Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
IkWordZZPer.nl
Er zijn: 698 gasten online
https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N8258.708583IKWORDZZPER.NL/B10845327.145125345;dc_trk_aid=316802672;dc_trk_cid=78533116;dc_lat=;dc_rdid=;tag_

Verzekeringen

Verzekeringen

Algemeen
Als zzp'er word je niet meer beschermd door je werkgever. Alle randvoorwaarden dien je zelf te regelen. Daarbij horen ook je verzekeringen. Wat verzeker je wel? En wat verzeker je niet? Hieronder bespreken we de meest gangbare verzekeringen die jij als zzp'er nodig hebt om veilig te kunnen starten. Laat je vooraf goed informeren en adviseren over welke verzekeringen je nodig hebt.

ZekerVanJeZaak

Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden complete verzekeringspakketten voor zelfstandigen en (kleine) ondernemers. Neem bijvoorbeeld Interpolis. Interpolis biedt een verzekeringspakket speciaal voor starters, zzp'ers en kleine ondernemers. Jij bepaalt welke onderdelen je verzekerd wilt hebben. De schade- en inkomensverzekeringen die je hieronder ziet, maken ook deel uit van het pakket. Voordeel van het pakket is ook dat je verzekerd bent tegen onderverzekering en je zit er niet aan vast, ZekerVanJeZaak is dagelijks opzegbaar. Kijk hier voor het totale aanbod van ZekerVanJeZaak.
 
Schadeverzekeringen
Als je als zzp'er aan de slag gaat, kan het gebeuren dat je schade toebrengt aan derden of goederen van derden. Je loopt bijvoorbeeld per ongeluk een 2000 jaar oude Ming-vaas bij een klant omver. Voor dit soort risico’s dien je een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) af te sluiten. Een AVB dekt over het algemeen alleen materiële risico’s af. Interpolis ZekerVanJeZaak vergoedt zowel letselschade als materiële schade. Een veelvoorkomende misvatting is dat de reeds bestaande particulier afgesloten aansprakelijkheidsverzekering voldoet. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering sluit echter zakelijk aangegane risico’s uit! Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven
 
Beroepsaansprakelijkheid
Bepaalde beroepsgroepen lopen een hoger risico doordat ze naast materiële schade ook vermogensschade kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boekhouder die een verkeerde aangifte doet of een advocaat die een verkeerd advies geeft waardoor er verstrekkende schade voor de klant ontstaat. Voor deze beroepsgroepen is er de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het is van belang dat je bij een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering goede algemene voorwaarden opstelt. Een voorbeeld van goede voorwaarden die door de verzekeraars goed geaccepteerd worden, kun je hier downloaden. Let op dat je de rode teksten niet wijzigt. De rest van de tekst kun je naar eigen wens aanpassen. Vergeet de voorwaarden daarna niet te laten controleren door bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel.
 
Inventaris/ voorraad
Je gereedschappen, laptop en mobieltje en andere zaken die je nodig hebt voor je werk als zzp'er zijn per definitie niet verzekerd op je privé-verzekeringen. Dat geldt ook voor je aan te kopen voorraden. Je dient je inventaris en voorraad dus apart te verzekeren op een zakelijke polis. Je verzekert deze zaken tegen diefstal en schade die ontstaat door bijvoorbeeld brand, storm of water. Als je weinig inventaris en voorraden hebt, kan het zijn dat deze tóch tot een bepaald bedrag verzekerd zijn op je particuliere verzekering. Raadpleeg daarom altijd je tussenpersoon, als je twijfelt of je je inventaris en voorraden wel of niet zakelijk moet verzekeren.
 
Bedrijfsstagnatie
Als je inventaris compleet verdwenen is door diefstal of onbruikbaar is geworden door bijvoorbeeld waterschade, kan het zo zijn dat je helemaal niet kunt werken. Daardoor mis je kostbare omzet. Je kunt het wegvallen van omzet door onder andere inbraak, aanrijding, brand-, storm-, water- en milieuschade verzekeren met een Bedrijfsstagnatieverzekering. De schade die je in deze gevallen lijdt, doordat je bijvoorbeeld moet sluiten of doordat je bedrijf minder omzet kan draaien door deze onvoorziene omstandigheid, wordt dan vergoed. De schade kan ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld door een brand bij de buurman waardoor jouw kantoor rook- en waterschade oploopt.

Als je goederen of diensten levert, kan er een dispuut ontstaan over de levering. Je opdrachtgever of klant kan ontevreden zijn, hij kan je bijvoorbeeld weigeren te betalen of hij stelt je aansprakelijk voor schade. Vaak ben je dan genoodzaakt om een advocaat in te schakelen om je recht te halen. En zoals algemeen bekend: advocaten zijn niet goedkoop. Een Rechtsbijstandverzekering voorkomt de risico’s dat je hoge kosten moet betalen om je recht te halen. Bij de maatschappij die de verzekering aanbiedt, zit over het algemeen een groep juristen die je hulp kan bieden. Voor deze hulp betaal je maandelijks een premie die per beroepsgroep en risico anders is opgebouwd. Ook moet je vaak je eigen voorwaarden (zie hoofdstuk Handige links) goed op orde hebben om risico’s en hoge claims te voorkomen. Laat je ook over een Rechtsbijstandverzekering goed informeren door je verzekeringstussenpersoon! Rechtsbijstand verzekering.

Zorgverzekering
Als zzp'er moet je je eigen zorgverzekering regelen. Als je uit loondienst komt, kun je je huidige zorgverzekering gewoon voortzetten. Het collectief van je werkgever vervalt echter. Je kunt als je officieel start als zzp'er eventueel tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekering. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw adviseur. Als zzp'er betaal je overigens een inkomensafhankelijke bijdrage over je belastbare inkomen. Deze bijdrage wordt bovenop de zorgpremie geheven.

Inkomen verzekeren
Als zelfstandige ben je niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Mocht je ziek worden, vervalt je inkomen en kun je geen beroep doen op een uitkering. Dat is dus een behoorlijk risico! Het is verstandig om direct bij je start een Arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. De premie die je betaalt, is onder andere afhankelijk van je leeftijd, het verzekerde bedrag en of je wel of niet een eigen risico wilt dragen. Er zijn complete arbeidsongeschiktheidsverzekeringen op de markt, maar er bestaan ook basisverzekeringen die alleen uitkeren bij zeer ernstige aandoeningen, zoals een herseninfarct, kanker of MS. Deze basisverzekeringen zijn goedkoper, maar geven dus geen dekking bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid door bijvoorbeeld een gebroken been. Arbeidsongeschikheidsverzekering.

UWV
Als je vanuit een loondienstverband start als zzp'er, kan het aantrekkelijk zijn om bij het UWV een Arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Er wordt bij het UWV soepeler omgegaan met de acceptatieregels. Deze verzekering moet wel worden afgesloten binnen dertien weken na beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Vraag het UWV naar de mogelijkheden voordat je van start gaat. Wil jij een handig overzicht van alle verzekeringen die je nodig hebt als zzp'er? Klik dan op onderstaande link.

Overzicht verzekeringen voor zzp'ers in een handige pdf.

Vorige stap: bankzaken.                                                             Volgende stap: pensioen.

 




Hulp nodig bij deze stap?

Heb jij hulp nodig? Wij werken samen met 200 landelijke en regionale partners welke jou graag op weg helpen. Vul onderstaand formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met je op.


Voornaam
*
Achternaam
*
Telefoonnummer
*
Woonplaats
*
E-mailadres
*
Jouw vraag of opmerking
 

https://www.interpolis.nl/dossiers/aansprakelijkheid?utm_campaign=be-verzekeren-zeza_avb&utm_source=ikwordz

In deze regio werken we samen met:


Meest bezochte onderwerpen op ikwordzzper.nl

Bereken jouw uurtarief


Lees verder

Netto inkomen berekenen


Lees verder

Hulp bij incasso


Lees verder

Gratis Adviesgesprek


Lees verder

Gratis downloads


Lees verder

Collectieve voordelen!


Lees verder

Gratis webinar volgen of andere workshops die handig kunnen zijn voor jou als starter? Bezoek onze agenda.



LiveZilla Live Chat Software