• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Hoe voorkom ik een DDoS-aanval op mijn webwinkel?

DDoS-aanvallen leggen complete ICT-systemen plat. Je kent ze vast van aanvallen op grote commerciële bedrijven en banken. In de 'slipstream' van zo'n aanval kan ook jouw webwinkel geraakt worden. Ik geef graag het woord aan mijn collega en cybersecurity-expert Johan Feenstra. Hij legt je uit wat je risico's zijn en hoe je ze kunt beperken.

DDoS staat voor Distributed Denial of service. Een DDoS-aanval is bedoeld om systemen plat te leggen. Vaak gaat het om doelgerichte protestacties uit ideologische motieven en zijn de aanvallen gericht op grote commerciële bedrijven, banken of (overheids)organisaties. Is de aanval gericht op een gedeelde infrastructuur, zoals een provider, dan kan ook jouw winkel erdoor getroffen worden. Veel webwinkeleigenaren realiseren zich dit niet en bereiden zich er daardoor onvoldoende op voor. En dat maakt hen onnodig kwetsbaar.

Wat zijn de gevolgen voor mijn webwinkel?

Bij een DDoS-aanval sturen cybercriminelen grote hoeveelheden gegevens tegelijkertijd vanuit meerdere kanten naar een server. Het doel is de server te overbelasten, zodat deze het normale internetverkeer niet meer aankan en uitvalt. Overkomt het jouw provider, dan kan het zomaar gebeuren dat je webwinkel uren onbereikbaar is of dat er geen betalingsverkeer mogelijk is. De vraag is of je klanten op een later moment terugkeren naar je webwinkel en of je dan wel bereikbaar bent. Hierdoor kun je flink wat omzet mislopen.

Zo beperk je de omvang en duur van een DDos-aanval

Er zijn verschillende variaties van DDoS-aanvallen en er komen steeds nieuwe bij. Het is dus bijna onmogelijk om een aanval op je webwinkel te voorkomen. Maar met goede voorzorgsmaatregelen beperk je wel de omvang en tijdsduur van een aanval. Een paar tips:

  • Let bij het kiezen van een Internet Service Provider erop dat deze veel aandacht besteedt aan veiligheid en continuiteit. Als je al een provider hebt, zoek uit welke maatregelen deze neemt om de impact van een DDoS-aanval op je webwinkel of website te beperken. Als het goed is, vind je dit terug in de serviceovereenkomst met je provider, het is dus handig om deze goed door te lezen.
  • Sla zo weinig mogelijk gevoelige informatie op achter je website. Geef ook geen aanleiding in de pagina’s over de informatie die opgeslagen wordt.
  • Voorkom dat klantgegevens op straat komen. Soms maken ondernemers snel een site met een contactformulier aan, maar zorg voor een SSL certificaat zodat de pagina’s waar klanten informatie invullen encrypted is.
  • Onderzoek vooraf wat je allemaal in gang moet zetten om de schade te beperken bij een DDos-aanval op je website. Zet bijvoorbeeld social media in om je klanten te informeren over het probleem. Leg je klanten via Facebook en Twitter uit wat er is gebeurd en hoe ze je wel kunnen bereiken om orders te plaatsen.

Hoe goed is jouw webwinkel en website beschermd tegen cyberrisico's?

Een DDoS-aanval is niet het enige cyberrisico dat je loopt. Ken jij je cyberrisico’s of vind je ze lastig in te schatten? Of weet je niet hoe je deze risico's kunt beperken? Meer ondernemers vinden dit. Daarom heeft Interpolis in samenwerking met Capgemini Consulting de CyberPreventieDienst ontwikkeld. Om een eerste inschatting van je cyberrisico’s te maken en de te nemen maatregelen kun je onze online scan van één minuut doen.

Gratis download

Hoe goed is jouw bedrijf beschermd? Kom erachter en download gratis het e-book Cybersecurity hieronder!

Blogs

ZZP Agenda

oktober
04
oktober
07
Terug naar overzicht
Sjak van Nieuwkuijk

Sjak van Nieuwkuijk

Sjak is risico- en preventie expert bij Interpolis. Al 30 jaar werkt hij bij Interpolis waarvan de eerste helft als bouwkundig schade-expert. Sinds Interpolis zijn strategie heeft veranderd en zich focust op het voorkomen en beperken van risico’s, helpt hij dagelijks ondernemers om hun bedrijfsrisico’s in beeld te brengen en gepaste preventiemaatregelen te nemen.

Voor meer informatie over risico-inzicht en preventie neem een kijkje op onze speciale starterspagina of neem contact met ons op via preventiedesk@interpolis.nl

Volg Interpolis ook op Twitter en LinkedIn