• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Budgetvriendelijk terug naar school: 9 slimme tips

September is een dure maand voor wie schoolgaande kinderen heeft. Dat legt vaak extra druk op je budget. Vermijd budgetstress en een gat in je portemonnee met deze 9 slimme budgettips.

TIP 1 – Zorg voor grip op je budget

Maak een overzicht van al de uitgaven die je voor schoolspullen doet. Noteer ze allemaal op één plaats, bijvoorbeeld in een notitieboekje dat je overal meeneemt. Tel op het eind van de maand alle uitgaven per uitgavenpost op. Dat geeft je zicht op het gemiddelde budget dat je uitgeeft aan schoolbenodigdheden. Bekijk dan of er uitgavenposten zijn die je volgend jaar kunt schrappen, minderen of er een alternatief voor kunt zoeken. Check bij het begin van het schooljaar ook de schoolbijdragen in het schoolreglement van de school. Nu weet je precies waar je aan toe bent en kun je er volgend jaar rekening mee houden in je jaarbudget. Daarmee vermijd je verrassingen en stress.

TIP 2 - Vermijd dubbele aankopen

Voor je erop uit trekt om nieuwe spullen aan te kopen, verzamel je eerst al het schoolmateriaal van vorig jaar. Ga na wat nog in goede staat is, dat hoef je dan al niet meer aan te kopen. Op die manier vermijd je ook dubbele aankopen. Wellicht vind je nog een heleboel balpennen, mappen, stiften en kleurpotloden, gommen, een passer, geodriehoek, latjes, turnpantoffels, boeken- en sporttassen die nog in uitstekende staat zijn en gerust nog een schooljaar mee kunnen. Dat is alvast heel wat geld uitgespaard!

TIP 3 - Stel je aankopen niet uit tot het laatste moment

Stel je schoolaankopen niet uit tot het laatste moment. Naarmate het nieuwe schooljaar nadert, zullen vele zaken immers hoger geprijsd staan. Door op tijd je aankopen te doen, vermijd je bovendien lange wachtrijen aan de kassa en dat geeft je meteen ook een pak minder stress.

TIP 4 - Koop niet meer dan nodig

Koop alleen wat echt nodig is. Idealiter krijg je van de school (op het eind van het schooljaar) een lijst met benodigdheden. Stel op basis daarvan een boodschappenlijst op en koop alleen wat op die lijst staat. Lagere scholen zijn trouwens verplicht om het (meeste) schoolmateriaal voor je kind gratis te leveren. En stel jezelf ook de vraag of je kind echt elk jaar een nieuwe schooltas of pennenzak nodig heeft? Wellicht zijn die van vorig jaar nog in goede staat.

TIP 5 - Vermijd merkproducten

Vermijd (dure) merkproducten, zoals bijvoorbeeld schooltassen, kaftpapier, schrijfgerief.  Wat nu ‘in’ is, kost een pak meer en is over enkele maanden toch alweer uit de mode. Ook merkkledij is een pak duurder. Je vindt heus wel leuke alternatieven aan een betere prijs.

TIP 6 – Doe je aankopen in de goedkoopste winkel

Kies de goedkoopste winkel om je aankopen te doen. Winkels vergelijken kan je heel wat geld opbrengen. Gebruik daarvoor onder meer het internet. Je zult versteld staan van de grote prijsverschillen. Loop zeker ook even langs in de tweedehands- of kringloopwinkels.

TIP 7 - Groepeer je aankopen

Groepeer je aankopen: voor grote(re) aantallen krijg je meestal korting, of kun je gerust korting vragen.

TIP 8 - Plan je aankopen

Loop niet elke dag - of meerdere keren per dag - in alle haast naar de winkel. Op die manier kom je immers vaak in de verleiding om impulsaankopen te doen en dat zijn grote geldvreters. Plan ook om de schooloutfits voor je kinderen tijdens de koopjesperiode in juli of januari aan te kopen. De aankoop van een nieuwe winterjas bijvoorbeeld kan vast en zeker nog wachten tot de volgende koopjesperiode.

TIP 9 - Laat je kinderen thuis als je gaat winkelen

Dit is wellicht de moeilijkste tip van het hele lijstje, want je kinderen willen liefst van al zélf kiezen welke mappen of kaftpapier ze mee naar school nemen. Hun smeekbeden kosten je over het algemeen veel geld. Probeer toch de meeste aankopen zonder je kinderen te doen en zoek een gulden middenweg tussen wat hun (vaak dure) wensen zijn en het budget dat je aan schoolspullen wil uitgeven. Koop bijvoorbeeld wel dat leuke design kaftpapier, maar schaf daarnaast de goedkoopste cursusmappen aan (die zijn er heus ook in leuke kleuren). Zo kan iedereen met een goed gevoel aan het nieuwe schooljaar beginnen.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Sara Van Wesenbeeck

Sara Van Wesenbeeck

Dit artikel is geschreven door Sara Van Wesenbeeck, professional organizer, personal & business coach, budgetcoach, personal effectiveness trainer voor Plus Organizing®. Sara is ‘Europees Ambassadeur voor het Vrouwelijk Ondernemerschap’ in opdracht van de Europese Commissie en ‘Business Mentor for Women’ bij de Cherie Blair Foundation.

Ze is auteur van ‘Het slimme organizing boek’ en ‘Het slimme budgetboek’. Op haar website www.plusorganizing.be vind je meer slimme tips voor persoonlijke effectiviteit, grip op je budget en slim tijdbeheer.

Volg Sara ook op Twitter en op Facebook.