gasten online
Registreer en profiteer!
 

Coalitie wil zzp'er laten stikken

6 augustus 2013

Het is komkommertijd, dus tijd over bij de redactie van het Financieel Dagblad (FD) om achter op een sigarendoosje een berekening te maken hoe goed wij zzp'ers het wel niet hebben. Volgens het FD gaat een werknemer met € 20.000,- inkomen er jaarlijks € 7.000,- op vooruit als hij voor datzelfde inkomen als zzp’er aan de slag gaat.

Krachtvoer voor de coalitie die momenteel de flexibele schil van economisch Nederland de duimschroeven wil aandraaien. Een zorgelijke ontwikkeling

FD kan niet rekenen

Om een zzp’er goed te helpen met starten heb ik op ikwordzzper.nl al jaren een online module staan waarmee iemand kan berekenen wat hij netto te besteden heeft bij een bepaald inkomen. Stel dat een zzp’er € 20.000,- belastbaar inkomen heeft uit loondienst. Dan ontvangt hij netto ongeveer € 1359,- per maand. Wanneer een zzp’er ongeveer € 20.000,- winst maakt uit onderneming, kan hij daar netto € 1684,- van besteden. Het verschil is € 325,- per maand oftewel € 3.900,- per jaar. Dus geen € 7.000,- zoals het FD berekende.

Bovendien: welke zzp’er werkt er voor € 16,30 per uur? Want bij € 20.000,- per jaar moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar om de fiscale voordelen te genieten.

Gespreid bedje

Voorbij gegaan wordt aan de secundaire arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheden die een werknemer geniet. Voor die € 3.900,- per jaar moet een zzp'er zijn arbeidsongeschiktheid verzekeren, zijn pensioen opbouwen, sparen voor mindere tijden en een behoorlijk ondernemersrisico dragen. Om deze voorzieningen als zzp'er te kunnen dragen is er minimaal € 8.000,- per jaar extra inkomen nodig in vergelijking met een werknemer, hier wordt geheel aan voorbij gegaan in de berekeningen.

Achter in de kamer

Volgens het FD wordt er momenteel door Weekers en consorten koortsachtig gewerkt om zzp’ers nog meer de duimschroeven aan te draaien, het beeld wordt geschetst dat de meeste zzp’ers gedwongen zijn gestart en dat de schatkist hierdoor teveel inkomsten misloopt. Dit terwijl deze groep er momenteel juist alles aan doet om geen uitkering te hoeven aanvragen, niet op kosten van de staat te hoeven leven. 

Dat er bezuinigd moet worden is duidelijk maar niet over de rug van goedbedoelde ondernemers die met verkeerde berekeningen het vuur aan de schenen wordt gelegd.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord