• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Een hypotheek in 2018: let op deze 3 veranderingen

Misschien heb je al het een en ander gelezen over hypotheken voor zzp’ers in ons dossier op deze site. Hiernaast wil ik je op de hoogte brengen over een drietal dingen die veranderen als je een hypotheek aanvraagt in 2018. Dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

1. De maximale hypotheek wordt 100% van de woningwaarde

Had je al eens gekeken naar onze gratis tool waarmee je als zzp’er gemakkelijk kunt uitrekenen hoeveel hypotheek je kan krijgen? Daarnaast is het handig om te weten dat de maximale hypotheek niet alleen afhangt van wat je verdient. Er wordt namelijk ook naar de woningwaarde gekeken. Vanaf 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van het huis dat je gaat kopen. Dit is vooral vervelend voor starters, want een huis kost in totaal met alle bijkomende kosten (zoals de notaris en taxateur) ongeveer 6% meer dan de woningwaarde. Het is dus een goed idee om alvast geld apart te leggen als je een huis wilt kopen. Hoeveel dit moet zijn? Dat hangt af van het huis dat je op het oog hebt. Stel, je wilt iets kopen voor €250.000. Dan is 6% €15.000. Wil je meer betalen dan het huis waard is (overbieden) omdat je in een grote stad iets koopt waar weinig aanbod is? Dan moet je dit doen uit eigen middelen.

2. De NHG-grens stijgt met meer dan 8%

Een stijging, is dat goed of slecht nieuws? Dat is goed nieuws. NHG staat namelijk voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een initiatief van de overheid om het starters makkelijker te maken op de woningmarkt. Hoe het werkt? Zij garanderen de bank dat ze de kosten dekken mocht je ineens niet meer in staat zijn de hypotheek te betalen. Dan moet je namelijk het huis weer verkopen, soms met verlies. NHG betaalt dan dit verlies. Voor de bank is er op deze manier een stuk minder risico. Niet iedereen heeft recht op NHG, want het is bedoeld voor starters. Daarom is er een kostengrens ingesteld die bepaald wat de hypotheek mag kosten in totaal. In 2017 lag deze grens op €245.000. In 2018 wordt deze grens verhoogd naar €265.000. Houd er wel rekening mee dat dit gaat om de kosten voor de totale hypotheek: de koopprijs van het huis + alle bijkomende kosten.

3. Samen kopen wordt iets aantrekkelijker

Ga je samen met je partner een huis kopen? Dan wordt er met beide inkomens rekening gehouden in de berekening van het maximale inkomen. Beide inkomens worden echter niet voor de volle 100% meegeteld. Het hoogste inkomen van de twee wordt meestal wel voor 100% geteld. Let op: voor zzp’ers kunnen weer andere berekeningen gelden. Kijk goed bij welke bank je kiest voor de hypotheek! Het tweede inkomen wordt vanaf 2018 voor 70% meegeteld. In 2017 was dit nog 60%. Hierdoor wordt de maximale hypotheek voor tweeverdieners dus een stukje hoger.

Meer weten over een hypotheek als zelfstandige in 2018?

Nu ben je bijgepraat over de nieuwe regels voor hypotheekaanvragen. Ik kan het me echter voorstellen als je nog met vragen zit over het hele proces als zzp’er. Bekijk hiervoor onze dossierpagina op deze site. Hier vind je een handige tool om je maximale hypotheek te berekenen en kun je het e-book Hypotheek voor zzp’ers downloaden.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

oktober
20
Online | 11.00 uur

Pensioen voor zzp'ers

november
08
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

Terug naar overzicht
Michiel Lensink

Michiel Lensink

Michiel Lensink is mede-oprichter van Ikbenfrits. Ikbenfrits is een online hypotheekadviseur. Ze onderscheiden zich met geavanceerde software en onafhankelijke dienstverlening. Hierdoor wordt het gehele proces van een hypotheek afsluiten eerlijker, transparanter en vooral sneller. Ikbenfrits is gespecialiseerd in hypotheken voor zzp’ers.