• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Preventiemaatregelen om wateroverlast tegen te gaan

In de straat waar de schoonheidssalon en nagelstudio van Ingrid Kolen is gevestigd, kan de riolering bij hevige regenval de grote hoeveelheden regenwater niet aan. Omdat haar pand lager ligt dan het straatniveau, stroomde de afgelopen jaren tot vier keer toe het water haar salon binnen tijdens een langdurige stortbui.

“Als voorzorgsmaatregel had ik mijn tafels en kasten al op pootjes gezet, maar als het water tot halverwege de muren komt, is er geen redden meer aan!” Ingrid was er iedere keer wekenlang zoet mee. “En telkens moest ik mijn zaak sluiten, alles moest worden opgeruimd en schoongemaakt. De meeste van mijn vaste klanten komen hier iedere vier weken. Een paar weken dichtgaan betekent dat ik ze moet doorsturen naar een ander. En dan is altijd de vraag: komen ze nog terug?”

Waterschade beperken

Gelukkig is Ingrid goed verzekerd. Daardoor werden haar kosten vergoed en kreeg ze hulp om haar zaak weer op orde te brengen. Daar was ze blij mee, maar liever nog wilde ze een oplossing om de wateroverlast te voorkomen. Interpolis stond Ingrid iedere keer met raad en daad terzijde. “Natuurlijk betaalden wij de kosten van de schade aan Ingrid, maar we dachten ook met haar mee over hoe ze in de toekomst schade kan voorkomen of in ieder geval beperken. Ingrid kan de problemen grotendeels ondervangen als ze een stapel zandzakken voor haar deur zou leggen bij hevige regenval. Maar omdat dat in de praktijk niet gemakkelijk werkt, boden we haar een innovatief alternatief: Floodsax. Platte zakken die ongebruikt nog geen 200 gram wegen, maar 23 liter water kunnen opnemen. Zo voorkomt Ingrid voortaan extreme wateroverlast in haar bedrijfspand en hoeft zij haar trouwe klanten niet teleur te stellen.”

Preventiemaatregelen om wateroverlast tegen te gaan

Je kunt zelf veel doen om je risico op wateroverlast te beperken. We geven je alvast een paar praktische tips:

  • Kijk regelmatig omhoog! En let dan op lekkagesporen onder het dak, zoals verkleuringen of plafondplaten die doorhangen. Door tijdige signalering voorkom je erger.
  • Plaats op het diepste punt van je kelder of souterrain een waterdetector. Kies een waterdetector die je een melding op je gsm geeft als er een overstroming is.
  • Zet in de kelder je voorraden altijd op stellingen of pallets.
  • Verwijder regelmatig bladeren en zwerfvuil van het dak en uit de dakgoten.

Ook zelf aan de slag? Meer tips en handige maatregelen vind je op interpolis/wateroverlast.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Sjak van Nieuwkuijk

Sjak van Nieuwkuijk

Sjak is risico- en preventie expert bij Interpolis. Al 30 jaar werkt hij bij Interpolis waarvan de eerste helft als bouwkundig schade-expert. Sinds Interpolis zijn strategie heeft veranderd en zich focust op het voorkomen en beperken van risico’s, helpt hij dagelijks ondernemers om hun bedrijfsrisico’s in beeld te brengen en gepaste preventiemaatregelen te nemen.

Voor meer informatie over risico-inzicht en preventie neem een kijkje op onze speciale starterspagina of neem contact met ons op via preventiedesk@interpolis.nl

Volg Interpolis ook op Twitter en LinkedIn