• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Wat is payrolling en wat kun je er mee als zzp'er?

Steeds vaker werken freelancers en zzp'ers via payroll dienstverleners. Deze bedrijven verzorgen de loonverwerking en de afdrachten voor loonbelasting en sociale premies. Zo nemen zij de administratieve rompslomp uit handen. Pas wel op, want payrolling kan fiscaal nadelig zijn voor jou als zzp'er.

Wat is payrolling?

Voor zzp'ers klinkt het vaak aantrekkelijk, payrolling (of werken volgens een 'overeenkomst van opdracht', zoals het officieel het). Geen gedoe met facturen. Aan het einde van de maand wordt er gewoon een bedrag op je rekening bijgeschreven. Dat scheelt administratie.

En er is nog iets wat veel zzp'ers fijn vinden: omdat je feitelijk gewoon in dienst bent, heb je toegang tot dezelfde sociale voorzieningen die normale werknemers ook hebben. Voor de uren die je in dienst bent, ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

Voordelen van payroll:

  • je krijgt snel je geld;
  • mogelijkheid tot sociaal vangnet (WW, ZW en WIA);
  • je administratie wordt overgenomen;
  • je hebt geen KvK-inschrijving of BTW nummer nodig en kunt dus snel starten.

Met payroll heb je meer financiële zekerheid en meer gemak en je houdt meer tijd over voor je vak. Lees hier meer over de voordelen.

Nadelen van payroll:

Nadelen zijn er ook. Een opdrachtgever die betaalt via payrolling kan bijvoorbeeld fiscaal nadelig zijn voor jou als zzp'er. Je loopt het risico om de fiscale voordelen mis te lopen die je als zelfstandige hebt bij de Belastingdienst.

Hoe werkt payroll in de praktijk?

1. De freelancer vindt zelf zijn opdrachtgevers. Samen met hen maakt hij afspraken over het werk en het tarief.
2. De freelancer geeft aan het payrollbedrijf door hoeveel uur hij gewerkt heeft en voor welk tarief.
3. Bij akkoord van de opdrachtgever maakt het payrollbedrijf het geld aan de freelancer over.
4. Het payrollbedrijf stuurt de rekening naar de opdrachtgevers.

Payroll service

Payroll service

Payrollen: het maakt het ondernemen voor veel zzp'ers een stuk eenvoudiger. Heb je vragen over payrolling? Wat kan het voor jou betekenen, wat zijn de kosten en wat zijn de voor- en nadelen? Via Het Ondernemerscollectief neem je snel contact op met onze payrollspecialist die al jouw vragen beantwoordt.

Hoe zit het met de ondernemersaftrek?

Als je in aanmerking wilt komen voor de ondernemers- en startersaftrek, moet je jaarlijks minimaal 1225 uur werken voor jouw zaak. Word je via payroll uitbetaald, dan ben je voor de Belastingdienst in dienst en dus werknemer. Die payroll-uren tellen dus niet mee voor je zaak. Toch moet je meer dan de helft van de uren die je werkt, in jouw eigen bedrijf steken.
 
Voorbeeld
Stel: je werkt 20 uur bij een payroll-opdrachtgever. Je steekt daarnaast 21 uur in je eigen zaak (dus aan andere opdrachtgevers die niet via payroll betalen, en aan andere ondernemersactiviteiten). In dat geval profiteer je niet van de ondernemersbelastingvoordelen. Je voldoet namelijk niet aan het urencriterium.

Ervan uitgaande dat je vier weken per jaar vakantie neemt, draai je dan in de ogen van de Belastingdienst 1.008 ondernemersuren. Niet genoeg voor een ondernemers- en eventuele startersaftrek. Als je voor beide in aanmerking komt, kan dat een nadeel van enkele duizenden euro´s betekenen.

Wat gebeurt er als ik arbeidsongeschikt raak?

Wie betaald krijgt via payroll is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, ziekte en werkloosheid. Althans, voor de uren die hij maakt bij de payroll-opdrachtgever. Netto houd je dan wat minder over aan een klus, maar je bent wel (deels) verzekerd.

Sommige zzp'ers vinden dit voordeel groot genoeg om veel uren te maken bij de payroll-opdrachtgever. Zij verzekeren zich niet bij. Zo kan payrolling je honderden euro’s per maand aan premies schelen, waarmee je deels kunt compenseren wat je misloopt aan aftrekposten bij de Belastingdienst.

Is payrolling gunstig voor mij?

Elke situatie is uniek. Je moet daarom steeds opnieuw een berekening maken. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om extra uren in je zaak te steken als je bij een organisatie op de payroll komt te staan. Met wat meer uren profiteer je weer wel van belastingvoordelen. Of je zorgt dat je net wat minder uren maakt bij de payroll-opdrachtgever, zodat je meer tijd over houdt voor andere opdrachten en zo het urencriterium haalt.

Freelancer worden?

Wil je gelijk via een payroll-constructie gaan freelancen? Onze landelijk partner Tentoo is specialist in flexibele arbeid en een van de grootste spelers als het gaat om payrolling. Lees hier alles over freelancer worden.

Wil je liever eerst het een en ander nog eens rustig nalezen? Download dan hieronder de gratis whitepaper 'De voordelen van payrolling voor zzp'ers'. Wil je vanuit de WW starten met payrollen? Ook dat kan! We bieden hieronder een download aan die je daar meer informatie over geeft.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je meer informatie over payrolling?

Onze partners

Wet DBA helpdesk

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.