• Laatste update:
 • Plaatsingsdatum:
 • Update datum:
 • Leestijd: 4 min

De meest gemaakte website fouten en hoe je ze voorkomt

Zo zonde als je niet alles uit online haalt. Fouten in teksten, vormgeving en techniek kunnen de vindbaarheid en effectiviteit van je website sterk verminderen. Maar niet getreurd, de meeste fouten kun je eenvoudig voorkomen. Wij zetten ze op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

Niet nadenken over de domeinnaam

Een van de meest gemaakte website fouten aan de start: je url, ofwel domeinnaam vergeten. Begin niet met het bouwen van je site voordat je een goede domeinnaam vindt. Een geschikte domeinnaam is niet alleen het merk van je site. Het straalt ook af op jezelf of je bedrijf.

Let op dat je domeinnaam niet te lang is en makkelijk te onthouden. Een streepje ertussen is niet altijd slim, want wat als iemand dat vergeet?

Welke domeinextensie kies jij?

Bij een interessante domeinnaam hoort natuurlijk een domeinextensie. Gebruikelijk is om te kiezen voor een .nl-domeinnaam. Maar wist je dat er ook heel veel nieuwe domeinextensies zijn? En dat je die vaak heel goed kunt gebruiken om iets meer te zeggen over je onderneming? Een goede domeinnaam is bijvoorbeeld tweedehands.amsterdam.

En ja, de ene domeinextensie is duurder dan de andere. Maar kijk vooral wat goed bij jouw website past. Een paar voorbeelden: .nu voor een actiewebsite, .store of .shop voor je webshop en .frl als je in Friesland zit.

Website beheer systeem… wat?!

Weet jij wat MySQL, SFTP en cache is? Nee? Geeft niet. Dat je weet wat deze begrippen inhouden, is steeds minder nodig tegenwoordig. Het is vooral belangrijk dat je weet wat je wilt. En dat je een website maakt die bij jou past.

Laat je jouw website bouwen en beheren? Of houd je hem zelf bij? Met een simpel systeem als Wordpress of Websitemaker is dat goed te doen. Misschien kies jij er wel voor om hem helemaal zelf te maken. Websitemaker is een makkelijk cms om zelf je website mee te bouwen. Wat je ook kiest, lees je goed in voordat je jouw keuze maakt. En bovenal: kies een veilig cms.

Start nu jouw WordPress website gratis

Laat je niet te veel verleiden door fraaie designs, maar kies iets wat goed aansluit op het doel van jouw website.

Tabitha Poolen

Laat je niet verleiden

Het is best lastig om niet door allerlei mooie voorbeelden of mogelijkheden van koers te raken. Bepaal daarom van te voren wat het doel is van je website. Denk aan je dienst verkopen, een product promoten. Laat je niet te veel verleiden door fraaie designs, maar kies iets wat goed aansluit op het doel van jouw website.

Veel cms’en bieden voor een paar tientjes sjablonen of thema’s aan. Door deze te gebruiken voorkom je al gelijk een aantal van de meest gemaakte website fouten. De sjablonen zijn vaak al ingericht voor verschillende doelen en dus direct toe te passen.

Een rammelende beveiliging

Een website fout die we helaas nog vaak tegenkomen, is slechte beveiliging. Daarom nog eens: beveilig je website goed! Voorkom dat hackers je website misbruiken.

De belangrijkste tips:

 • Update je cms, thema’s en plugins regelmatig. Bij bijvoorbeeld WordPress Hosting en webhosting. Gebruik je Websitemaker? Dan updaten wij voor jou.
 • Maak back-ups. Wordt je webshite gehackt, dan heb je altijd nog een oudere versie om terug te plaatsen.
 • Gebruik SSL (gratis bij Mijndomein) en reCAPTCHA. Zo zijn ook de formulieren op je website veilig.
 • Kies een sterk wachtwoord en vernieuw die regelmatig.
 • Beveilig de apparaten waarop jij jouw website beheert.

Meer lezen? Lees deze uitgebreide checklist voor een veilige website.

Site werkt niet op mobiel

In de categorie fouten die echt niet meer kunnen: een website die er mobiel niet uitziet. Meer mensen gebruiken tegenwoordig de smartphone om websites te bezoeken dan ‘gewone’ computers. Kies dus voor een responsive website.

TIP: Websitemaker van Mijndomein is automatisch responsive. Tablet- en smartphoneversies aanpassen kan ook.

Een site die slecht leesbaar is op mobiel, zorgt er niet alleen voor dat je bezoekers kwijtraakt. Ook je vindbaarheid neemt af. Google checkt alle sites op mobiel gebruik en deelt straffen uit als een website niet goed scoort. Gevolg: minder verkeer naar je website. Om jouw eigen website te controleren ga je naar de Mobielvriendelijktest van Google.

Probeer Websitemaker nu 12 maanden gratis

Oeps, wat doen we met de content?

Bij het bouwen van een site gebeurt het regelmatig dat een eigenaar het belangrijkste vergeet: goede content Daarmee is dit dan ook een van de belangrijkste website fouten.

Je content moet snel duidelijk maken wat jouw verhaal is en bezoekers overtuigen om voor jou of je bedrijf te kiezen. Bovendien zorgt de juiste en unieke content ervoor dat je via Google goed gevonden wordt. Zet content daarom bovenaan je takenlijstje.

Tips om je website goed te vullen:

 • Begin met een goede homepage. Dat is een mooie basis voor je website. Het geeft je ook een handvat om je site verder uit te bouwen.
 • Vergeet de header en footer niet, die zijn altijd zichtbaar op je site.
 • Zet op de contactpagina niet alleen je contactinformatie. Gebruik hem ook om de bezoeker te overtuigen.
 • Wees creatief met je over ons pagina. Vertel het verhaal van je bedrijf, maar houd altijd de bezoeker in het oog.
 • Daarover gesproken, lees hier waarom je de websitebezoeker centraal zet op je website.
 • Gebruik de nieuwste snufjes om de inhoud van je website zoveel mogelijk af te stemmen op je bezoeker. Maak bijvoorbeeld gebruik van zijn locatie of de tijd van het websitebezoek. Lees meer over je website personaliseren.
 • Kortom, maak een overtuigende website. Met deze overtuigingstechnieken kom je een heel eind.

Die bezoekers komen toch wel

Ja, we gaan het er toch even over hebben. SEO. Veel mensen snappen best dat vindbaarheid in Google belangrijk is om veel bezoekers te krijgen. Toch hoort onvoldoende aandacht voor SEO zonder enige twijfel thuis in dit rijtje met website fouten.

Google vindt het belangrijk dat de consument een goede ervaring heeft op internet. Of de hij antwoord krijgt op zijn vraag bijvoorbeeld. Maar ook de snelheid van je website telt mee in de ranking.  Andere factoren die meespelen: goede linkbuilding waardoor je website meer autoriteit krijgt; een responsive website en hoeveel bezoekers je via andere wegen krijgt, bijvoorbeeld via advertenties en social media. Er zijn nog veel meer SEO tips te geven. Vaak is het vooral ook testen en verbeteren. Maar op 1 in Google komen, het kan echt.

PS: ik begrijp goed dat SEO een ingewikkeld verhaal is. Daarom hebben we een tool voor onze klanten. SEO Start scant je website en geeft tips en verbeterpunten. Weet je niet waar je moet beginnen? Start dan hiermee. SEO Start is gratis voor klanten tot de verlengdatum van je domeinnaam. Activeer SEO Start hier.

Terug naar overzicht
Tabitha Poolen

Tabitha Poolen

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en online ondernemen. Start nu ook jouw website of webshop gratis en kies je domeinnaam al vanaf €0,10 per maand.