• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

10 meest gemaakte fouten bij samenwerken

Dagelijks gaan ondernemers allerlei samenwerkingen aan. Vaak met hoge verwachtingen bij aanvang, maar met wisselende successen op de lange termijn. Voorkom dat jouw samenwerking een flop wordt en lees dit artikel!

Veel gemaakte fouten bij samenwerkingen

Wie de film The Social Network heeft gezien, over de oprichters van Facebook, heeft de pijnlijke clash in de samenwerking gezien tussen de oprichters Marc en Eduardo. Beginnend als vrienden met 1000 dollar, eindigend in levenslange ruzie en rechtszaken over miljoenen dollars. 

Hieronder vind je de top 10 meest voorkomende fouten bij zakelijke samenwerkingen.

1. Niets op papier gezet

De klassieke misser. Het begint klein. Het gevoel is "we zijn toch goede vrienden" en het op papier zetten voelt zo formeel. Toch is deze stap essentieel. Het dwingt beide partijen om goed na te denken over diverse aspecten die zich zullen aandienen. Over geld, groei, winstverdeling enzovoorts.

Zet altijd de afspraken op papier. Dat kan desnoods ook via een e-mail, het hoeft niet gelijk een contract te heten. Maar een contract geeft meer rechtszekerheid. Leg het in ieder geval wel vast.

TIP: Hulp nodig bij het opzetten en vastleggen van jouw samenwerking? Als lid van het Ondernemerscollectief kun je voor al je vragen contact opnemen met de juridische helpdesk.

2. Ruzie om geld

Veel partners gaan er van uit dat alle winst gelijk verdeeld zal worden. Maar over geld valt veel meer af te spreken. Wat is bijvoorbeeld de waarde van de inbreng van de partners? Als één van de partijen zijn netwerk inzet en de andere partner drie dagen per week telefoontjes pleegt, hoe verdeel je dan de opbrengsten? Of de kosten?

Het helpt om heel goed de geldstromen uit te werken. Denk daarbij aan zowel de goede als de slechte scenario’s. Late betalingen, fiscale aspecten, extra investeringen; zet het allemaal op papier en bedenk hoe je dat verdeeld wilt hebben.

3. Geen duidelijke afbakening wie wat mag beslissen

Heel belangrijk is de duidelijke afbakening van de diverse beslissingen. Wie gaat er over de communicatie, wie over de investeringen enzovoorts. Niet alles is van tevoren te bedenken, maar het helpt om dit zo duidelijk mogelijk uit te werken. Maak bijvoorbeeld afspraken over een recht op goed overleg, maar een beslissende stem voor de uiteindelijke keuze door een van de partners.

4. Snelle groei: onenigheid over strategie

De samenwerking kan tot snellere groei leiden dan voorzien. Of er dienen zich onverwachte mogelijkheden aan, nieuwe kansen, maar één van de partners ziet dat helemaal niet zitten. Dat is precies wat er mis ging bij Facebook. Het dilemma was daar of het beter was om via adverteerders geld binnen te halen óf via een venture capital injectie. Oprichter Mark Zuckenberg koos voor dat laatste, kreeg gelijk, maar de samenwerking raakte wel volledig ontspoord.

5. Wel op papier gezet, maar zelf gedaan of door een niet-jurist

Dit gebeurt vaker: er is weliswaar een samenwerkingsovereenkomst, maar een jurist kan er gaten in schieten. Als je het doet, doe het dan ook goed. Neem bij voorkeur een expert in de arm. 

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Meer over de juridische service
Juridische service

6. Ruzie bij beëindiging: wie krijgt wat?

Als de samenwerking wordt opgeheven, dan moet de eindafrekening opgesteld worden. Zijn er nog uitstaande schulden of lang vooruitgeschoven kostenposten, dan komen deze nu naar voren. Wederom een bron van potentiële meningsverschillen, tenzij er al heldere afspraken over zijn geformuleerd.

7. Een derde partner: "Two is a couple, three is a crowd."

De chemie kan in het begin nog zo goed zijn, zodra er anderen bijkomen kan de samenwerking volledig veranderen van karakter. Communicatielijnen en beslissingsbevoegdheid zijn dan de voornaamste struikelblokken. Dat goed regelen en managen, is de uitdaging.

8. Je partner wil er uit, jij wil door. Of vice versa

Indien één van de samenwerkende partners eruit wil stappen, is het zaak daar goed uit te komen. Dan helpt het als dit onderwerp vooraf is besproken en op papier gezet. Voor het overige blijft het ook een kwestie van redelijkheid en billijkheid. En van geld natuurlijk.

9. Verkeerde rechtsvorm gekozen

Denk goed na over de te kiezen rechtsvorm. Laat je hierin goed adviseren. Soms wordt al snel voor een vof gekozen (vennootschap onder firma), terwijl het misschien beter was geweest als elk van de partners zijn eigen eenmanszaak was gestart, of deze had aanhouden en er via een samenwerkingsovereenkomst werd samengewerkt.

Lees hier meer over het kiezen van de juiste rechtsvorm.

10. Voor alle samenwerkingen geldt:

Doe je uiterste best om de communicatie open en duidelijk te laten verlopen. Hou altijd de redelijkheid in het oog. Jullie zitten samen in het schuitje. De ene keer lever je wat in, de andere keer krijg jij je zin. Ook een mooie intentie om samen op papier te zetten!

Algemene voorwaarden op maat

Wil je je samenwerking op schrift stellen, maar kun je hierbij hulp gebruiken? HalloLex is een online platform waar zzp’ers juridische documenten zoals algemene voorwaarden, privacyverklaringen en disclaimers al vanaf € 19 kunnen bestellen. Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen HalloLex 30 dagen gratis proberen.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners