gasten online
Registreer en profiteer!
 

Startende zzp'er

9 maart 2013

De laatste weken van het jaar zijn weer aangebroken, een periode om terug te kijken op het oude en vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Juist deze periode gebruiken veel mensen om te overwegen te starten als zzp'er. Jaarlijks starten meer dan 100.000 Nederlanders voor zichzelf. Waarvan ongeveer 90% kan worden ingedeeld in de alsmaar groeiende groep zzp' ers.

De laatste weken van het jaar zijn weer aangebroken, een periode om terug te kijken op het oude en vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Juist deze periode gebruiken veel mensen om te overwegen te starten als zzp'er. Jaarlijks starten meer dan 100.000 Nederlanders voor zichzelf. Waarvan ongeveer 90%  kan worden ingedeeld in de alsmaar groeiende groep zzp' ers.

Als accountmanager bij de grootste MKB bank van Nederland kom ik jaarlijks in gesprek met tientallen startende zzp'ers. De redenen om te starten zijn zeer divers, zoals ontslag door een reorganisatie, vrijwillig of bijvoorbeeld vanuit een uitkering. Met mijn kennis als accountmanager pik ik de succesvolle zzp'ers er zo uit. Zij hebben nagedacht over hun start, gebouwd aan hun netwerk, contacten gelegd, een ondernemingsplan geschreven en zichzelf getest. Maar helaas start ook een hele grote groep niet goed voorbereid. Zo denken nog teveel starters dat elke euro omzet lekker uitgegeven kan worden aan leuke dingen en wordt er niet gespaard voor later. Veertig procent is bovendien nog in de veronderstelling dat ze toch niet ziek worden, dus verzekeren ze zichzelf niet. Daarom moet een startende zzp'er zich altijd eerst afvragen: “Weet ik zeker of ik wel zzp'er wil worden?”


Hierbij een aantal tips voor oriënterende en startende zzp'ers die in 2011 de sprong naar zelfstandigheid willen gaan wagen.

  • Maak voor jezelf een stappenplan of volg deze op www.ikwordzzper.nl
  • Schrijf ALTIJD een ondernemingsplan. Hierbij leer je nadenken over alle onderwerpen die bij de start komen kijken.
  • Test jezelf en ontdek of je wel een ondernemer bent.
  • Bereken met welk uurtarief je voldoende kunt verdienen om minimaal hetzelfde over te houden als nu in loondienst.
  • Reserveer minimaal 50% van je omzet voor belastingen en als buffer voor een periode dat je even geen werk hebt.
  • Zorg dat je gezien wordt en gebruik social media om je netwerk te laten groeien.

 

Bovenstaande tips, nieuws en nog veel meer handige hulpmiddelen kun je terugvinden op www.ikwordzzper.nl. Het komende jaar zal ik elke maand een onderwerp uitlichten met als doel startend Nederland nog slimmer te maken.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord