• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp'en is een marathon

Zodra je je realiseert dat zzp-en een marathon is en geen honderd meter sprint, kun je beter met je beschikbare energie (en financiële middelen) omgaan. Dat het een marathon is, betekent overigens niet dat je geen hindernissen zult tegenkomen. Hoe goed je alles ook plant en hoe zorgvuldig je ook bezig bent met het stellen van je doelen, het meten van je eigen vooruitgang en bewaken van je focus, die hindernissen kunnen invloed hebben op je finishtijd.

Zodra je je realiseert dat zzp-en een marathon is en geen honderd meter sprint, kun je beter met je beschikbare energie (en financiële middelen) omgaan. Dat het een marathon is, betekent overigens niet dat je geen hindernissen zult tegenkomen. Hoe goed je alles ook plant en hoe zorgvuldig je ook bezig bent met het stellen van je doelen, het meten van je eigen vooruitgang en bewaken van je focus, die hindernissen kunnen invloed hebben op je finishtijd.

Wat doe jij als je tijdens jouw marathon hindernissen tegenkomt? Onderstaand tref je vijf hindernissen aan en ik wil je graag laten weten wat ik doe om te voorkomen dat ze me van mijn pad afbrengen. Hindernissen hoeven je niet te stoppen. Als je tegen een muur aanrent, loop dan niet weg en geef niet op. Kijk hoe je er overheen kunt klimmen, doorheen kunt breken of gewoon omheen kunt stappen. Die muur staat er soms niet voor niets.

1. Perfectionisme

Het streven naar perfectionisme zit in bijna elke zzp’er en vormt één van de grootste uitdagingen bij het uitvoeren van opdrachten. Zodra je klanten en collega-zzp’ers dit streven in de gaten hebben, schuiven ze je belangrijke opdrachten toe in het vertrouwen dat jij ze met succes afrondt. Want je wilt het goed doen. Sterker nog, je wilt het perfect doen.

Vaak vergeet je daarbij hoeveel tijd en energie je nodig hebt om dat punt van perfectie te bereiken. Want ook je trots speelt hierbij een rol – of beter gezegd je ego. Maar kijk eens of je het volgende herkent: jouw beeld van perfectie was veelal meer dan wat werd verwacht, de laatste 10 procent van een project of opdracht – de tijd die nodig is om iets ‘perfect’ te krijgen – duurde vaak net zo lang als het uitvoeren van de eerste 90%, en tot slot het meest ontluisterende aspect: de projectdoelen veranderen continu. Het is beter om te komen tot 90% van je beeld van perfectie en wat tijd te reserveren voor die onvermijdelijke aanpassingen, veranderingen en nieuwe inzichten bij opdrachtgevers.

Nog even door op dat laatste aspect. Vaak kun je uren werken aan een klus en het ‘perfecte’ eindresultaat presenteren of opleveren om te horen te krijgen: “Goed gedaan, maar de directie heeft besloten dat we moeten kijken naar een ander verdienmodel, besparingen op tussenpersonen, een kortere time-to-market, het kooptraject moeten versterken met online”. Of iets anders waardoor je even moet slikken. Blijf daarom in beweging, richt je op goed, hou rekening met aanpassingen tijdens het uitvoeren van een klus en wanneer je tijd (en budget) overhoudt, kijk dan waar en hoe je dingen kunt verbeteren tot het gewenste resultaat is bereikt. Accepteer die 9, ook al ging je voor een 10.

2. Geen concessies kunnen doen

Ben je net zo eigenwijs als ik, dan is dit een hindernis waar je aandacht aan moet schenken. Want het is een grote hindernis naar succes. Vroeger had ik weinig geduld met mensen die dingen niet op mijn manier wilden doen. Maar met die houding vervreemdden mensen van mij en vaak waren dat wel de mensen die me konden helpen.

Wanneer ik nu met anderen samenwerk aan een klus en zij hebben een andere manier van werken, dan stel ik mijzelf drie vragen: Is hun werkwijze legaal, zal deze manier van werken mij dichterbij mijn persoonlijke doelen brengen en kan ik mij vinden in hun manier van werken (met andere woorden, sluiten mijn vaardigheden erop aan). Zijn deze vragen met ‘Ja’ beantwoord, dan staat niets een leuke samenwerking in de weg. De hindernis is genomen door een concessie te doen. En dat laatste werkt niet alleen op kantoor, soms is het thuis ook een goede zet.

3. Wel horen, niet luisteren

Het lukte me vaak niet om geconcentreerd te blijven wanneer iemand de tijd neemt om tot de kern van zijn verhaal te komen. Mijn gedachten dwaalden af en ik bevond me voor mijn gevoel soms in een heel andere wereld. Wanneer zo’n situatie zich nu voordoet, schakel ik snel over op het gebruik van actieve luistervaardigheden om deze hindernis te omzeilen. Ik heb van mijn coach de volgende tips gekregen:

  • Je oren zijn om te horen, maar je mind is om te luisteren.
  • Luister naar ideeën en centrale thema’s in het verhaal van de ander (maak aantekeningen).
  • Onderbreek het verhaal niet. Wacht tot jij aan de beurt bent.
  • Omcirkel in je aantekeningen de punten waarop je wilt terugkomen.
  • Luister naar de boodschap, laat je niet afleiden door de manier waarop die wordt gebracht.

4. Anderen niet om hulp durven vragen

Ik dacht altijd dat anderen om hulp vragen een teken van zwakte was. Maar dat bleek niet zo te zijn. Door niet aan anderen te vragen of ze mij wilden helpen, duurde het langer voordat ik mijn klussen kon afronden, was het moeilijker om mijn doelen te bereiken en zorgde deze hindernis op de een of andere manier voor nog meer blokkades.

Pas toen iemand het advies gaf om mezelf als een soort ideeënbus ‘aan de muur te hangen’ (en ook voor anderen ideeën aan te leveren zonder dat daar iets tegenover moet staan), viel het kwartje. Zorg dat je bereid bent om hulp te vragen en ook om andere ideeën en oplossingen te ontvangen. Vraag input aan iedereen die bij een klus betrokken is. Ik vraag nu gewoon om advies aan mensen die vaak met heel andere dingen bezig zijn. En hun opmerkingen en suggesties zijn niet alleen waardevol, maar zorgen ook voor een goede band. Je zult verbaasd zijn over het aantal goede ideeën dat anderen hebben. Of je hun ideeën en suggesties nu wel of niet gebruikt, vergeet nooit de ander te bedanken. Wanneer je deze gewoonte verder ontwikkelt, zul je merken dat je nooit meer iets helemaal alleen hoeft te doen. Voor elk probleem is al eens een oplossing verzonnen, maar niet iedereen weet waar die oplossing tijdelijk wordt bewaard.

5. Altijd in de spotlights willen staan

Wanneer je tijdens een klus met anderen altijd de baas wilt zijn, dan kun je snel vergeten – of gewoon niet zien – dat anderen iets veel beter kunnen dan jij. Je hoeft niet altijd de hoofdrol op te eisen, zeker niet als je met collega-zzp’ers samenwerkt die elk voor zich over unieke talenten beschikken. Vraag je dan af of jij wel dat verkoopgesprek moet leiden, of jij wel degene moet zijn die de presentatie gaat houden. Je ego kan die spotlights dan wel nodig hebben, de vraag is of je er de marathon mee uitloopt. Laat gerust iemand anders op het podium staan, laat die het applaus in ontvangst nemen. Geef alle ruimte aan zijn of haar specifieke talenten. Het getuigt van inzicht wanneer je binnen je team of je community ieders sterkte punten op de juiste momenten weet in te zetten. En dat inzicht levert ook financiële resultaten op.

Andere hindernissen?

Wellicht kom jij andere hindernissen tegen.

Daarom tref je onderstaand een eenvoudige methode aan om langs die hindernissen te navigeren en je pad te blijven volgen.

  • Schrijf drie van je persoonlijke hindernissen op. Wees eerlijk tegen jezelf, want het is best moeilijk om ‘tekortkomingen’ of ‘problemen’ toe te geven. Maar noteer ze, want dit is de enige manier waarop je ze kunt omzeilen.
  • Schrijf een kort stukje tekst – twee of drie alinea’s is voldoende – over waarom deze hindernis voor jou een probleem vormt. En hoe die hindernis invloed heeft op je succes. Deze stap is belangrijk – soms blijkt er helemaal geen hindernis te zijn.
  • Noteer minstens drie manieren waarop je over, langs, onder deze hindernis zou kunnen gaan. Of gewoon een korte omweg kiest om via een zijstap weer richting je persoonlijke doel te gaan.

Succes met je marathon en laat me weten welke hindernissen jij ervaart en hoe je die omzeilt: de coaches van zzpcoaches.nl staan graag voor je klaar.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl).

Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor.

Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling.

In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger.