Dossier: Coronavirus

Samen met de landelijke partners van ikwordzzper.nl hebben we onderstaande een dossier samengesteld van artikelen die jou tijdens deze de coronacrisis up to date houdt van de ontwikkelingen en maatregelen.

Stand van zaken coronasteunmaatregelen per 21-12-2021

Stand van zaken coronasteunmaatregelen per 21-12-2021

Wij hebben op een rijtje gezet wat de voorwaarden zijn voor de TVL, NOW 5 en 6, Tozo, Uitstel van betaling Belastingdienst verlengd en Kredieten en leningen. Zo komt de Tozo in 2022 niet meer terug. Ondernemers kunnen nu "makkelijker" aanspraak maken op een Bbz-uitkering.

Aanvragen Tozo, TVL en TONK kan tot eind september 2021

Aanvragen Tozo, TVL en TONK kan tot eind september 2021

De aanvraagperiode voor de steunregelingen TVL, TONK en Tozo wordt met 3 maanden verlengt, tot eind september. Het huidige steunpakket zou eerst op 1 juli aflopen. De voorwaarden voor Tozo 5 blijven ongewijzigd. Wel komt de focus meer te liggen op het ondersteunen en stimuleren van ondernemers zodat zij zo snel mogelijk weer op eigen benen kunnen staan.

Versoepeling van het urencriterium in 2020 en 2021

Versoepeling van het urencriterium in 2020 en 2021

Door de coronacrisis kun je misschien niet aan het urencriterium voldoen. En dat zou betekenen dat je geen gebruik meer kunt maken van een aantal interessante aftrekposten, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om te voorkomen dat zzp’ers er daardoor nog meer bij inschieten, hanteert de Belastingdienst tot 1 juli 2021 versoepelde regels voor het urencriterium.

 'Extra steunmaatregelen onvoldoende voor-zelfstandigen in acute nood'

'Extra steunmaatregelen onvoldoende voor-zelfstandigen in acute nood'

Het extra steunpakket voor ondernemers dat het kabinet presenteerde voor het opvangen van de gevolgen van de tweede lockdown is op een aantal punten verbeteringen. Maar het is niet voldoende voor zelfstandigen die door de coronacrisis in acute nood verkeren. De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) blijft daarom aandringen op extra maatregelen, zoals afschaffing van de partnertoets en aanpassing van de TVL-regeling. Lees meer in dit nieuwsbericht.

Aangifte inkomstenbelasting 2020 en de Tozo uitkering

Aangifte inkomstenbelasting 2020 en de Tozo uitkering

Het jaar 2020 pakte voor veel zzp'er anders uit dan verwacht. Als je een Tozo uitkering hebt ontvangen, zal ook de aangifte inkomstenbelasting dit jaar net even anders zijn dan je gewend bent. In dit artikel leggen we uit hoe je de Tozo uitkering opneemt in je belastingaangifte.

Ondernemers door coronacrisis geloodst met overbruggingskrediet

Ondernemers door coronacrisis geloodst met overbruggingskrediet

Speciaal voor ondernemers die door de coronacrisis in problemen komen, heeft kredietverstrekker zonder winstoogmerk Qredits het corona-overbruggingskrediet in het leven geroepen. Lees hier alles voor de voorwaarden en voordelen van deze lening.

Startende ondernemers en zzp’ers hard geraakt door coronacrisis

Startende ondernemers en zzp'ers hard geraakt door coronacrisis

Startende ondernemers en zzp’ers zijn veel harder geraakt door de coronacrisis dan gevestigde ondernemers met personeel. Dat blijkt uit de eerste publicatie van de Kleinbedrijf Index, een initiatief van kredietverstrekker Qredits in samenwerking met ondernemersorganisatie ONL en Hogeschool Utrecht. Lees hier de belangrijkste conclusies uit het onderzoek.

Over Tozo, de vermogenstoets en jouw pensioengeld

Over Tozo, de vermogenstoets en jouw pensioengeld

De overheid heeft het voornemen om de vermogenstoets ook in te voeren voor het aanvragen van Tozo. Het toetsen van het vermogen van de aanvrager is een gebruikelijke manier om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een sociale uitkering. Voor het eigen vermogen telt niet alleen het geld op bank- en spaarrekeningen, maar ook contant geld, kapitaal in aandelen en allerlei materiële bezittingen. Wat betekent dit voor de opbouw van jouw pensioengeld als zzp'er?

Autoverkoop aan zzp'ers blijft mogelijk tijdens lockdown

Autoverkoop aan zzp'ers blijft mogelijk tijdens lockdown

Tijdens de harde lockdown kan de business-to-business verkoop doorgaan. Dit betekent dat jij als ondernemer op afspraak je auto kunt komen bezichtigen of een proefrit kunt maken. Ook de aflevering van jouw auto is nog steeds mogelijk.

Aantal aanvragen voor uitstel btw-betaling verdubbeld door coronacrisis

Aantal aanvragen uitstel btw-betaling verdubbeld door coronacrisis

Ruim 219.000 ondernemers hebben in het tweede kwartaal van dit jaar uitstel van betaling aangevraagd van hun btw-aangifte. Vanwege de coronacrisis is dat bijna dubbel zoveel als gebruikelijk bij de kwartaalaangifte. Zzp'ers die uitstel van betaling nodig hebben, kunnen dit nog tot 13 juni aanvragen.

 

Hoe verwerk je een ontvangen Tozo uitkering in je boekhouding?

Hoe verwerk je een ontvangen Tozo uitkering in je boekhouding?

Vanwege teruglopende inkomsten door de coronacrisis heb je een aanvraag ingediend voor een aanvullende uitkering op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). De aanvraag is goedgekeurd, het geld gestort. Maar hoe verwerk je deze betaling nu in je bedrijfsadministratie? Wij leggen het in dit artikel haarfijn voor je uit.

Alles wat je moet weten over Tozo 2.

Alles wat je moet weten over Tozo 2

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) zou eind mei 2020 aflopen, maar krijgt een verlenging van 3 maanden. De verlengde regeling (Tozo 2) loopt van 1 juni tot en met 31 augustus en kent een aantal nieuwe voorwaarden. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over Tozo 2.

Ondernemers dringen bij Tweede Kamer aan op garantie-inkomen voor zelfstandigen

Ondernemers willen garantie-inkomen voor zelfstandigen

De hulp van het kabinet aan zelfstandigen en mkb'ers schiet te kort, vinden de serie-ondernemers Ruud Koornstra, Ronald van den Hof en Martin Schuurman. In een brief aan de Tweede Kamer dringen ze aan een tijdelijk garantie-inkomen voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers.

Ook grenswerkers en AOW-ers kunnen Tozo aanvragen

Ook grenswerkers en AOW-ers kunnen Tozo aanvragen

Het kabinet gaat op verzoek van de Tweede Kamer regelen dat ook grenswerkers en AOW’ers aanspraak kunnen maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Bij het berekenen van de inkomensondersteuning tellen alleen inkomsten mee voor werk dat is verricht in de periode waarvoor de ondernemer de Tozo aanvraagt. 

Tijdelijk soepele beoordeling urencriterium zzp’ers

Tijdelijk soepele beoordeling urencriterium zzp'ers

De fiscus gaat er tot in ieder geval 31 mei van uit dat zzp'ers ten minste 24 uur per week aan hun bedrijf hebben besteed – ook al is dat in werkelijkheid door het ontbreken van opdrachten niet zo. Hierdoor behouden zzp’ers hun fiscale voordelen, ook als ze niet aan het urencriterium voldoen.

Ben jij al klaar voor de anderhalve meter economie?

Ben jij al klaar voor de anderhalve meter economie?

Het leven als ondernemer vraagt om een pro-actieve houding. Zeker nu! Maar soms kun je zelfs te pro-actief zijn. Zo bereidde Riëtte Bol zich met 3-persoonsworkshops al voor op de anderhalve meter economie. Dat was iets te vroeg, zo bleek. Toch is het verstandig om je nu al klaar te maken voor het moment dat jij weer aan de slag kunt. In deze blog vertelt ze hoe je dat kunt doen.

Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er?

Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er?

Zzp'ers die financieel in de knel komen als gevolg van de coronamaatregelen, kunnen in hun gemeente een aanvraag indienen voor de Tozo-regeling. Welk bedrag je ontvangt, is onder andere afhankelijk van je netto inkomen. In dit artikel leggen we uit hoe je als zzp'er je inkomen berekent voor de Tozo aanvraag.

Wanneer heb ik recht op Tozo. En hoeveel ontvang ik dan?

Wanneer heb ik recht op Tozo. En hoeveel ontvang ik dan?

Met de Tozo-regeling biedt het kabinet een financieel vangnet voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen dreigen te komen door de coronamaatregelen. Om in aanmerking te komen voor de Tozo, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Daarbij kan het bedrag dat je netto ontvangt verschillen, afhankelijk van jouw specifieke situatie. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Speciale regeling voor flexwerkers en deeltijd-zzp'ers

Speciale regeling voor flexwerkers en deeltijd-zzp'ers

Het kabinet heeft beloofd snel met een speciale regeling te komen voor flexwerkers die door de coronacrisis hun baan hebben verloren en niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen. Deze regeling moet ook een oplossing bieden voor deeltijd-zzp’ers die niet aan het urencriterium voldoen.

Eenmanszaak kun je nu ook online inschrijven

Eenmanszaak kun je nu ook online inschrijven

Vanwege de coronamaatregelen is het erg moeilijk om persoonlijk langs te gaan bij de KvK om een nieuwe onderneming in te schrijven. Daarom biedt Firm24 sinds kort een praktische oplossing: Online inschrijven van je eenmanszaak.

Starten als zzp'er in tijden van corona

Starten als zzp'er in tijden van corona

Vorige maand startte Chris Peters als ondernemer met Crisp Communications. Niet wetende dat twee weken later het land zou stil komen te liggen door de corona maatregelen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen als zzp’er in tijden van corona.

Belastingdienst komt met 1 formulier voor uitstel alle aanslagen belasting

Belastingdienst komt met 1 formulier voor uitstel alle aanslagen belasting

Met het online formulier ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ vraag je automatisch in 1 keer uitstel aan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, omzetbelasting (btw), vennootschapsbelasting en loonheffingen.

Zzp'er loopt meer dan € 10.000 omzet mis door coronacrisis

Zzp'er loopt meer dan € 10.000 aan inkomsten mis

De coronacrisis hakt er bij zzp'ers enorm in. De meesten verloren al duizenden euro’s omzet en zij houden rekening met meer dan € 10.000 gemiste inkomsten, zo blijkt uit onderzoek van MoneyMonk. Bijna 40% van de zzp’ers heeft aangeklopt bij de overheid voor noodhulp of verwacht dit binnenkort te doen. 

Chaos en onzekerheid bij uitvoering steunregelingen zzp’ers

Chaos en onzekerheid bij uitvoering steunregelingen zzp’ers

Veel zzp'er en andere ondernemers zijn gedupeerd door de coronamaatregelen en wachten met smart op financiële hulp die is toegezegd door de overheid. De uitvoering van de steunregelingen gaat echter gepaard met een grote mate van chaos en onzekerheid. Veel kleine zelfstandigen dreigen mis te grijpen.

SharePeople biedt helpende hand aan zzp'ers

SharePeople biedt helpende hand aan zzp'ers

SharePeople biedt zzp’ers die juist nú de zekerheid willen van een financieel vangnet voor arbeidsongeschiktheid de mogelijkheid om tegen ultiem lage kosten in te stappen. Ook huidige deelnemers die krap komen te zitten door de coronacrisis, steekt de crowdsurance organisatie de helpende hand toe.

Toch hulp voor zzp'ers die na 1 januari zijn begonnen

Toch hulp voor zzp'ers die na 1 januari zijn begonnen

Zzp’ers die na januari 2020 zijn begonnen komen toch in aanmerking voor financiële ondersteuning in het kader van de tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo). Als regel geldt dat een zelfstandige moet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel voordat deze regeling is aangekondigd, dus voor 17 maart 2020 18.45 uur. 

Waar kan ik de corona regelingen voor zzp'ers aanvragen?

Waar kan ik de corona regelingen voor zzp'ers aanvragen?

Het kabinet komt met een heel pakket maatregelen om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in de problemen komen. Welke regelingen zijn er voor jou als zzp’er en waar kun je ze aanvragen? In dit kennisartikel zetten we het op een rij.

Waarom het verstandig is zzp'ers met coronaschade ruimschoots te compenseren

Waarom het verstandig is zzp'ers met coronaschade ruimschoots te compenseren

Om de schade van de coronacrisis te beperken, heeft de overheid een uitgebreid pakket aan maatregelen aangekondigd voor economische hulp aan ondernemers en zzp'ers. In de basis zijn dit prima maatregelen. Toch zijn er een paar dingen die makkelijk beter hadden gekund, vindt blogger Ronald Mulder.

Geen inkomenssteun voor deeltijd-zzp'ers

Geen inkomenssteun voor deeltijd-zzp'ers

De versoepelde bijstandsregeling voor zzp'ers gaat vooralsnog niet gelden voor deeltijd- of hybride zzp'ers. Dat blijkt uit berichtgeving van het FD. Wie minder dan 1225 uur in zijn onderneming heeft gestoken - en dus niet wordt aangemerkt als voltijd zzp'er - kan geen aanspraak maken op inkomenssteun.

Vragen en antwoorden over extra tijdelijke ondersteuning voor zzp'ers

Vragen en antwoorden over extra tijdelijke ondersteuning voor zzp'ers

Voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. De nieuw regeling is in zeer korte tijd in elkaar gezet en over de uitvoering bestaan veel vragen. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen én antwoorden op een rij.

Met deze maatregelen wil het kabinet zzp’ers uit de brand helpen

Met deze maatregelen wil het kabinet zzp’ers uit de brand helpen

Het kabinet geeft gehoor aan de noodkreet van zzp-organisaties om coulant te zijn bij het verlenen van steun aan zzp’ers en maakt miljarden euro’s vrij om ondernemers en zzp'ers door de coronacrisis te helpen. In dit artikel zetten we de hoofdpunten op een rij.

Het coronavirus: Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er? UPDATE

Het coronavirus: Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er?

Met het aantal besmettingen nemen ook in ons land de zorgen over het coronavirus toe. De reissector krijgt zware klappen, evenementen en bijeenkomsten worden afgeblazen en tientallen bedrijven hebben inmiddels werktijdverkorting aangevraagd. Welke risico’s loop jij als zzp’er?

Blog: Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Blog: Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Het coronavirus slaat om zich heen in ondernemend Nederland. Ook veel zzp'ers merken de gevolgen: Evenementen worden afgelast, het regent annuleringen en er wordt druk gehamsterd in de supermarkten. Echter, je kunt deze periode ook zien als een kans. Zo belde een lid met onze helpdesk, gedurende het gesprek werd het coronaprobleem een coronakans.

Betalingsproblemen door coronavirus? Uitstel van betaling mogelijk voor zzp’ers

Betalingsproblemen door coronavirus? Uitstel van betaling mogelijk voor zzp'ers

Om de gevolgen van het coronavirus voor zzp'ers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Bent je of zzp’er en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kun je jouw te betalen voorlopige aanslag aanpassen.

Deze 7 tools zijn heel handig als je als zzp'er vanuit huis moet werken vanwege het coronavirus

Deze 7 tools zijn heel handig om vanuit huis te moeten werken als zzp'er vanwege het coronavirus

Corona slaat om zich heen in Nederland. Veel zzp’ers zien zich gedwongen om door de vergaande coronamaatregelen vanuit huis te werken. Dat kan best onwennig zijn, zeker als je veel communicatie hebt met de klant. Gelukkig zijn er allerlei handige oplossingen. Wij zetten de 7 beste thuiswerk tools op een rij.

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen als zzp'er

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen als zzp'er

Als zelfstandig ondernemer loop je financieel gezien meer risico dan iemand in loondienst. Kom je onverhoopt in financiële problemen door de gevolgen van het coronavirus, dan kun je mogelijk terugvallen op een financiële regeling. Eén daarvan is de Bbz: Besluit bijstandverlening zelfstandigen. In dit kennisartikel lees je hoe je dit aanvraagt als zzp'er.