gasten online
Registreer en profiteer!
 

Draaideur zzp'ers in de bouw levensgevaarlijk!

9 maart 2013

De kranten kopten deze week weer volop met berichtgeving over draaideur zzp'ers: werknemers die na een faillissement van een bouwbedrijf via de achterdeur weer worden aangenomen als zzp'ers. Deze levensgevaarlijke draaideur is een slechte zaak voor zowel de opdrachtgever als zelfstandige.

Hoe werkt het?

Bouwbedrijven zien zich, door de economische malaise, gedwongen om goedkoper en flexibeler aan personeel te komen. Het bestaande personeelsbestand hangt als een molensteen om hun nek. Veel personeelsleden werken al tientallen jaren bij hetzelfde bouwbedrijf en verdienen ondertussen een flinke boterham. Afscheid nemen van dit te dure personeel gaat vaak alleen met betaling van een afkoopsom via een reorganisatieplan. Echter bij een faillissement vervallen alle rechten en kan het bouwbedrijf weer “schoon” verder.

Onvoorbereid

Werknemers belanden op straat, staan in de rij voor het UWV en krijgen bij hun laatste gesprek met de oude werkgever te horen dat ze weer voor hetzelfde bedrijf mogen werken maar dan als zzp'er. Halsoverkop wordt er een traject opgestart waarbij de werknemer vaak met behoud van de uitkering van start kan als “zondernemer” (ondernemer zonder ondernemerschap). Veelal is de start onvoorbereid en ziet men het ondernemerschap als uitkomst in onzekere tijden.

Verklaring Arbeidsrelatie

Om bij de oude werkgever aan de slag te kunnen moet eerst de VAR (verklaring arbeidsrelatie) aangevraagd worden. De oude werkgever accepteert alleen de VAR WUO (winst uit onderneming). Bij het invullen van het aanvraagformulier bij vraag 2E en 2 J hoort de zzp’er in spé in te vullen dat hij meerdere opdrachtgevers zal nastreven en niet alleen voor zijn oude werkgever gaat werken. Dan heeft hij de meeste kans op die VAR WUO. Echter wordt de waarheid hier vaak “vergeten”. Hierdoor wordt er een verkeerde VAR afgegeven met alle gevolgen van dien.

Boete

Stel dat deze zzp’er via de achterdeur weer aan de slag gaat bij de oude werkgever en hij blijft dat lange tijd doen (zal wel moeten want vind maar eens drie of meer opdrachtgevers in deze tijd) dan heeft hij het jaar daarop wat uit te leggen aan de belastingdienst. Op het aanvraagformulier van de VAR heeft hij immers gelogen en dat vinden de dames en heren van de blauwe enveloppen niet leuk. Laat Weekers dit jaar net 1600 inspecteurs opleiden om dergelijke gevallen te controleren. De belastingdienst zal de opdrachtgever en zzp’er naheffingen en boetes opleggen.

Extra faillissementen

Dit soort draaideurconstructies zijn levensgevaarlijk en uiteindelijk zal dit zorgen voor nog meer faillissementen. De ervaring leert namelijk dat veel startende zzp’ers geen geld opzij leggen voor tegenvallers waardoor ze bij het opleggen van een boete en naheffingen grote kans maken om zelf ten onder te gaan.

Dus beste potentiële zzp’ers in de bouw, wees gewaarschuwd. En bedenk dat er bij het ondernemen meer komt kijken dan een draaideur.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord