• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Mag je betaling in contant geld weigeren?

Op 15 oktober 2014 deed de rechtbank Oost-Brabant een interessante uitspraak, met betrekking tot het weigeren van een betaling in contanten.

In deze zaak gaat het om het volgende. Eiseres vordert betaling van de facturen. Het gaat om een openstaand bedrag van € 25.060,40,- vermeerderd met wettelijke rente en buitenrechtelijke kosten. De gedaagde, die overigens niet is verschenen in de procedure, heeft meerdere malen aangeboden het openstaande bedrag contant te betalen. Eiseres wil echter dat gedaagde de openstaande facturen voldoet door middel van een bankoverschrijving. Eiseres meent namelijk dat zij betaling in contanten mag weigeren en er geen enkele verplichting voor haar bestaat om een contante betaling te accepteren.
Eiseres is daarnaast van mening dat het enerzijds te gevaarlijk is voor haar medewerkers om over straat te gaan met zo’n groot bedrag en anderzijds dat zij niet verzekerd is voor een eventuele overval op een van haar medewerkers.

Afwijzing

Helaas voor eiseres wees de rechtbank haar vordering af. De rechtbank geeft aan dat betaling in contanten een wettig betaalmiddel is. Het is dus toegestaan om een vordering te voldoen door middel van een contante betaling. Het staat de schuldenaar, volgens de rechtbank, vrij om de wijze van betaling te kiezen. Dit is alleen anders, indien partijen ten tijde van het sluiten van de overeenkomst afspraken maken over de wijze van betaling. Aangezien partijen dit hebben nagelaten, kan eiseres niet vorderen dat betaling van de openstaande facturen alleen mogelijk is middels een bankoverschrijving. De rechtbank gaat ook niet mee in de stelling van eiseres dat een betaling door middel van een bankoverschrijving niet bezwarend zou zijn voor de gedaagde.

De rechtbank wijst er daarnaast ook nog een op dat eiseres alleen betaling van de openstaande facturen vordert en niet vordert dat deze betaling per bankoverschrijving plaatsvindt. De rechtbank wijst dan ook haar vordering af. (Rechtbank Oost Brabant, 2014, 6280)

Verstek

Opvallend in deze zaak is dat eiseres de zaak verloren heeft, terwijl de gedaagde niet is komen opdagen in de procedure. Op het moment dat een gedaagde namelijk niet komt opdagen, zal de rechter in beginsel verstek verlenen. Dit houdt in dat de vordering(en) van de eiser worden toegewezen, tenzij de rechter de vordering(en) of een gedeelte van de vordering(en) onrechtmatig lijkt. In dit geval heeft de rechtbank er dus voor gekozen om de vordering af te wijzen.

Conclusie

Kortom, indien je wilt voorkomen dat een factuur door middel van een contante betaling wordt voldaan, dan moet je hier vooraf afspraken over maken. Zonder een duidelijke afspraak, mag er dus contant worden betaald. 

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht