• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Factureren als zzp’er anno 2017

Het is zover! Je bent voor jezelf begonnen! De eerste projecten en klussen zijn afgerond en je geniet van de voordelen van het zzp’en! Alleen, hoe gaat het met de bankrekening? Gaat er vooral veel af of komt er ook geld bij? En ligt dat aan de kant van de hoeveelheid opdrachten of toch aan de kant van de administratie? Geen paniek!

Factureren is te leren. En wanneer je jezelf hierin faciliteert door middel van de juiste software, is het zelfs heel eenvoudig. In deze blog vertellen we je de tips en trends op het gebied van factureren anno 2017.

Voorwaarden factuur maken

Er zijn door de overheid regels opgesteld over het maken van een factuur. De volgende gegevens dien je altijd te vermelden op je factuur:

  • Volledige naam en adres van jezelf en de afnemer
  • Je btw-nummer en KvK-nummer
  • De datum
  • Een opeenvolgend nummer op de laatst verstuurde factuur
  • Een omschrijving van de dienst of goederen en een tijdvak waarin de zaken geleverd zijn
  • Het bedrag, exclusief btw
  • Het btw-tarief

Meer informatie hierover is te vinden op de site van de Belastingdienst.

Facturatietips

De Belastingdienst eist van ondernemers dat ze een degelijke administratie voeren. Met behulp van de techniek, wat kennis en slimme instellingen, kun je ervoor zorgen dat je administratie vanaf dag 1 op orde is, zonder veel tijd en geld te investeren.

Het juiste facturatie programma
Wist je dat veel factuurprogramma’s een gratis versie beschikbaar stellen voor startende ondernemers? Je kunt vaak 2 facturen per maand gratis versturen. Zo kost het je niks en pluk je wel de vruchten van de ondersteuning van de factuur software.

Door te werken met een facturatieprogramma behoud je eenvoudig het overzicht. Vragen als: ‘Had ik die klant nu al een factuur gestuurd? En voor welke termijn? En heeft die andere klant eigenlijk al betaald?’ behoren dan tot het verleden. Een ander voordeel is de professionele indruk die je maakt door de mooie factuurlayout. Een factuur vanuit Word wekt toch al gauw de indruk dat je net begonnen bent en dat werkt niet altijd in je voordeel. Ook waarschuwt de tool je wanneer een betaaltermijn verstreken is en kan je eenvoudig zien hoeveel BTW je deze periode dient af te dragen.

Instellen BTW-alert
Als startende ondernemer moet je aan duizend en één dingen denken. Maak het jezelf gemakkelijk door zoveel mogelijk te automatiseren.  De Belastingdienst heeft een app ter beschikking gesteld, waarvan je een melding krijgt tegen de tijd dat je je BTW-aangifte moet doen. Meer informatie vind je hier: BTW Alert

Instellen terugkerende agenda herinnering facturatie
Door in je elektronische agenda een terugkerende afspraak te zetten, bijvoorbeeld elke 1ste van de maand, verplicht je jezelf maandelijks even tijd te nemen voor je facturatie. Zo kom je betrouwbaar over bij je klanten (punctueel kan je jezelf niet meer noemen bij het versturen van een factuur in december voor werk in juli, immers) en houd je grip op je inkomsten.

Facturatie trends 2017

E-factureren
Bij samenwerking met de overheid zal je te maken krijgen met e-factureren. Dacht je met je PDF-factuur uit je facturatieprogramma, verstuurd per email, al helemaal bij de tijd te zijn; helaas! De overheid komt namelijk met e-facturatie. Bij e-facturatie communiceren twee softwareprogramma’s met elkaar zonder tussenkomst van een mens. Een e-factuur is dan ook een XML-factuur, geen PDF.  Vanaf 1 januari 2017 stelt de overheid deze e-facturatie verplicht bij nieuwe inkoopovereenkomsten met overheidsinstellingen.

Wanneer je als zzp'er samenwerkt met de overheid, is het dus raadzaam een factuurprogramma aan te schaffen die over de mogelijkheid tot e-facturatie beschikt. Deze programma’s kun je herkennen aan het UBL-ready label.

Betaalmogelijkheden toevoegen aan je factuur
Service zoals je deze kent van grote bedrijven, waarbij je een factuur direct via bijvoorbeeld iDEAL kan voldoen, wordt nu mogelijk voor iedereen. Bij het versturen van de factuur per email wordt er door het factuurprogramma een betaallink toegevoegd met de betaalmogelijkheid van jouw keuze (bijvoorbeeld iDeal of Paypal). Hierdoor wordt het maken van fouten bij de betaling, zoals een verkeerd bedrag, uitgesloten.

Facturatie- en boekhoudprogramma's vergelijken

Wil je weten welk pakket het beste bij jou past? Onderstaande opties kunnen interessant voor je zijn:

 
Boekhoud pakketten vergelijken?

Boekhoud pakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt online boekhoud programma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Blogs

Terug naar overzicht
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.