gasten online
Registreer en profiteer!
 

Loopt 58% van de zzp'ers gevaar?

9 maart 2013

Recente onderzoeken wijzen uit dat meer dan 58% (417.000) van de zzp’ers zijn arbeidsongeschiktheid (AOV) niet goed genoeg heeft afgedekt. Een behoorlijk hoog getal welke mij zorgen baart. Deze groep kiest er namelijk bewust voor om geen uitkering te genieten bij arbeidsongeschiktheid. Maar is het wel zo erg als het lijkt?

Recente onderzoeken wijzen uit dat meer dan 58% (417.000) van de zzp’ers zijn arbeidsongeschiktheid (AOV) niet goed genoeg heeft afgedekt. Een behoorlijk hoog getal welke mij zorgen baart. Deze groep kiest er namelijk bewust voor om geen uitkering te genieten bij arbeidsongeschiktheid. Maar is het wel zo erg als het lijkt?

Als man van de getallen ben ik van mening dat het risico echter wel eens kan meevallen. Want ongeveer 45% van de zzp’ers voldoet namelijk niet aan de norm van een “echte” zzp’er. Een "echte zzp’er" is volgens het EIM:

Een zelfstandige ondernemer die:

  1. zelfstandig ondernemende activiteiten uitvoert;
  2. geen personeel in dienst heeft;
  3. geen medeondernemer heeft (VOF, CV etc.);
  4. minimaal 15 uur per week aan de onderneming besteedt;
  5. geen ondersteuning van familieleden heeft die bestaat uit dezelfde vakmatige activiteiten en die een substantieel deel uitmaakt van de omzet;
  6. aangeeft arbeid (ambacht, vaardigheden, kennis, capaciteit, etc.) als het voornaamste product van de onderneming te beschouwen en niet goederen.

Bovenstaande betekend dus dat 320.000 zzp’ers hybride zzp’ers zijn die naast hun vaste baan ondernemen, bijklussende partners zijn of uit de hand gelopen hobby zelfstandigen. Veel van deze zzp’ers hebben bewust geen verzekering of hebben deze niet nodig.

Dan houden we nog 97.000 zzp’ers over met een probleem als ze arbeidsongeschikt worden, echter niemand weet of ze hoofdkostwinnaar zijn, wat hun leeftijd is of dat ze genoeg spaarmiddelen hebben om een ziekte te kunnen overbruggen.

Ik durf te beweren dan het aantal zzp’ers dat echt een probleem heeft bij arbeidsongeschiktheid in werkelijkheid minder is dan 10% van alle zzp’ers en dat klinkt toch een stuk positiever dan 58%.

Om te onderzoeken waarom zzp’ers geen AOV hebben afgesloten ben ik gestart met een poll op Linkedin.

Heb jij geen AOV als zzp'er? Vul dan mijn poll eens in!

Groeten Martijn Pennekamp
www.ikwordzzper.nl

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord