gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Seizoenswerk; hoe zit het dan met je AOV?

10 december 2018

Ben jij een ondernemer die het vooral van seizoenswerk moet hebben? Bijvoorbeeld omdat je eigenaar bent van een oliebollen- of kerstboomkraam? Dan kan het zijn dat je niet het hele jaar door een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) wilt hebben. Of misschien heb je buiten dat seizoen wel ander werk. Hoe ga je dan om met je AOV?

Na je seizoenswerk je AOV tijdelijk stopzetten

Als je seizoenswerk doet, kun je buiten het seizoen je AOV laten schorsen. Dit noemen we bij Allianz sluimeren. Je zet je AOV dan tijdelijk stop en betaalt slechts een deel van de premie, namelijk 10%. Deze premie betaal je om de rechten op de verzekering zoals deze nu loopt te houden. Je hoeft dan niet meer gekeurd te worden na de sluimerperiode. Daar staat tegenover dat je geen recht hebt op een uitkering als je tijdens het sluimeren arbeidsongeschikt raakt. Samen met ons spreek je een vaste periode af met een begin- en einddatum. Sluimeren is maximaal een jaar mogelijk. Voor sluimeren kun je ook kiezen als je inkomen daalt omdat je tijdelijk minder opdrachten hebt.

Kiezen voor een seizoensclausule

Als je seizoenswerk verricht, heb je ook bij je AOV de mogelijkheid om een seizoensclausule te kiezen. Dan wordt de periode waarin je werkt genoteerd. Je verzekert dan je inkomen in deze periode. En je hebt alleen recht op een uitkering in deze periode. Maar het maakt voor je uitkering niet uit wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Als je dus ziek wordt buiten de periode dat je seizoenswerk verricht, kun je toch een beroep doen op je AOV, voor een uitkering in de periode die is vastgelegd.

Werkzaamheden buiten het seizoen meeverzekeren

Stel dat je een oliebollenkraam hebt, maar ook in de zomermaanden als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, bijvoorbeeld als lasser. Dan kun je ook daar je AOV op aanpassen. Je kunt namelijk je werkzaamheden die buiten het seizoen vallen meeverzekeren. Hoeveel premie je betaalt, is afhankelijk van de beroepsklasse waarin jouw beroepen zijn ingedeeld. En om dat te bepalen, wordt er gekeken naar je zwaarste beroep.

Wat is dan een tijdelijke AOV?

Naast deze mogelijkheden voor seizoenswerk bij je AOV, bestaat er ook zoiets als een tijdelijke AOV. Deze verzekering is niet speciaal voor seizoenswerk. Het is een AOV waarbij je tijdelijk een uitkering krijgt, bijvoorbeeld 5 jaar lang. Daarna stopt de uitkering. Je hebt dan 5 jaar de tijd om op een andere manier voor je inkomen te zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je om te laten scholen. Of door te regelen dat je partner meer gaat werken en daardoor meer gaat verdienen. Een tijdelijke AOV is dus een heel bewuste keuze voor een korte uitkering. De Allianz Fundament AOV en de Allianz Maatwerk AOV zijn voorbeelden van AOV's die je voor zo'n korte uitkeringsduur kunt sluiten. 

Meer weten over de beste optie voor jou? Neem dan contact op met een financieel adviseur.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Erica Thomson

Erica is productmanager AOV bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar. 

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Wij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Wij helpen je graag met onze kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zodat jij je kunt richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.

Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Meer blogs van Erica Thomson

10 oktober 2019

AOV afstemmen op je inkomen met het verhogingsrecht

19 september 2019

Verlaag je AOV-premie met het combitarief

27 augustus 2019

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

30 juli 2019

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

19 februari 2019

AOV bij het UWV; ja of nee?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord