gasten online
Registreer en profiteer!
 

Bewijs van Ondernemerschap (BVO): ei van Columbus of strohalm zzp belangenorganisaties?

18 maart 2013

Afgelopen week introduceerden de samenwerkende belangenorganisaties voor zzp’ers een voorstel als alternatief voor de gewraakte Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Het ei van Columbus is volgens hen het Bewijs van Ondernemerschap (BVO). Een verklaring die je pas krijgt nadat een medewerker van de Kamer van Koophandel akkoord is met de inhoud van het vragenformulier bij een inschrijving.

Waakhond?

Volgens de belangenverenigingen zijn er momenteel teveel schijnzelfstandigen. Het afgeven van een BVO gaat schijnzelfstandigheid tegen door de ondernemer aan de poort de vraag te stellen of zijn oude werkgever hem heeft gevraagd om dit te doen. Verder krijgt een startende ondernemer vragen te beantwoorden als: “ben je van plan reclame te maken”, “wie betaalt de spullen die je nodig hebt om je bedrijf te starten”, "heb je een ondernemingsplan gemaakt". Geef je niet de goede antwoorden dan krijg je geen bewijs van ondernemerschap en mag je jezelf niet inschrijven. Onderstaand 5 vragen die vragen om een reactie. 

1 - Wie gaat dat betalen?

Ieder jaar starten er 130.000 ondernemers. De eerste 3 jaar moet elke ondernemer ieder jaar terugkomen om in gesprek te gaan met de kamer van koophandel. Dat zijn na 3 jaar 390.000 gesprekken. Deze gesprekken duren snel 60 minuten per persoon, voorbereidingstijd, uitnodigingen en uitval meegerekend. Dat betekent minimaal 390.000 extra uren voor de kamer van koophandel. Wie gaat dat betalen? En wie betaalt de uren en reiskosten die een zzp’er moet maken?

2 - Wat is er anders?

De vragen die beantwoord moeten worden om een BVO te kunnen krijgen zouden preventief moeten werken. Wat is het verschil met de huidige situatie? Als een startende ondernemer zich nu bij de KvK in gaat schrijven moet hij ook voldoen aan de richtlijnen en mag hij zich niet inschrijven als hij niet aan de richtlijnen voldoet.

3 - Hoe voorkom je manipulatie?

Het probleem met de huidige VAR is volgens de belangenorganisaties de controle achteraf. De afgegeven VAR blijkt maar al te vaak niet te kloppen met de werkelijkheid. Het vragenformulier moet dit vooraf voorkomen. Maar wat als een ondernemer de intentie heeft om meerdere opdrachtgevers na te streven, reclame te gaan maken en zijn eigen opleidingen en spullen te betalen. Maar na de start houdt hij zich daar niet aan of kan hij dit niet waarmaken, dan komt dat ook pas achteraf aan het licht.

4 - Wat is de definitie van Ondernemerschap?

Door het ontbreken van een eenduidige definitie van ondernemerschap zou er nu rechtsonzekerheid ontstaan volgens de belangenorganisaties. Het BVO zou de oplossing moeten zijn om dit “probleem” op te lossen. Echter het is nu toch zo dat de VAR WUO aangeeft dat een ondernemer, volgens de belastingdienst, ondernemer is. Veel starters die een VAR ROW ontvangen, en dus geen echte ondernemers zijn volgens de belastingdienst, komen niet aan de bak en opdrachtgevers zetten startende zelfstandige ondernemers onder druk om een VAR WUO te overleggen.  Als opdrachtgevers nu al ondernemers onder druk zetten om een VAR WUO te overleggen, dan zullen ze starters ook onder druk zetten om het BVO te overleggen. Wordt het probleem niet naar de voorkant geschoven met het BVO?

5 - Wat is er mis met een eventuele webmodule?

Staatssecretaris Weekers kondigde in 2012 een webmodule aan die per opdracht de arbeidsrelatie moet gaan toetsen. Hierbij gaat de opdrachtgever een op een akkoord met de zelfstandige en neemt hij bewust notie van de juiste papieren. Met de module wordt schijnzelfstandigheid tot een minimum beperkt omdat de opdrachtgever binnen deze module aan zet is. In de module zitten alle benodigde gegevens welke de opdrachtgever nodig heeft voor zijn dossier. Daarna is het één druk op de knop en opdrachtgever en zzp’er kunnen met elkaar aan de slag om er samen een succes van te maken.
 
Ik ben benieuwd naar de antwoorden van belangenorganisaties en reacties van zeer zelfstandige professionals (zzp’ers). Laat ze achter op mijn blog.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord