• Laatste update:
 • Plaatsingsdatum:
 • Update datum:
 • Leestijd: 4 min

Bespaar € 1000,- per jaar op je leasekosten met Financial Lease

Ja, ook als zzp'er kun je een auto leasen! Zo hoef je niet in één keer het hele aankoopbedrag te betalen en profiteer je van fiscale voordelen. Maar welke leasevorm is nu de meest geschikte optie voor jou als zzp’er: Operational Lease of Financial Lease? In deze blog leg ik het je uit. Spoiler alert: met Financial Lease ben je tot € 1000,- per jaar goedkoper uit.

Voordelen van leasen

Moet jij als zelfstandig ondernemer veel langs bij klanten? Wanneer je veel onderweg bent is een eigen auto of bedrijfswagen onmisbaar. Maar denk even goed na voordat je bij een dealer naar binnen stapt. Een nieuwe auto of bedrijfswagen kopen is en blijft een grote uitgave. En het geld dat je hieraan spendeert, kun je niet voor andere zaken gebruiken.

Zeker als je pas bent begonnen als ondernemer is het verlies aan liquiditeit wel iets om rekening mee te houden. Je weet immers nooit hoe je bedrijf zich gaat ontwikkelen, wat je precies gaat verdienen en met welke uitgaven je verder te maken krijgt. Liever blijf je flexibel om optimaal te kunnen inspelen op onverwachte ontwikkelingen.

Zakelijk leasen biedt in dat geval uitkomst. Voor een vast bedrag per maand rijd je in een betrouwbare en representatieve auto naar al je afspraken. En omdat je geen grote uitgave in één keer doet, houd je genoeg ruimte voor andere investeringen.

Welke leasevorm is het meest interessant?

Het grote voordeel van leasen is het gemak en de zekerheid over de kosten. Maar dan komt de volgende vraag: welke leasevorm kies je? Voor de zzp’er is er een onderscheid tussen twee vormen van leasen, namelijk Financial Lease en Operational Lease.

Financial Lease is een zakelijke leasevorm waarbij een auto van de zaak gefinancierd wordt door de bank of financierder. De rente en de aflossing betaal je in maandelijkse termijnen terug. Vanaf het moment van aankoop ben jij wel de economisch eigenaar van de auto. De auto staat ook op de balans van jouw bedrijf en je schrijft erop af. Zodra de leasetermijn is afgelopen en alle maandelijkse betalingen gedaan zijn, blijf de auto ook jouw eigendom. Lees ook dit artikel.

Operational Lease kun je zien als een vorm van huren, wat het een duurdere vorm van leasen maakt. Bij deze vorm van lease zitten alle kosten inbegrepen in de maandelijkse leasetermijn, uitgezonderd de brandstofkosten. Vanuit het oogpunt van gebruiksgemak biedt dit voordelen. Maar in dit geval ben jij dus niet de eigenaar en staat de auto niet op de balans.

Financial Lease fiscaal aantrekkelijk

Met welk van deze twee leasevormen ben jij als zzp’er het voordeligst uit: Operational Lease of Financial Lease?

Om maar gelijk met het antwoord in huis te vallen: Financial Lease is de meest gunstige optie. Dat heeft o.a. te maken van de fiscale voordelen die je hebt met Financial Lease. Omdat de auto vanaf het moment van aankoop tot het eigen vermogen behoort, ziet de fiscus dit als een investering in je onderneming. Dit betekent dat je als zzp’er recht hebt op investerings-, afschrijvings- en renteaftrek. Bij Operational Lease heb je die fiscale voordelen niet. De auto behoort immers niet tot het eigen vermogen, maar blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Wil je geen restricties wat betreft het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden? Bij Financial Lease is het volledig aan jou.

Martijn Pennekamp

Nog meer voordelen Financial Lease

Financial Lease is niet alleen fiscaal gezien het meest aantrekkelijk voor jou als zzp’er. Er zijn nog een aantal redenen waarom deze leasevorm mijn voorkeur heeft.

 • Wat voor mij persoonlijk zwaar weegt, is vrijheid in keuze die je hebt met Financial Lease. Bijna ieder model auto is tegenwoordig wel met financial Lease te verkrijgen. En of het nu om occassions of nieuwe auto’s gaat, maakt daarbij weinig verschil.
 • Een occasion leasen is trouwens een interessante optie omdat je daarmee je kosten nog verder verlaagt. Ik hoor nog wel eens dat occasions duurder zijn in onderhoud. Dat was in het verleden misschien zo, maar de kwaliteit van de huidige generatie auto’s is dusdanig dat je prima tweedehands kunt rijden, zonder hoge reparatiekosten.
 • Wil je geen restricties wat betreft het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden? Bij Financial Lease is het volledig aan jou. Rijd ermee zoveel of zo weinig als je wilt.
 • En omdat bij de auto op naam van jouw bedrijf komt staan (en jij dus eigenaar bent), kun je je voertuig pimpen zoals je wilt. Jouw logo en bedrijfsnaam met grote letters? Geen probleem. Probeer dat maar eens met Operational Lease. :-)
 • Last but not least: na afloop van de leasetermijn is de inruilwaarde van de auto voor jou. Zo pluk je zelf de vruchten van zorgvuldig onderhoud. Plus: door je Financial Lease te berekenen met een aanbetaling of je huidige auto in te ruilen en als aanbetaling te laten verrekenen, krijg je een veel voordeliger Financial Lease voorstel!

En dan nu de rekensom

Om te laten zien welke leasevorm als meest voordelige uit de bus komt, heb ik een rekensom uitgewerkt. Als uitgangspunt neem ik het aanbod van een Operational Leasemaatschappij van een nieuwe Volkswagen Golf - 1.0 TSI 81kW 5D. Voor die auto betaal ik € 568,- per maand, op basis van een contract van 36 maanden en een maximum 25.000 kilometer per jaar. Bij deze leasemaatschappij betaal ik in 3 jaar in totaal € 20.448,-. Van restwaarde is uiteraard geen sprake; na de leaseperiode gaat de auto terug naar de leasemaatschappij.

Wil ik dezelfde Volkswagen Golf op basis van Financial Lease rijden, dan kost deze auto mij in aanschaf € 26.000,- ex btw. Na afloop van de leaseperiode heeft de auto een restwaarde van naar schatting € 16.000,-. Aan waardevermindering kost deze auto mij derhalve € 10.000,-. Vaste lasten zijn  wegenbelasting (€ 476,- x 3 = € 1428,-) en een allrisk verzekering (€ 1500,-).

Verder reserveer ik een bedrag voor onderhoud (een nieuwe set banden, een grote en kleine beurt: in 3 jaar zo’n € 1200,-). Kanttekening: bij de meeste nieuwe auto’s krijgt je tegenwoordig een garantie van 2 tot 5 jaar, dus andere reparaties vallen daar onder.

Tel ik dit alles op, dan kom ik met Financial Lease voor 3 jaar op een bedrag van € 14.128,-. Dit terwijl dezelfde auto mij € 20.448 zou kosten als ik gebruik maakte van Operational Lease; een verschil van  € 6.320,- in het voordeel van Financial Lease. Hier gaat uiteraard rente vanaf: over 36 maanden is dat € 3.500,-.  Maar dan nog blijft er een positief saldo in het voordeel van Financial Lease, namelijk: € 2820,- (€ 6320 - € 3500) in 3 jaar = € 940,- per jaar! Overigens is de rente bij Financial Lease wel aftrekbaar, omdat het volgens de Belastingdienst een zakelijke investering betreft.

Bespaar ook met FinancialLease.nl

Samenvattend komt het erop neer dat je per jaar bijna € 1000 per jaar goedkoper uit bent door gebruik te maken van Financial Lease. Dit is een voorbeeld van een nieuwe auto, koop je een tweedehands dan is het voordeel nog hoger!

Meer weten over Financial Lease? Download de gratis whitepaper hieronder. Of bekijk de website van onze partner FinancialLease.nl en ontdek wat deze leasevorm voor jou als zzp'er kan betekenen. Ook als je alleen op zoek bent naar meer informatie staan de Lease Adviseurs van FinancialLease.nl je graag te woord.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Onze partners

Voordelig autorijden als zzp'er?

Voordelig autorijden als zzp'er?

Financial Lease biedt jou als zzp'er een groot aantal voordelen.

 • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen,
 • Je profiteert van fiscale voordelen,
 • Je hebt recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs,
 • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract,
 • Geen kilometerbeperking.

Op zoek naar een auto die helemaal past bij jouw activiteiten? Kijk gauw verder!

Blogs

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Waarom ik heb gekozen voor Interpolis ZekerVanJeZaak

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Geen inkomstenbelasting als zzp'er in 2019 tot een winst van € 28.047

Tijd en geld te kort om werk te maken van sociale media? Met Bonc ben je 'tjoep, tjoep: klaar!'

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2021

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 750,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Waarom ik heb gekozen voor SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

9 tips voor effectief en succesvol netwerken

5 modellen die je in 2018 als youngtimer kunt rijden

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

Hoe mijn vakantie gered werd...

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Tom de Ridder is dure grap voor de zzp’er

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

10 tips voor een goed ondernemingsplan

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!