• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Belastingdienst wil zzp'ers uit de thuiszorg bannen

De belastingdienst heeft het afgelopen jaar van 1200 zelfstandigen in de (thuis)zorg de VAR ingetrokken. Na het jarenlang gedogen van "schijnconstructies" tussen zorgverleners en thuiszorgorganisaties gaat de fiscus optreden tegen zzp'ers in deze vorm van zorgverlening. Vooral teminale patiënten zijn de dupe.

De belastingdienst heeft het afgelopen jaar van 1200 zelfstandigen in de (thuis)zorg de VAR ingetrokken. Na het jarenlang gedogen van "schijnconstructies" tussen zorgverleners en thuiszorgorganisaties gaat de fiscus optreden tegen zzp'ers in deze vorm van zorgverlening. Vooral terminale patiënten zijn de dupe.

Terminale zorg
Afgelopen zaterdag maakte Nieuwsuur in een item duidelijk dat vooral de zorgverlening aan teminale patiënten in gevaar is door het optreden van de fiscus. Ondanks dat veel zzp'ers meerdere opdrachtgevers hebben worden ze toch niet als ondernemer gezien en wetgeving maakt het onmogelijk om deze manier van werken langer te gedogen, aldus de belastingdienst.

CAO
Patiënten die aangewezen zijn op terminale zorg kunnen nu vaak thuis begeleid worden door zzp'ers die langere dagen mogen maken dan werknemers in een vergelijkbare functie, dit komt ten goede aan de patiënt en voorkomt dat patiënten noodgedwongen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Loondienst
Het in loondienst nemen van deze zzp'ers stuit op een aantal bezwaren. De meeste zzp'ers zijn gestart met hun onderneming om zelf te kunnen bepalen waar, wanneer en voor wie men werkt. Die vorm van vrijheid weegt zwaar bij de keuze om als zzp'er aan de slag te gaan. Ook speelt mee dat een zzp'er intensievere tijden kan maken dan een werknemer in loondienst. Deze flexibele manier van ondernemen komt de patiënt ten goede en geeft een zzp'er de ruimte om zelf flexibele keuzes te maken ten gunste van de patiënt.

Reactie overheid
De overheid staat achter hun huidige beleid, maar zouden bereid zijn om knelpunten op te lossen.

Blogs

ZZP Agenda