gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!

29 april 2013

Als voormalig adviseur van de Rabobank weet ik hoe belangrijk het is om continu te blijven ontwikkelen. Bij een bank word je min of meer verplicht om continu trainingen en cursussen te volgen om bij te blijven. Alle cursussen werden voor mij betaalt. Het budget was fors binnen de bank en hierdoor groeide mijn CV flink.

Ondernemers doen het zelf

Sinds 1,5 jaar ben ik zelf ondernemer en valt het mij op dat ik, op een paar workshops na, eigenlijk helemaal niets meer doe aan ontwikkeling. Niet dat ik niet stil zit, als ondernemer heb ik mijzelf flink ontwikkeld afgelopen jaar. Maar dat is meer praktisch dan theoretisch. Ondernemers doen er goed aan hun theoretische kennis ook op peil te houden om aansluiting te behouden bij de wensen en eisen van de opdrachtgever.

Studiekosten en belastingen

Wanneer je een opleiding, cursus of seminar volgt, kan je die kosten in jouw aangifte inkomstenbelasting of als bedrijfskosten aftrekken. Wat zijn de mogelijkheden?

  1. Hobby: niet (op uitzonderingen na) aftrekbaar.
  2. Toekomstig beroep of functie: aftrekbaar in aangifte inkomstenbelasting.
  3. Huidig bedrijf: aftrekbaar als bedrijfskosten.

Hobby

Wat voor iemand een hobby is, zal afhangen van jouw functie. Een cursus tuinieren is al snel hobby (tenzij je een tuiniersbedrijf runt of een bloemenwinkel wilt kopen). Een cursus Spaans voor de vakantie is hobby, maar toch niet wanneer je voor jouw bedrijf er iets aan hebt.

Toekomstig beroep of functie

Ben je in voorbereiding op een andere functie of beroep? De kosten zijn in jouw aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar. Er geldt een aantal beperkingen:BTW: is niet apart terug te krijgen.

  • Reiskosten: niet aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: niet aftrekbaar.
  • Studeerkamer of werkkamer: niet aftrekbaar.

De overige kosten (ook de afschrijving van jouw computer) zijn wel aftrekbaar. Er geldt wel een drempel van € 500 en je moet de kosten wel in het kalenderjaar hebben voldaan.

Bedrijfskosten

Een cursus, opleiding of seminar kan prijzig zijn. Mits je een opleiding volgt voor jouw bedrijf, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten aftrekbaar. De belangrijkste beperking is dat de kosten maar voor 73,5% aftrekbaar zijn. Voordeel is wel dat de volgende kosten gewoon aftrekbaar zijn:

  • BTW: kan je terugvragen (tenzij je vrijgestelde prestaties verricht, dan kunt je de BTW als kosten aftrekken).
  • Reiskosten: zijn aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: zijn aftrekbaar.

Veel succes met het (fiscaal vriendelijk) investeren in jezelf.

Lees hier eventueel meer over: Welke kosten kan ik aftrekken als zzp'er? en download hieronder gratis het handboek ondernemen 2016 van de belastingdienst.

LET OP!

Deze blog is in 2013 geschreven, voor een actueler overzicht kun je het artikel: Zijn de kosten van mijn opleiding aftrekbaar als zzp'er? in onze kennisbank het beste even lezen. 

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord