gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

ACM: schijnzelfstandige zzp'er mag aanspraak maken op tariefafspraken in cao’s

28 februari 2017

Er mogen geen afspraken over tarieven voor zzp'ers worden vastgelegd in cao’s. Dat vindt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zzp’ers moeten zelf bepalen tegen welk tarief zij werken, vindt de ACM. Het verbod op tariefafspraken geldt echter niet voor schijnzelfstandige zzp'ers.

Schijnzelfstandige zzp’ers zitten vaak in dezelfde werksituatie als werknemers. De uitzondering zou voor deze schijnzelfstandigen gelden, omdat deze schijnzelfstandigen minder vrijheid hebben dan andere zzp’ers om te beslissen hoe zij hun werk uitvoeren.

Tariefafspraken verhinderen onafhankelijkheid

Een minimumtarief zit de zelfstandigheid van zzp’ers in de weg, vindt de ACM. Zzp’ers bepalen zelf tegen welk tarief zij werken en afspraken over tarieven verminderen de concurrentie tussen ondernemers. Daarom zouden cao-partijen geen collectieve tariefafspraken mogen maken.

Meer zorgen over zzp'ers

De toename van zzp’ers zorgt niet alleen voor een meer flexibele arbeidsmarkt, maar leidt ook tot meer discussie over het inkomen en de sociale zekerheid van zelfstandig ondernemers. Denk daarbij aan arbeidsongeschiktheid, pensioen of een inkomen bij werkeloosheid.

Leidraad

De ACM is een onafhankelijke toezichthouder en publiceerde afgelopen vrijdag, 24 februari 2017, de leidraad voor tariefafspraken. Ook staat hierin meer informatie over wanneer een zzp’er in dezelfde werksituatie zit als een werknemer. De ACM doet suggesties aan cao-partijen om te voorkomen dat er in cao’s verboden afspraken komen te staan. Je kunt de leidraad hier vinden.

Bron: ACM.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord