gasten online
Registreer en profiteer!
 

Bezuinigingen op zzp'ers in een nieuw daglicht

17 september 2013

De belangenorganisaties schreeuwen al maanden moord en brand. Als het aan hen ligt gaan zzp’ers massaal de bijstand in en worden de bezuinigingen een nekslag voor de gemiddelde zzp’er. Maar reken je de miljoenennota reëel door  dan blijken de bezuinigingen per gemiddelde zzp’er in Nederland wel mee te vallen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek zal versoberd worden in 2015. In totaal wil de overheid 300 miljoen bezuinigen op deze ondernemersfaciliteit.

Het valt mee?!

Maken we een snelle berekening dan kom ik tot de volgende conclusie: er zijn ongeveer 600.000 zzp'ers die meer dan 1225 uur per jaar werken in hun onderneming. Dit urencriterium is een voorwaarde om zelfstandigenaftrek te krijgen. Deel 300 miljoen door 600.000 ondernemers dan gaat het om € 500,- per ondernemer per jaar.

Arbeidskorting

De arbeidskorting wordt verhoogd met € 245 per jaar. Behaal je meer winst dan € 18.502,- dan kan je die arbeidskorting verrekenen tot € 40.248,- aan inkomen.

Nog meer voordelen

Vanaf juni 2013 tot en met 31 december 2013 wordt ondernemers de mogelijkheid van willekeurige afschrijving geboden. In de tweede helft van 2013 geldt dat eenmalig maximaal 50 procent van de af te schrijven aanschaffings- of voortbrengingskosten willekeurig kan worden afgeschreven.

Conclusie

Heel zwart-wit gezegd vallen de bezuinigingen wel mee voor de gemiddelde zzp'er. Ondernemers in de inkomstenbelastingsfeer gaan er per saldo € 255,- per jaar op achteruit.

Zijn het krokodillentranen die de belangenorganisaties huilen of kan ik niet rekenen? Reageer op deze blog via deze link.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord