per uur. In Flevoland daalde het uurtarief het sterkste met 10%. In de provincies Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht, Zeeland en Drenthe daalde het uurtarief, terwijl in de overige provincies het uurtarief steeg. In Amsterdam en Utrecht daalde het uurtarief, in Rotterdam en Den Haag steeg het tarief. 

Lees hier meer over het onderzoek.

Infographic: Hoofdkraan.nl.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord