gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

18% van de zzp’ers maakt zich (ernstig) zorgen over de financiële situatie

31 mei 2018

Tweederde van de zzp’ers heeft een fluctuerend inkomen. Deze groep zelfstandigen heeft vaker te maken met een lagere winst en is sterker gericht op de korte termijn. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken samen met het Nibud onder ruim 1.200 zzp’ers in Nederland. Uit het onderzoek blijkt ook dat zzp’ers die geen overzicht hebben de meeste problemen ervaren: ze zijn onzeker, hebben financiële zorgen en minder reserves. Met de online tool ‘zzp’ helpt Wijzer in geldzaken zelfstandigen met tips en inzicht in hun persoonlijke financiële situatie.

Kans op financiële problemen bij deel zzp’ers groot

18% van de zzp’ers maakt zich (ernstig) zorgen over hun financiële situatie. Dat is niet verwonderlijk, want één op de tien zzp’ers raakt direct in de problemen als een opdrachtgever niet op tijd betaalt, 11% geeft aan vaak geld tekort te komen en 18% zet nooit geld opzij. Slechts 26% reserveert periodiek een vast bedrag of vast deel van de winst. De meerderheid (55%) legt geld opzij als er geld over is. De helft van degenen die geld apart houden, kan hiermee meer dan 6 maanden overbruggen, de helft minder dan 6 maanden.

Figuur: Mate waarin zzp'ers zich zorgen maken over hun financiële situatie

 

Nieuwe tool ‘ZZP’ biedt ondersteuning inzicht financiële situatie

Zzp’ers geven in het onderzoek aan dat zij met name ondersteuning kunnen gebruiken bij hun fluctuerende inkomen. Daarom heeft Wijzer in geldzaken een nieuwe online tool ontwikkeld. Na beantwoording van enkele vragen krijgt de zzp’er duidelijke en persoonlijke tips. Denk aan tips over het inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven, het opzetten en bijhouden van een administratie, geld reserveren (voor de Belastingdienst, een buffer en privé-uitgaven), verzekeringen, belastingen en wat te doen wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten.

Tijdens zijn speech op Personal Finance Day, een evenement georganiseerd door Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio, gaf minister Hoekstra vandaag in zijn keynote speech aan hoe belangrijk het is om overzicht op je financiën te houden en je financiële risico’s te kennen, ook als zzp'er.

 

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord