• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Content marketing móet – ja, moet – in 2017

Ze zeggen dat je 7x met een boodschap in aanraking moet komen. Pas dan zit het tussen je oren. Daarom herhaal ik het volgende 7x:

Begin met content marketing in 2017.
Begin met content marketing in 2017.
Begin met content marketing in 2017.
Begin met content marketing in 2017.
Begin met content marketing in 2017.
Begin met content marketing in 2017.
Begin met content marketing in 2017.

“Content marketing? Wat ís dat nou precies?”

Goede vraag. Het is een term met vele betekenissen. Dit is de definitie die ik hanteer: contentmarketing betekent dat je online relevante informatie deelt met je doelgroep. Dat kan een blog zijn. Of een video. Of een podcast. Een infographic. Whatever. Met als doel: potentiële klanten aantrekken. (Lees hier meer en uitgebreidere definities van content marketing.)

“O, maar ik schrijf af en toe al een blogje”

Nee. Dat is niet genoeg. Content marketing is geen eenmalige actie. Niet af en toe een ‘leuk blogje’ posten. Niet 1x investeren in een video. Content marketing is consistent en regelmatig goede content maken waar mensen op zitten te wachten. Het zit ‘m in de herhaling. Wat je nodig hebt, is een content marketing-strategie. Wil je onthouden worden? Zorg dan dat je doelgroep een reden heeft om je steeds opnieuw te lezen, naar je te kijken en/of luisteren. Stel je voor: jouw doelgroep, die steeds weer in aanraking komt met jouw boodschap, jouw merknaam, jouw expertise. Totdat ze die magische grens oversteken: van volger naar klant.

“Ja ja, maar werkt het echt? Geef eens wat voorbeelden!”

Geen probleem. Ik blog voor meerdere klanten. Ze hebben liever niet dat ik hun naam noem. Maar ik mag wel laten zien welk effect content marketing had voor hen.

Klant 1: toename van het aantal bezoekers

 

Klant 2: toename van het aantal bezoekers

 
Exponentiële toename van bezoekers dus. Op beide websites. Maar het wordt pas écht leuk als je kijkt naar de toename van de omzet:

Klant 1: toename van de omzet via de website 

Klant 2: toename van de omzet via de website 

Nieuwe bezoekers vs. terugkerende bezoekers
Onthoud wat ik eerder zei: het zit ‘m in de herhaling. En dat is bij bovenstaande klanten ook prachtig te zien in de waarde per nieuwe vs. terugkerende bezoeker:

Klant 1: de waarde van terugkerende bezoekers


Klant 2: de waarde van terugkerende bezoekers


Zie je het? Een terugkerende bezoeker is 5 tot 10x MEER waard dan een nieuwe bezoeker. En terugkerende bezoekers? Die regel je bij uitstek met content marketing.

I rest my case.

“Prachtig. Maar hoe doe ik het dan?”

Precies. Hoe maak je een goede, waardevolle, doeltreffende content marketing-strategie? Het behelst nogal wat. Dit artikel is niet de juiste plek om het allemaal te behandelen. Maar: ik kan je wel vertellen waar je moet beginnen. Begin bij de vraag van je doelgroep. Waar zoeken ze op? Welke informatie willen ze weten over jouw product, dienst of expertise? Oftewel:

Waar googelen ze op?

Een goede content marketing-strategie begint wat mij betreft bij een zoekwoordenanalyse. En ik weet wat je nu denkt: hoe doe ik dat dan? Mijn antwoord: doe het niet. Laat het over aan de specialisten. Je moet, met andere woorden:

Content marketing uitbesteden

In ieder geval een deel ervan. De delen die je zelf niet wilt of kunt. Het maken van de content – schrijven, filmen, opnemen – doe dat het liefst zelf. Maar als je dat ook niet wilt of kunt, laat een ander het dan doen.

Investeer tijd en/of geld, maar INVESTEER. Investeer in content marketing. Geloof me: het is iedere seconde, iedere euro waard.

“Dusseh…wat moet ik ook alweer doen…?”

Begin met content marketing in 2017! :-) Ik wens iedereen een fijne kerst en een rijk nieuw jaar.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Arjan Jonker

Arjan Jonker

Arjan Jonker studeerde in 2006 af aan de Universiteit van Amsterdam. Nederlandse taal & cultuur was zijn studie, Moderne Letterkunde zijn major en Tekst & Communicatie zijn minor. Die route bleek uiteindelijk te leiden naar het zelfstandige tekstschrijverschap. Nooit gedacht, maar hij is blij dat het zo is gelopen. Tegenwoordig is hij online copywriter. Hij helpt ondernemers hun webteksten ingrijpend te verbeteren.

Volg Arjan op Twitter via @arjan_jonker of bezoek zijn website: waardevollewebteksten.nl.