gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Bouw aan je netwerk met een aftrekbaar relatiegeschenk

24 oktober 2017

De sympathiekste manier om de band met je klanten te versterken is met een relatiegeschenk aan het einde van 2017. Herinner je relaties aan een goed jaar en attendeer ze op jouw diensten voor het komende jaar. En goed om te weten voor elke zzp’er: is een relatiegeschenk aftrekbaar?

Relatiegeschenken aftrekbaar als zakelijke kosten

Als zzp’er kun je de aanschaf van een relatiegeschenk opvoeren als zakelijke kosten. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen aftrekbare en niet-aftrekbare kosten. Zakelijke kosten zijn aftrekbaar als deze volledig gemaakt zijn voor de zakelijke belangen van een onderneming. Daarvoor geldt dan wel dat je als natuurlijk rechtspersoon moet ondernemen. Voor de meeste zzp’ers is dat vanzelfsprekend.

Relatiegeschenken vallen volgens de Belastingdienst onder de zogenaamde gemengde kosten. Het zijn dus eigenlijk gewoon kosten. Tot het tijd is voor de aangifte van de inkomstenbelasting. In de aangifte vindt er een aanpassing plaats: 26,5% van de kosten voor relatiegeschenken wordt opgeteld bij je winst en is dus niet aftrekbaar.

De btw van een relatiegeschenk

De btw op uitgaven is normaal gesproken aftrekbaar als voorbelasting. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo is de btw alleen aftrekbaar als de ontvanger van het relatiegeschenk de btw zelf ook zou mogen aftrekken. Wanneer je een accountant een rekenmachine geeft, mag je de btw daarvan aftrekken. Als je hem een waardebon voor de sauna geeft, mag dat niet. Daar is ook weer een uitzondering op. Als je per persoon per jaar minder dan € 227,- exclusief btw uitgeeft aan relatiegeschenken, mag je de btw wel aftrekken.

Bestaande klanten en nieuwe klanten

Sta bij het geven van een relatiegeschenk stil bij je band met de ontvanger. Is het een geschenk voor bestaande klanten of leveranciers? Dan is er sprake van een relatiegeschenk en gelden de regels hierboven. Gaat het om een cadeau om nieuwe klanten te trekken? Dan gelden deze kosten als acquisitiekosten. Dat zijn normale bedrijfskosten.

Voor de zekerheid: vraag het even na

Voor iedere zelfstandige gelden er andere omstandigheden. Dus hoewel we dit onderwerp goed onderzocht hebben, is het verstandig het een en ander te controleren bij je accountant. Trakteer jij je relaties ook op een eindejaarsgeschenk? Bekijk dan zeker het nieuwe en zeer uitgebreide assortiment aan bedrukte relatiegeschenken van Drukwerkdeal.nl.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Jan Jaap Holdijk

Jan Jaap is tekstschrijver bij Drukwerkdeal.nl. Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.


 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.