gasten online
Registreer en profiteer!
 

Kan een zzp'er zich beroepen op consumentenbescherming?

16 maart 2013

Onlangs boog het Hof Amsterdam zich over deze vraag. Wat was het geval? Een verhuurder van reclamezuilen heeft telefonisch potentiële klanten benaderd, met als doel een verkoper op afspraak te laten langskomen.

Onlangs boog het Hof Amsterdam zich over deze vraag. Wat was het geval? Een verhuurder van reclamezuilen heeft telefonisch potentiële klanten benaderd, met als doel een verkoper op afspraak te laten langskomen. Zo ook bij een zzp'er die bruidskleding verkoopt. In het gesprek met de verkoper laat de zzp'er zich overtuigen, en tekent een overeenkomst voor vijf jaar reclameruimte in het Slotervaart Ziekenhuis voor € 600,- ex BTW per kwartaal. Twee maanden later wordt de proefdruk naar de zzp'er gestuurd, die daarmee akkoord gaat.

De reclame-uitingen worden geplaatst, en de verhuurder stuurt de eerste facturen. Die blijven onbetaald. De verhuurder stapt naar de rechter en vordert maar liefst € 13.900,-, zijnde alle facturen voor de komende vijf jaar.

De kantonrechter is van oordeel dat de zzp'er als kleine zelfstandige zonder personeel hier een met een consument vergelijkbare positie heeft ingenomen. Daarom kan de zzp'er op grond van de Colportagewet, die consumenten beschermt tegen al te snel gesloten overeenkomsten, de overeenkomst weer ontbinden.

Maar het Hof vindt van niet en fluit de kantonrechter terug. De Colportagewet is uitsluitend van toepassing op particulieren, dus niet op kleine ondernemers.

Dus helaas, zzp'ers en kleine ondernemers, u kunt zich in dergelijke gevallen niet als consument beschermd wanen. U bent ondernemer en doet als zodanig met alle ondernemersregels mee

Ik heb de zzp'er in bruidsmode opgezocht om een reactie te vragen. Maar volgens de Kamer van Koophandel is hij inmiddels uitgeschreven uit het handelsregister… ik vermoed dat deze uitspraak hem de das omdeed.

Carel Erasmus
Advocaat bij Kool Bloch Gavami Advocaten
i.s.m. JuristenvanOranje
www.kbgadvocaten.nl
Tel: 020-398-01 50
email: info@juristenvanoranje.nl

Meer blogs van Carel Erasmus:

Hoe bescherm je jouw idee als zzp'er?
Hoe bescherm ik mijn domeinnaam als zzp'er?

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter van OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.

Meer blogs van Carel Erasmus

17 november 2015

Shoppen op internet: zzp’er minder beschermd dan de consument

31 augustus 2015

Het belang van een VOF-contract

21 mei 2015

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

18 februari 2015

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord