Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
IkWordZZPer.nl
Er zijn: 906 gasten online
https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N8258.708583IKWORDZZPER.NL/B10845327.145125345;dc_trk_aid=316802672;dc_trk_cid=78533116;dc_lat=;dc_rdid=;tag_

Pensioen voor zzp'ers

Pensioen voor zzp'ers

Algemeen
Afgelopen jaren zijn er diverse artikelen in de media verschenen waarin naar voren kwam dat zzp'ers de armen van de toekomst zijn. Dit komt doordat veel zzp'ers weinig of niets sparen voor later. Stel dat je binnen jouw beroepsgroep tot je 60ste kunt werken (je bent bijvoorbeeld stratenmaker). Dan moet je tot je AOW-uitkering (65 of straks zelfs 67 jaar) zelf kunnen overbruggen. Bovendien is de AOW ook geen vetpot. In 2014 bedroeg de AOW € 1104,- bruto per maand voor een alleenstaande. Lees hier per wanneer jij een AOW uitkering kan verwachten.
 
Het is dus zaak om een spaarpotje te creëren om de periode te overbruggen tussen het einde van je werkzame bestaan en je AOW en, ook als je tot de AOW-leeftijd kan werken, als extra bovenop je AOW.
 
Hoe bouw ik als zzp'er dan pensioen op?
Pensioen opbouwen is niets meer dan een (fiscaalvriendelijk) spaarpotje maken voor later. Wanneer je uit loondienst komt, bestaat er vaak een mogelijkheid om door te storten in jouw huidige pensioenfonds. Informeer bij een einde dienstverband dan ook altijd eerst bij jouw huidige of vorige werkgever of je wellicht kunt doorstorten en of dat voor jou een aantrekkelijke keuze is.
 
Er zijn diverse mogelijkheden om pensioen op te bouwen, van enorm ingewikkelde pensioenpolissen tot het meest doorzichtige banksparen voor ondernemers. Bespreek samen met een boekhouder wat voor jou de meest gunstige manier van sparen is. Lees de verschillende mogelijkheden van pensioenopbouw in onze ZZP Kennisbank.
 
Banksparen
Fiscaalvriendelijk sparen kun je doen door te gaan banksparen. Sinds 1 januari 2008 is dit product in het leven geroepen om een einde te maken aan allerlei ondoorzichtige producten waarvan alleen de verkoper van het product beter werd. Alle informatie over banksparen of beleggen voor later kun je vinden op de site van de Rabobank.
 
Wanneer?
Het is verstandig om direct na aanvang van jouw onderneming te gaan reserveren voor later. Advies is om eerst maandelijks te sparen op een spaarrekening en pas wanneer je er 100% zeker van bent dat het zzp bestaan voor jou de toekomst is over te gaan tot een product als een lijfrente, banksparen of een pensioenpolis. Stel dat je er namelijk na een half jaar achter komt dat het zzp'er zijn toch niets voor jou is, dan kan je het opgebouwde deel niet zomaar meer opnemen.

Vorige stap: verzekeringen.                                                         Volgende stap: huisstijl/website.
Gratis adviesgesprek of offerte!

Adviesgesprek boekhouder


Lees verder

Adviesgesprek coach


Lees verder

Adviesgesprek webdesigner


Lees verder

Adviesgesprek incassobureau


Lees verder

Ons netwerk staat voor jou klaar!LiveZilla Live Chat Software